Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_yakosti_Bondarenko_S_M_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
518.66 Кб
Скачать

Мета і завдання курсу

1.1. Мета викладання курсу

Основною метою викладання дисципліни „Менеджмент якості” є забезпечення студентів системою знань та практичних навичок по ефективному управлінню якістю на підприємстві (в організації) з врахуванням ситуації в народному господарстві країни.

1.2. Завдання вивчення курсу

Основними завданнями, що мають бути вирішені у процесі викладання дисципліни, є навчити студентів:

  • Використовувати в практичній діяльності принципи, функції, та методи управління якістю;

  • Оцінювати рівень якості та конкурентоспроможності продукції;

  • Застосовувати на практиці принципи та вимоги, закладені у стандартах ISO 9000: 2000, ISO 14000, OHSAS 18000, SA 8000 та ін;

  • Огрунтовувати рішення щодо доцільності розробки, впровадження та сертифікації на підприємстві систем менеджменту у відповідності до вимог стандартів ISO 9000:2000, ISO 14000, OHSAS 18000, SA 8000;

  • Розробляти необхідну документацію з створення та сертифікації на підприємстві систем менеджменту якості;

  • Визначати економічну ефективність робіт із стандартизації, сертифікації продукції і систем менеджменту якості за міжнародними стандартами;

  • Проводити облік та аналіз витрат на забезпечення високої якості продукції і профілактику браку та визначати втрати внаслідок низької якості;

  • Використовувати сучасні методи управління витратами на якість продукції;

  • Застосовувати статистичні методи контролю якості продукції;

  • Проводити аудит систем менеджменту якості.

Зміст курсу

Тема 1. Якість як соціально-економічна категорія та об’єкт управління.

Сутність категорії „якість”. Якість, безпечність та надійність продукції. Стандартизація, сертифікація та якість. Якість продукції, корисність та споживча вартість. Відношення до якості продукції споживачів, виробників та інших зацікавлених сторін: постачальників, посередників, співробітників фірми, акціонерів, власників бізнесу, держави та суспільства в цілому. Конкурентоспроможність та якість. Якість життя.

Якість як об’єкт управління. Розвиток та основні етапи управління якістю. Значення та місце менеджменту якості в системі загального управління підприємством. Основні визначення в галузі управління якістю. Забезпечення якості. Поліпшення якості. Планування якості. Оперативне управління якістю. Сучасна модель управління якістю.

Тема 2. Формування якості продукції. Петля якості.

Поняття про потреби споживачів. Встановлені та передбачені потреби. Вимоги до якості продукції. Вимоги суспільства до якості продукції. Принцип відображення якості. Петля якості (принцип життєвого циклу). Етапи петлі якості. Проектна, виробнича та експлуатаційна якість.

Тема 3. Методологія та методи менеджменту якості.

Поняття про принципи управління якістю. Принципи менеджменту якості Е. Демінга та сучасні підходи.

Цілі та політика в галузі якості. Вплив зовнішнього та внутрішнього середовищ на управління якістю продукції на підприємствах. Інформаційне забезпечення робіт з підвищення та забезпечення якості.

Функції управління якістю продукції. Круг Демінга. Планування якості. Організація робіт з якості. Навчання та мотивація персоналу до виробництва високоякісної продукції. Контроль якості. Розробка заходів, спрямованих на поліпшення якості продукції. Прийняття рішення в галузі якості.

Трилогія Джурана. Регулювання якості. Поліпшення якості.

Методи менеджменту якості. Адміністративні, економічні та соціально-психологічні методи управління якістю продукції. Нові методи менеджменту якості: „безперервне покращення” (метод Кайзен) та „точно в термін” (метод Канбан).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]