Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_yakosti_Bondarenko_S_M_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
518.66 Кб
Скачать

Тема 9. Сертифікація продукції і систем менеджменту якості.

Загальні відомості про сертифікацію. Поняття сертифікації. Розвиток і сучасний стан сертифікації. Взаємозв’язок сертифікації і стандартизації.

Поняття про систему сертифікації. Системи сертифікації в Україні. Порядок сертифікації продукції. Сертифікація продукції обов’язкова та добровільна. Схеми (модулі) сертифікації продукції в системі УкрСЕПРО.

Сертифікація систем менеджменту якості. Процедура сертифікації системи менеджменту. Стандарти, придатні для цілей сертифікації. Поняття про атестацію виробництва. Проведення випробувань з метою сертифікації. Видача сертифікату відповідності. Акредитація випробувальних лабораторій. Визначення економічної ефективності сертифікації продукції та систем управління якістю у відповідності до міжнародних стандартів.

ТЕМА 10. Концепція загального управління якістю (TQM).

Поняття загального управління якістю TQM. Особливості концепції загального управління якістю. Мета, задачі, тактика, методичні засоби TQM. Відмінності основних принципів традиційної системи управління та TQM. Цикл управління в системі TQM. Основні стратегії TQM.

ТЕМА 11. Національні та міжнародні премії з якості.

Основні поняття премій з якості. Міжнародні та регіональні премії за системою оцінок та комерційні. Порядок проведення національних та міжнародних премій з якості. Премії Демінга та Болдріджа. Моделі американської та європейської премій з якості.

Модель ділової досконалості EFQM.

ТЕМА 12. Досвід промислово розвинених країн світу в управлінні якістю продукції.

Японська школа менеджменту якості. Основні характерні риси досвіду Японії. Гуртки якості. Загальнофірмова система управління якістю японських фірм. Досвід управління якістю в США. Європейський досвід менеджменту якості.

ТЕМА 13. Економіка якості: облік і аналіз витрат на якість.

Облік і аналіз витрат на забезпечення високої якості продукції і профілактику браку. Науково-технічні, управлінські та виробничі витрати. Базові та додаткові витрати на якість. Методи калькуляції витрат на якість.

Витрати на виправлення браку (рекламації). Поняття браку та рекламації. Виправний та невиправний брак. Класифікація браку за причинами виникнення та винуватцями. Визначення абсолютного та відносного розміру втрат від браку. Визначення вартості придатної продукції, що могла бути отримана при відсутності браку. Функція втрат Тагуті.

Сучасні методи керування витратами на якість продукції: стандарт-кост, директ-кост, „точно в термін”, функціонально-вартісний аналіз, АВС- метод та ін.

Тема 14. Економіка якості: економічна ефективність підвищення якості продукції.

Взаємозв’язок якості та ефективності. Економічна ефективність підвищення якості продукції. Ефект від підвищення якості продукції для виробників, споживачів, держави та суспільства в цілому.

Метод розрахунку економічної ефективності від впровадження нових технологічних процесів, механізації і автоматизації виробництва, нових способів організації виробництва і праці, удосконалення технології, які забезпечують підвищення якості продукції при одночасній економії виробничих ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]