Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

16. Визначення та класифікація запасів. Визначення вартості запасів.

Запаси – це оборотні активи у матеріальній формі, які належать установі та забезпечують її функціонування (або перебувають у процесі виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг) і будуть використані, як очікується, протягом одного року.

Строк очікуваної експлуатації запасів установи встановлюється центральним органом виконавчої влади за відомчою підпорядкованістю або установою самостійно в момент придбання запасу.

Групи запасів: виробничі запаси;· тварини на вирощуванні та відгодівлі;·

малоцінні та швидкозношувані предмети; матеріали та продукти харчування;·

готова продукція;· продукція сільськогосподарського виробництва.

У бухгалтерському обліку бюджетних установ запаси, у т.ч. одержані та передані безоплатно у встановленому чинним законодавстом порядку, оцінюються за балансовою вартістю, яка поділяється на:

· первісну вартість-це вартість придбання, одержання, виготовлення запасів;·

справедливу вартість-це первісна вартість запасів, одержаних установою безоплатно;·

відновлювальну вартість-це змінена первісна вартість запасів після проведення їх переоцінки.

17. Документування операцій з обліку запасів. Облікова реєстрація запасів

Відповідальність за прийняття, зберігання і відпуск запасів покладається на МВО призначених наказом керівника бюджетної установи.

Аналітичний облік запасів бюджетними установами ведеться за місцем зберігання (експлуатації) та в бухгалтерії за документами встановлених форм, затверджені наказом ДКУ від 18.12.2000 р. № 130 "Про затвердження типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ та Інструкції про їх складання"

Дана інструкція регламентує наступні документи:

- Акт про прийняття матеріалів форма № 3-1. Акт складається при прийманні на облік установи матеріальних запасів, за якими існують кількісні або якісні розбіжності з даними супроводжувальних документів постачальників. Акт складається приймальною комісією у двох примірниках. - Акт списання ф. №3-2. Акт застосовується для списання запасів і складається комісією, призначеною наказом керівника, у двох примірниках. Перший примірник здається до бухгалтерії, а другий - залишається у матеріально відповідальної особи. - Накладна (вимога) ф. № 3-3. Форма є уніфікованою та застосовується для оформлення прийняття матеріальних цінностей на склад (у комору) або видачі зі складу (комори), виписується бухгалтерією в двох примірниках та затверджується керівником установи. - Меню-вимога на видання продуктів харчування ф. № 3-4. Застосовується для оформлення відпуску продуктів харчування зі складу, складається щоденно на підставі норм розкладки продуктів харчування та даних про кількість осіб, що одержують харчування. Дані меню-вимоги записуються в щомісячну накопичувальну відомість з витрачання продуктів харчування форми № 3-13. - Забірна картка ф. №3-5 Призначена для оформлення відпуску матеріальних цінностей, продукції молочної кухні та інших запасів, які відпускаються систематично протягом місяця, виписується бухгалтерією на декілька найменувань матеріальних цінностей, що належать до одного коду економічної класифікації. Термін використання картки встановлений: 15 днів - при щоденному відпуску або місяць - при періодичному відпуску матеріальних цінностей. - Книга кількісно-сумового обліку ф. № 3-6 Застосовується для аналітичного обліку матеріальних цінностей як у кількісному, так і сумовому вимірах. У книзі для кожного найменування запасів відкриваються окремі аналітичні рахунки. Книга відкривається на рік на підставі залишків на початок року. - Картка кількісно-сумового обліку ф. №3-7 Призначення картки та порядок її ведення такий самий, як Книги кількісно-сумового обліку форми № 3-6. Застосовується в установах, де аналітичний облік у бухгалтерії здійснюється не в книгах, а на картках. - Книга обліку тварин т. ф. № 3-8 Застосовується для аналітичного обліку молодняка тварин та тварин на відгодівлі. У книзі відкриваються окремі аналітичні рахунки за видами та віковими групами молодняка тварин, а також за видами тварин на відгодівлі.

- Книга складського обліку запасів ф. № 3-9 Застосовується для обліку матеріалів, продуктів харчування, готових виробів та інших запасів на складі - Журнал реєстрації битого посуду ф. № 3-10 Журнал ведеться для списання розбитого посуду в установах, що мають у своєму складі їдальні та харчоблок.

- Оборотна відомість ф.№3-11 Застосовується для звірки даних складського та бухгалтерського обліку, відкривається на рік і складається щомісячно на підставі даних бухгалтерського обліку за кожною групою аналітичних рахунків, що об'єднані відповідним синтетичним рахунком, у кількісному та вартісному відображенні. - Накопичувальна відомість з надходження продуктів харчування ф. № 3-12 Призначена для обліку надходження продуктів харчування. - Накопичувальна відомість з витрачання продуктів харчування ф. № 3-13 Застосовується для обліку витрачання продуктів харчування протягом місяця. Записи в ній проводяться бухгалтерією на підставі меню-вимог та інших документів. - Описання карток з обліку запасів т. ф. №3-14 Застосовується для реєстрації відкритих карток аналітичного обліку у випадках, коли облік бухгалтерських операцій ведеться не в книгах, а на картках. Реєстрація здійснюється на момент відкриття картки.

Облікова реєстрація запасів

За результатами кожного місяця операції з обліку, переміщення та вибуття запасів у накопичувальні відомості групують меморіальні ордери, форми та порядок застосування яких установлені наказом ДКУ від 27.07.2000 № 68 "Про затвердження Інструкції про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядок їх складання".

Облікова реєстрація запасів здійснюється:

- Меморіальним ордером № 10 ф. № 439 (бюджет) "Накопичувальна відомість про вибуття та переміщення малоцінних та швидкозношуваних предметів"

- МО № 11 ф. № 398 (бюджет) "Зведення накопичу вальних відомостей про надходження продуктів харчування" - Використовується для обліку надходження продуктів харчування окремо за кожною матеріально відповідальною особою (обслуговуючою установою) - МО № 12 ф. № 411 (бюджет) "Зведення накопичувальних відомостей про витрачання продуктів харчування" - МО № 13 ф. № 396 (бюджет) "Накопичувальна відомість витрачання матеріалів"

Підсумки за субрахунками за результатами місяця записують до книги «Журнал-Головна»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]