Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

22. Облік грошових коштів у касі

Каса підп.-ва — це приміщення або місце, призначене для приймання, видачі та зберігання готівки, інших цінностей і касових документів. Розмір суми грошових коштів у касі на кінець робочого дня обмежується лімітом, який щорічно встановл-ся органами ДКУ за погодженням з БУ. Готівку в касу з поточних (реєстраційних) рахунків касир отримує за іменним грошовим чеком. Для оформл док-в на отримання зарплати, стипендій, допомоги, видатків на службові відрядж тощо розпорядники коштів подають до органів ДКУ заявку на видачу готівки у 2-х примірн.

В усіх вип.-х при надходж готівки оформляється ПКО. ф. № КО-1 з відривною квитанцією. Видача готівки оформл-ся ВКО (т. ф. № КО-2), який підписують керівник і бухгалтер установи. ПКО та ВКО, перш ніж вони будуть передані касиру, реєструються у спец журналі (т. ф. № КО 3).

Оплата праці, видача стипендій може здійсн-ся на осн розрахунково-платіжних відомостей. Після їх закриття на фактично виплачену суму склад-ся ВКО (на кожну відомість окр). Усі додатки до ПКО і ВКО (акти, накладні, повідомлення тощо) повинні гаситися спец-м штампом або написом від руки («Оплачено», «Одержано» і т. ін.) . Аналітичний облік руху грошових коштів касир веде у касовій книзі (т. ф. № КО-4). Записи у касову книгу виконуються у двох примірниках. Другий примірник є відривним і слугує звітом касира, який щоденно разом з прибутковими і видатковими документами передається касиром під розписку бухгалтеру. Касова книга може вестись за доп технічних засобів. При цьому паралельно формуються дві ідентичні машинограми «Вкладний аркуш касової книги» та «Звіт касира», реквізити яких повинні повністю відповідати т. ф. № КО-4. У кінці місяця всі примірники «Вкладних аркушів касової книги» брошуруються, підписуються керівником і головним бухгалтером і зберігаються як регістр аналітичного обліку.

У бухгалтерії звіти ретельно перевіряються, звіряються з первинними документами, після чого у звіті за кожною господ операцією проставляється кореспонд-я рахунків.

Для синтез-го обліку наявності та руху грошей у касі призначений активний рахунок 30 «Каса», який має два субрахунки: 301 «Каса в нац валюті»; 302 «Каса в іноземній валюті».

23. Облік грошових коштів на рахунках, відкритих в органах дку та на поточних рахунках в банках.

БУ, як і підп-ва виробничої сфери, більшість розрахунків здійснюють у безготівковій формі, а вільні кошти зобов'язані зберігати па поточних рахунках у банках або в органах Держ-го казначейства.

Всі БУ незалежно від того, з якого бюджету вони фінансуються, зобов’язані відкривати в ДКУ спеціальні рахунки. Серед яких найбільш розповсюдженими є реєстраційні та спеціальні реєстраційні.

Реєстраційні рах-ки – це рах-ки для фінансування БУ за рахунок коштів загального фонду. Спец реєстрац рах-ки необх для фінансування БУ за рахунок коштів спец фонду.

Для відкриття рахунків в ДКУ необхідно надати пакет документів. Реєстраційні рахунки відкриваються на один бюджетний рік і щорічно поновлюються. Для повторного відкриття достатньо подати кошторис, а не повий пакет документів.

Для обліку наявності коштів на поточних рахунках в банках та рахунках, відкритих в органах ДКУ і операцій з ними у плані рахунків БУ передбачені синтетичні рахунки 31 «Рахунки у банках» та 32 «Рахунки в казначействі». Перший використовують установи, що фінансуються за відомчою структурою і відкривають поточні рахунки у банках, а другий — установи, що обслуговуються в органах ДКУ.

Облік операцій за рухом грошових коштів на рахунках у банках та органах ДКУ ведуть у меморіальному ордері № 2 т. ф. № 381 (бюджет) —- за коштами загального фонду та у меморіальному ордері № 3 т. ф. № 382 (бюджет) — за коштами спеціального фонду. При цьому для кожного субрахунка складають окремий меморіальний ордер з додатковою нумерацією (2-1, 2-2, 3-1, 3-2 і т. ін.). Записи у накопичувальні відомості здійснюють на підставі виписок банку (органу ДКУ) з доданими розрахунковими документами. У кінці місяця підсумки оборотів за кожним меморіальним ордером переносять окремим рядком у книгу Журнал-головна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]