Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vinograd_4.docx
Скачиваний:
147
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
166.27 Кб
Скачать

1.Народногосподарське значення виноградарства.

Виноградарство має велике господарське значення як галузь агропромислового комплексу України. Це зумовлено цінними поживними та лікувально-оздоровчими властивостями свіжого винограду і продукції, що одержують з нього (кишмиш, ізюм, сік, вина, олія, оцет, корми та ін.), невибагливістю винограду до ґрунту та його меліоративною роллю під час освоєння кам'янистих і піщаних земель, непридатних для інших культур, високою економічною ефективніст. Хімічний склад 12-30%цукрів(глюкоза фруктоза і сахароза невелика кількість)органічні кислоти винна, щавлева, яблучна та лимона кислота, янтарна.Великий склад вітамінів групиА Б1 Б2 Б6 Б12 нікотинова кислота РР вітаміни А і К макроелементи К,Са,Р,Nа,Мg,S,Fe мікроелементи Ca,Al,Kr.Mr ферменти амынокислоти ,ароматичны речовини ,фенольны речовини,та пектинові речовинни.Європа виробляє близько 80%світового вина,америка 15%,африка 3%,Австралія 1%В Україні найбільше виробництва Оеська область і Крим,65

2.Розмноження винограду. Способи вегетативного розмноження та їх виробниче значення.

Виноград можна розмножувати статевим шляхом - насін­ням, а також вегетативно - черенкуванням, щепленням, відведенням лоз і in vitro.Виноград розмножують насінням тільки при виведенні но­вих сортів.Вирощування рослин із верхівкової меристеми (in vitro) застосовують в науково-дослідних установах при роз­множенні нових та інтродукованих сортів та для одержання здорового безвірусного садивного матеріалу. На практиці ви­ноград розмножують щеплен­ням, черенкуванням та відведенням лоз (на присадибних ділянках). При вегетативному розмноженні у винограду зберігається властивість сорту і його потомство генетично ідентичне материнській рослині.Всі способи вегетативного розмноження основані на регене­рації - здатності відновлювати втрачені органи й розвивати нову рослину з окремих частин стеблового походження.Для вирощування укорінених саджанців органі­зовують виноградні розсадники. Саджанці можуть бути кореневласні та щеплені. У зв'язку з поширенням філоксери в усіх районах виноградарства України виноградники закла­дають щепленими саджанцями. На Нижньодніпровському і Шабському піщаних масивах для закладання насаджень можна використовувати кореневласні саджанці, але коренева система європейських сортів винограду менш стійка проти морозів, і в роки із холодними зимами саджанці можуть підмерзати Виноградарські розсадники - це спеціалізовані сільсько­господарські підприємства, які треба організовувати так, щоб в одному господарстві можна було вирощувати прищепну й підщепну лози, робити щеплення і вирощування щепи в шкілці.До складу розсадника щеплених виноградних саджанців належать маточники прищепних і підщепних лоз, сховище для зберігання лоз і саджанців, приміщення для підготовки прищеп і підщеп до щеплення, майстерня для щеплення, теплиця для стратифікації щеп, приміщення для за­гартування щеп, виноградна шкілка, зрошувальна система для поливання шкілки. До складу розсадника кореневласних саджанців належать ті самі елементи, крім маточника підщепних лоз, майстерні для щеплення і теплиці.

Розміри таких спеціалізованих господарств залежать від наявності зрошуваних та родючих земель. Спеціалізоване товарне розсадницьке господар­ство має вирощувати (при сучасному рівні механізації) 1,5-3 млн саджанців за рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]