Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

14. Облік вибуття оз

У процесі господарської діяльності бюджетних установ основні засоби поступово зношуються як фізично, так і морально. Тому з тих чи інших причин вони можуть вибувати.Списання ОЗ з балансу БУ здійснюється на підставі типової інструкції про порядок списання майна БУ №447.

Списанню підлягають основні засоби як такі, що:

- непридатні для подальшого використання;

- виявлені в результаті інвентаризації як недостача;

- морально застарілі;

- фізично зношені;

- пошкоджені внаслідок аварії чи стихійного лиха (за умови, що відновлення їх є неможливим або економічно недоцільним і вони не можуть бути реалізовані);

- будівлі, споруди, що підлягають знесенню у зв’язку з будівництвом нових об’єктів та такі, що зруйновані внаслідок атмосферного впливу і тривалого використання.

Зношення нараховане у розмірі 100% вартості на ОЗ не може бути підставою для їхнього списання. МЦ списують за первісною вартістю або за відновлювальною.

Забороняється знищувати,викидати,здавати у брухт техніку, апаратуру,прилади та інші вироби,що містять дорогоцінні метали і каміння без попереднього вилучення і одночасного оприбуткування цінних деталей.

Для оформлення списання основних засобів застосовуються:

- акт на списання основних засобів (типова форма ОЗ-3 (бюджет));

- акт про списання автотранспортних засобів (типова форма ОЗ-4 (бюджет));

- акт на списання з балансу бюджетних установ та організацій вилученої із бібліотеки літератури (типова форма ОЗ-5 (бюджет)).

- меморіальний ордер №9.

Записи в ордері здійснюються щодо кожного документа і в розрізі МВО.

Безоплатна передача основних засобів дозволяється в такому порядку:

- з балансів установ, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, – у межах одного центрального органу виконавчої влади (головного розпорядника бюджетних коштів);

- з балансів установ, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, – у межах одного місцевогобюджету.

Продаж основних засобів здійснюється тільки на конкурентних засадах (через біржі, аукціони та за конкурсом).

15. Облік зносу необоротних активів

Знос — це втрата об'єктом основних засобів фізичних якостей або технік о-економічних властивостей, а внаслідок цього — і вартості. Але, на відміну від виробничих підприємств, у бюджетних установах амортизаційні відрахування на основні засоби не проводять, а нараховують лише їх знос.

Знос нараховують на будинки та споруди, передавальні пристрої, машини та обладнання, робочу худобу, транспортні засоби, виробничий (включаючи пристрої) та господарський інвентар, багаторічні насадження, які досягли експлуатаційного віку.

Знос не нараховується па такі основні засоби:

  • земельні ділянки; природні ресурси; будинки і споруди, що с унікальними пам'ятками архітектури та мистецтва;

  • обладнання, експонати, зразки, діючі і недіючі моделі, макети та інші наочні посібники, що знаходяться в кабінетах та лабораторіях і використовуються для навчальних та наукових цілей;

  • продуктивну і племінну худобу, буйволів, волів, оленів, експонати тваринного світу (в зоопарках та інших аналогічних установах);

  • багаторічні насадження, що не досягли експлуатаційного віку;

  • бібліотечні фонди, фільмофонди, сценічно-постановочні засоби;

  • музейні і художні цінності; малоцінні необоротні матеріальні активи; основні засоби установ, що знаходяться за кордоном;

  • білизну, постільні речі, одяг, взуття;

  • орендовані основні засоби, які обліковують на забалансовому рахунку 01

Знос основних засобів нараховується один раз на рік , незалежно від того, в якому місяці звітного року вони придбані чи побудовані. При відкритті інвентарних карток обліку основних засобів т. ф. № 03-6 (бюджет) та № 03-8 (бюджет) записується річна норма зносу в процентах до балансової вартості. При цьому використовують такі норми нарахування зносу за групами основних засобів: група 1—5%, група 2—25 і група 3-15%.

Групу 1 становлять основні засоби, що обліковуються на субрахунку 103 «Будинки та споруди», 106 «Передавальні пристрої».

Групу 2 становлять основні засоби, що обліковуються па субрахунках 104 «Машини і обладнання», 106 «Інструменти, прилади та інвентар» (крім підгрупи 1), 105 «Транспортні засоби».

Групу 3 становлять основні засоби, що обліковуються на субрахунках 104 , 105 , 107 , 108, 109.

В останній робочий день. грудня бухгалтер переносить з інвентарних карток у «Відомість нарахування зносу на основні засоби» первісну вартість об'єкта, річну норму нарахування зносу, суму нарахованого зносу з початку експлуатації об'єкта до звітного періоду. На підставі цих даних визначають суму зносу за рік і на кінець року. На загальну суму нарахованого зносу оформляють бухгалтерське проведення: Дт 401 Кт 131, 132.

З меморіального ордера сума зносу переноситься у книгу Журнал-головна. Сума нарахованого зносу з кожного об'єкта зокрема не може перевищувати 100% його первісної вартості. У той же час нарахування зносу в розмірі 100% первісної вартості об'єкта не є підставою для його списання з балансу. Списання нарахованого зносу проводять при вибутті основних засобів бухгалтерським проведенням:

Дт . 401, 131, 132 Кт 103-119 .

Треба мати на увазі, що загальна сума первісної вартості необоротних активів (дебетове сальдо рахунків 10, 11, 12) дорівнює сумі фонду в необоротних активах і зносу необоротних активів (кредитове сальдо рахунків 13 і 40).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]