Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

30. Облік розрахунків із замовниками за науково-дослідні роботи.

Розрахунки із замовниками за науково-дослідні роботи застосовуються тільки у науково-дослідних установах, навчальних закладів професійно-технічної освіти, виробничих (навчальних) майстернях та підсобних(навчальних) сільських господарствах.

Розрахунки із замовниками за НДР, які виконуються за господарськими договорами відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ обліковуються на субрахунках:

o 351 "Розрахунки із замовниками з авансів за науково-дослідні роботи" - для обліку розрахунків з покупцями та замовниками за виконані роботи і надані послуги, що мають авансові платежі, умови яких передбачають попередню оплату. Суми отриманих авансів записуються за кредитом субрахунку 351 і дебетом 323. За дебетом субрахунку 351 і кредитом 634 записуються суми авансів, що зараховані при оплаті рахунків;

o 634 "Розрахунки із замовниками за науково-дослідні роботи, що підлягають оплаті" - для обліку розрахунків із замовниками за виконані згідно з договорами науково-дослідні роботи. За дебетом субрахунку 634 записуються суми за наданими рахунками з кредитуванням субрахунку 723. У кредит субрахунку 634 та дебет субрахунку 323 записуються суми, які надійшли до сплати за рахунком та за кредитом 351 - суми зарахованого авансу.

Синтетичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться у меморіальному ордері ф. 274 (бюджет).

Аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем та замовником на картках ф. 292а або книгах ф. 292 за кожним договором окремо.

31. Облік розрахунків з різними дебіторами.

Для обліку розрахунків з різними дебіторами і кредиторами призначені активний субрахунок № 364 «Розрахунки з іншими дебіторами». На субрахунках № 364 обліковуються розрахунки за матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги за пред’яв­леними рахунками (крім розрахунків в порядку планових платежів), розрахунки за претензіями і боргами, переданими на вирішення арбітражу чи суду, а також розрахунки із студентами та учнями навчальних закладів за користування гуртожитком і пос­тільними речами.

За дебетом субрахунка № 364 записується збільшення дебіторської заборгованості, а за кредитом — її погашення.

Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами суміщується в накопичувальних відомостях ф. № 408 (меморіальних ордерах № 6) шляхом використання позиційного способу записів. У балансі сальдо за субрахунком № 364 показується розвернено: дебетове — в активі, а кредитове — в пасиві. Розвернене сальдо визначається за даними аналітичного обліку за цими субрахунками.

При автоматизації обліку розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами складається машинограма «Відомість обліку фінансово-розрахункових операцій».

32. Облік розрахунків з оренди

Бюджетні установи мають право надавати в оренду необоротні активи, а також отримувати ці активи в оренду від інших осіб

Орендодавцями орендного майна можуть бути:

  • Фонд державного майна, його регіональні відділення та представництва;

  • Органи що уповноважені ВР АРК та місц орг самоврядування управляти майном;

  • Підприємства, загальна площа який не більша 200 м2 відносно оренди майна, площа якого не перевищує 200 дм2

В обов’язковому порядку заключається договір оренди.

Розмір орендної плати при здачі в оренду державного майна визначається методикою, встановленою КМУ, а для об’єктів, що перебувають у комунальній власності, органами місцевого самоврядування.

Крім орендної плати орендодавцю обов’язково відшкодовують комунальні послуги на основі пред’явлених рахунків.

Плата за оренду майна БУ використовують тільки на утримання, ремонт, облаштування та придбання майна БУ.

Для обліку доходів, отриманих від оренди майна БУ, використовують пасивний субрахунок 711, по кредиту якого відображається нарахування орендної плати, експлуатаційних витрат і т.д.

Нормативно-правова база:

  1. Бюджетний кодекс

  2. ЗУ «Про оренду державного і комунального майна» №2269

Постанова КМУ №659 «Перелік груп власних коштів БУ, вимоги щодо їх утворення та напрями їх використання» від 17.05.02

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]