Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

46. Облік виплат з/п

Головним розрах. докум., що містить зведену інформацію щодо розрахунків по з/п, є розрахунково-платіжна відомість. В деяких установах для нарахування та виплати з/п використовуються окремі форми первинного обліку, а саме: розрахункова відомість і платіжна відомість. Підставою для складання розрахунково-пл. відомостей є: · накази про зарахування, звільнення і переміщення працівників відповідно до затверджених штатів і ставок з/п; · документи з обліку відпрацьованого часу і виробітку (табелі обліку використання робочого часу, наряди, картки обліку виробітку); · лікарняні листки;· розрахунково-платіжні відомості за минулий місяць; · виконавчі листи судових органів;· доручення-зоб за товари, продані в кредит; · платіжні відомості на видачу авансу та ін. При складанні цих відомостей в бухгалтерії використав. таблиці тарифних ставок, ставок податків, довідники з трудового законодавства та інші дані, що полегшують підрахунок з/п та утримань з неї. При уході працівників у відпустку розрахунки з ними здійснюються в записці-розрахунку, а належна їм з/п виплачується за платіжною відомістю. Нараховані, утримані і виплачені суми за цими відомостями включаються в розрахунково-платіжну відомість за поточний місяць. Як правило, з/п виплачується два рази на місяць у вигляді авансу і залишкової суми з/п. Зміна планового авансу відбувається за умов невиходів на роботу у першій половині місяця: у бухгалтерію надається довідка про зміну планового авансу. Виплата авансу здійснюється за платіжною відомістю. Розрахунково-платіжні документи з нарахування та виплати з/п складаються, підписуються та перевіряються бухгалтером розрахункового відділу. Виплата з/п здійснюється в триденний термін (враховуючи день отримання коштів з банку), після чого касир “закриває” платіжну відомість, тобто напроти прізвищ працівників, які не отримали заробітну плату, він проставляє штемпелем чи робить помітку від руки “Депоновано”. В кінці відомості касир фіксує суми фактично виданої та неотриманої з/п, звіряє ці цифри із загальною сумою за відомістю та підтверджує попередні записи своїм підписом. Задепоновані суми заносять до реєстру депонованих сум і одночасно відображають їх у книзі обліку депонентів. Після ретельної перевірки відміток, зроблених касиром у платіжних і розрахунково-платіжних відомостях, підрахунку виданих і депонованих сум на виплачені суми з/п складається видатковий касовий ордер, який оформляється в установленому порядку і реєструється в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів. Сума не отриманої працівниками з/п повертаються на поточний (реєстраційний) рахунок на наступний день після закінчення терміну виплати з/п.

47. Синтетичний та аналітичний облік розрахунків за платежами в бюджет.

Первинними документами для нарахування податків та платежів є розрахунки з бухгалтерії, розрахунки з ПДВ - податкові накладні.

Первинними документами щодо сплати податків та платежів є виписки з реєстраційних (спеціальних реєстраційних) рахунків органів ДКУ.

Для обліку розрахунків за податками та платежами до бюджету Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ призначено активно-пасивний рахунок 64 "Розрахунки з податків та платежів".

За кредитом субрахунків 641, 642 відображаються суми фактично утриманих та нарахованих податків і платежів до бюджету. За дебетом відображається факт перерахування податків та платежів у дохід бюджету.

Кредитове сальдо показує заборгованість установи перед бюджетом, тобто суму, яку установа повинна перерахувати до бюджету.

Дебетове сальдо означає переплату бюджету (податковий кредит), тобто надлишково перераховану суму до бюджету, яку необхідно зарахувати в рахунок чергових платежів або повернути установі.

Аналітичний облік розрахунків за платежами і податками ведеться окремо за кожним видом податків і платежів на Картках ф. 292 а (у книзі ф. 292). На підставі даних аналітичного обліку складають декларації, розрахунки стану розрахунків за платежами в бюджет.

Синтетичний облік розрахунків за платежами і податками до бюджету відображаються в різних меморіальних ордерах, а саме:

  • 2 "Накопичувальна відомість руху грошових коштів загального фонду в органах Державного казначейства України в установах банків", 3 "Накопичувальна відомість руху грошових коштів спеціального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків)" - відображення сплати податків та платежів до бюджету;

  • 4 "Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими дебіторами", 6 "Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими кредиторами", 7 "Накопичувальна відомість за розрахунками в порядку планових платежів", 8 "Накопичувальна відомість за розрахунками з підзвітними особами" - відображення суми ПДВ, включеної постачальниками, різними кредиторами і дебіторами в рахунок на придбання матеріальних цінностей (одержання послуг), якщо сума ПДВ включається до податкового кредиту (при оплаті коштами спеціального фонду);

  • 5 "Зведення розрахункових відомостей із заробітної плати та стипендій" - відображення утримання податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати та гонорарів працівників бюджетних установ, стипендій учнів, студентів, аспірантів, докторантів;

  • 14 "Накопичувальна відомість нарахування доходів спеціального фонду бюджетних установ" - відображення суми ПДВ на реалізовану продукцію (надані послуги) - при умові, що бюджетна установа зареєстрована відповідно до чинного законодавства як платник податку;

  • 274 (бюджет) - відображення нарахування інших податків та платежів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]