Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

59. Облік видатків загального фонду. Облік видатків за рахунок коштів спеціального фонду

Під видатками розуміють державні платежі, які не підлягають поверненню.

Оскільки процес складання і виконання кошторису розмежований в розрізі загального і спеціального фондів відповідно і видатки поділяють на Видатки загального фонду Видатки спеціального фонду

Розрізняють також :

  1. Касові видатки – усі суми проведені органом ДКУ або установою банку з реєстраційного рахунку як готівкою так у формі безготівкової оплати рахунків.

До них нал суми грошових коштів проведених з поточних та реєстраційних рахунків для подальших розрахунків з постач, акредитивами або чеками з лімітованих чекових книжок.

Основним завданням обліку касових видатків є забезпечення контролю за цільовим витрачанням коштів бюджету згідно із затвердженим кошторисом установи.

  1. Фактичні видатки – дійсні видатки установи, що здійснюються під час виконання кошторису, оформлені відповідними документами.

Для зберігання спеціальних коштів бюджетній установі відкривається окремий поточний рахунок в уповноваженій установі банку або спеціальний реєстраційний рахунок для обліку спеціальних коштів в органі ДКУ. Спеціальні кошти, що надійшли готівкою до каси установи, не дозволяється використовувати без попереднього зарахування на поточний (спеціальний реєстраційний) рахунок. Витрачанню спеціальних коштів передує контроль органів ДКУ на підставі платіжних документів, до яких додаються виправдні документи, у межах наявності коштів за певним кодом економічної класифікації видатків.

Для обліку операцій зі спеціальними коштами планом рахунків передбачено такі субрахунки: 313 «Поточні рахунки для обліку спеціальних коштів»;

323 «Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку спеціальних коштів»; 674 «Розрахунки за спеціальними видами платежів»; 711 «Доходи за спеціальними коштами»; 715 «Доходи, спрямовані на покриття дефіциту загального фонду»; 716 «Доходи за витратами майбутніх періодів»; 811 «Видатки за спеціальними коштами». Операції з руху коштів спеціального фонду на поточних (спеціальних реєстраційних) рахунках відображають у «Меморіальному ордері № 3 — Накопичувальній відомості руху грошових коштів спеціального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків)» т. ф. № 382 (бюджет), які відкривають окремо для кожного виду коштів спеціального фонду.

60. Облік виробничих витрат. Облікова реєстрація видатків

Виробничі витрати - це витрати б/у, що утворилися під час виробничої діяльності, пов'язаною з основною діяльністю, що повинна забезпечити повне та ефективне виконання кошторису б/у. Витрати виробничих майстерень та підсобних сільських господарств розподіляються віднесенням їх на продукцію, вироби та виконання робіт за прямими та накладними витратами, а у підсобних сільських господарств обліковуються окремо за галузями - сільськогосподарського виробництва - рослинництва і тваринництва. До прямих витрат належать витрати на матеріали, заробітна плата виробничих працівників; нарахування на заробітну плату виробничих працівників; затрати енергоносіїв. Прямі виробничі витрати відносяться безпосередньо на виготовлену продукцію, вироби і виконані роботи. До непрямих витрат на виробництво продукції, виробів та виконання робіт належать: витрати на матеріали; заробітна плата апарату управління й обслуговуючого персоналу; арахування на заробітну плату апарату управління й обслуговуючого персоналу; оренда приміщень, поточний ремонт тощо Накладні витрати попередньо збираються і розподіляються наприкінці місяця пропорційно заробітній платі основних виконавців, матеріальним затратам чи сукупності прямих витрат. Об'єктами обліку виступає партія однорідних виробів за калькуляційною одиницею - одиниця продукції чи виробу. Для обліку призначено рахунок 82 «Виробничі витрати»

з/п

Субрахунок

Характеристика субрахунку

номер

назва

1

821

Витрати виробничих (навчальних) майстерень

Обліковуються витрати на випуск готових виробів у виробничих (навчальних) майстернях, а також видання друкованої продукції та надання послуг

2

822

Витрати підсобних (навчальних) сільських господарств

Обліковуються витрати підсобних сільських і навчально-дослідних господарств

3

823

Витрати на науково-дослідні роботи за договорами

Обліковуються витрати на виконання науково-дослідних і конструкторських робіт за договорами з підприємствами і установами

4

824

Витрати на виготовлення експериментальних пристроїв

Обліковуються витрати на виготовлення різних експериментальних пристроїв (установок, зразків машин і приладів, стендів для випробування) для проведення наукових дослідів за роботами, що виконуються за рахунок коштів державного бюджету

5

825

Витрати на заготівлю і переробку матеріалів

Обліковуються операції із заготівлі і переробки матеріалів господарським способом (пошиття білизни, заготівля палива, переробка овочів тощо)

6

826

Видатки до розподілу

Обліковуються витрати, які в момент їх виникнення не можуть бути віднесені безпосередньо на певний вид робіт (об'єкт) або на собівартість певного виду виробів чи продукції, якщо виробляється декілька їх видів

Для обліку витрат виробничих майстерень призначено субрахунки: 241 "Вироби виробничих (навчальних) майстерень"; 821 "Витрати виробничих (навчальних) майстерень"; 826 "Видатки по розподілу". Облік витрат підсобних сільських та навчально-дослідних господарств б/у ведеться окремо за галузями господарства (тваринництво, рослинництво) та за їх видами. Призначено субрахунки: 251 "Продукція підсобних (навчальних) сільських господарств"; 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі"; 107 "Робочі та продуктивні тварини"; 822 "Витрати підсобних (навчальних) сільських господарств"; 826 "Видатки по розподілу".

Аналітичний облік витрат ведеться у багатогранних картках ф.283:

  1. для виробничих майстерень - за видами виробів (партіями) і за статтями витрат;

  2. для сільських господарств - за кожним найменуванням сільськогосподарських культур чи на кожну групу тварин за статтями витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]