Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_96_voprosov_GOS.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.02 Кб
Скачать

16. Метод економічного аналізу.

Метод аналізу реалізується через його науковий апа­рат, тобто через сукупність прийомів дослідження.

Найважливішим елементом методики економічного аналізу є технічні прийоми та способи аналізу, які можна назвати інстру­ментарієм аналізу. Вони використовуються на різних етапах до­слідження для:

  • первинної обробки зібраної інформації;

  • вивчення стану та закономірностей розвитку об'єктів, що досліджуються;

  • визначення впливу факторів на результати діяльності під­приємств;

  • підрахунку невикористаних резервів збільшення ефектив­ності виробництва;

  • узагальнення результатів аналізу та комплексної оцінки діяльності підприємств;

  • обґрунтування планів економічного та соціального розви­тку, управлінських рішень, різних заходів.

Усі прийоми економічного аналізу можна поділити на дві гру­пи: якісні та кількісні. Якісні прийоми дослідження не дають чи­слової характеристики явищ, що вивчаються, а тільки відповіда­ють на питання, як досліджувати економічні процеси, визначають способи підходу до вивчення закономірностей.

До якісних (абстрактно-логічних) прийомів дослідження відносять: аналіз, синтез, індукцію, дедукцію, порівняння, еврис­тичні прийоми.

Кількісні прийоми дослідження дають числову характеристи­ку економічних явищ і поділяються на описові та аналітичні.

  1. Аналітичний метод та принципи аналітичного дослідження.

Аналітичний метод – це метод що використовує здатність предметів і явищ розкладатися на простіші компоненти. Існують такі принципи аналітичного дослідження: 1) поділ предметів або явищ має враховувати існуючі закономірності, склад, внутрішні межі, зв'язки, функції. 2) послідовне, поетапне відокремлення частин, властивостей від предмета. 3) пошук найважливіших ланок, які формують сутність предмета, його якісну ознаку (принцип основної ланки). 4) врахування системної побудови предмета або систем(принцип ієрархії). 5) визначає межі аналізу, ступінь його можливого поглиблення. 6) обумовлює вибір форми аналізу(хімічний, математичний, економічний, спектральний, структурний, психоаналіз).

Аналіз економічних процесів з дотриманням цих принципів дає змогу пізнати їх окремі сторони, елементи, зв’язки і факторні взаємодії, дати проміжні оцінки і з’ясувати характер змін та напрями розвитку.

  1. Моделювання в економічному аналізі. Види моделей.

Для вивчення складних явищ застосовують метод моделюван­ня, за яким будують зменшені предмети або умовні подоби (об­рази), що замінюють у нашій уяві дійсні предмети або явища.Моделі можуть бути:1)матеріальними (фіз.); 2) абстрактни­ми. Серед останніх слід розрізняти: 1)описові (словесні); 2) графічні; 3) математичні.

За допомогою моделей досліджують сутність предме­тів і явищ найбільш простим, а подекуди і найбільш дешевим способом. Моделі дають змогу зосередити увагу дослідників на найсут­тєвіших характеристиках предметів або явищ, сприяють швидкому накопиченню необхідних знань за різних умов роботи. Моделюван­ня добре поєднується з іншими методами і технічними прийомами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]