Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_96_voprosov_GOS.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.02 Кб
Скачать
    1. Аналіз собівартості окремих видів продукції. Визначення основних чинників, що впливають на її рівень.

Важливим показником загальної с\в є с\в окремих видів п-ції. Для аналізу викор-ся планові й фактичні калькуляції с\в п-ції. Обєктом каль-кулювання м.б. п-ція чи роботи. Головний обєкт-готові виро-би, які поставляються за межі п-ва. Під час аналізу встановлююь ступінь вико-нання плану за с\в окремих видів п-ції, вивчають відхилення по статтях калькуляції від плану або базових показників, визначають причини, що зумовили значні відхилення по найбільш вагомих статтях калькуляці. Далі ведуть пошук поточних і перспективних резервів зниження с\в п-ції. Перспективні резерви зниження с\в п-ції передбачають проведення знач-них орг-них , технолог-них та ін. видів робіт, що вимагає додаткових інвестицій. Це стосується можливо-го збільшення обсягів в-ва. Добре відомо, що за інших рівних обставин збільшення обсягів в-ва знижує с\в п-ції через відносно сталі затрати на упр-я в-вом.

Зміна с\в виробу при збільшенні обсягу його в-ва:

Сі=П\qі+V, де П-умовно-незмінні витрати, V-змінні затрати,qі-обсяг в-ва.Дуже важливу роль відіграє такий фактор як час.

Важливим чинником здешевлення в-ва осн. п-ції може стати виготовле-ння побічної в відходів осн. в-ва.Цей шлях особливо ефективний у харчовій галузі, сировинних. В галузях обробної промисловості добрі рез-тати дають чинники повязані із стандартизацією п-ції , а також із спеціалізацією і кооперу-ванням п-в. Все це разом дозволяє збільшити обсяги та економити ресурси в-ва. Попередні фактори будуть діяти краще якщо вони спиратимуться на чинник впровад-ження досягнень НТП. Фактором подородчання в-ва є погіршення умов видобутку палива й сировини і поступове погіршення якості п-ції видобувних галузей промисловості. П-ва з неширокою номенклатурою осн виробів, планують с\в 1 п\ції кожного виду. Аналіз плану зниж-ння с\в 1 п-ції кожного виду починається з оцінки заг. показників Для цього викор-ють дані довідки про рент-сть найважливіших виробів та форми №6 і складають розр-к. звітну с\в 1 п-ції кожного виду порівнюють з плановою і фактич-ною за попередній рік: визначають рівень виконання та відхилення від плану, тенденції в змінах с\в., виявляють різницю в рівні викона-ння плану кожного виду виробів і причини їх виникнення.

60 Аналіз складу і технічного стану основних виробничих засобів. Як вирахувати їх зношеність по балансу?

ДИВИСЬ №54

61. Аналіз фінансових результатів від звичайної та операційної діяльності.

Процес розрахунку прибутку (збитку) підприємства може бути розді­лений на такі етапи:

1. Розрахунок валового прибутку (збитку)

2. Визначення прибутку (збитку) від операційної діяльності

3. Визначення прибутку (збитку) від звичайної діяльності

4. Розрахунок чистого прибутку (збитку) звітного періоду.

Етап 1. Розрахунок валового прибутку (збитку):

Валовий прибуток (збиток) розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт чи послуг) та собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт та послуг). Для цього визначимо величину чистого доходу підприємств від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг):

Дохід від реалізації продукції – ПДВ, акцизний збір, інші податки і збори, інші вирахування з доходу = чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Тепер визначимо величину валового прибутку (збитку) п-ва:

Валовий прибуток (збиток) = чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

Етап 2. Визначення прибутку (збитку) від операційної діяльності:

Прибуток (збиток) від операційної діяльності обчислюють:

Прибуток (збиток) від операційної діяльності = валовий прибуток (збиток) – адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати

Етап 3. Визначення прибутку (збитку) від звичайної діяльності:

Спочатку визначимо прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування:

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування = прибуток від операційної діяльності ± дохід від участі в капіталі, інші фінансові доходи, інші доходи ± фінансові витрати, втрати від участі в капіталі, інші витрати

Далі визначаємо прибуток (збиток) від звичайної діяльності:

Прибуток = прибуток від звичайної діяльності до оподаткування – податок на прибуток

Збиток = збиток від звичайної діяльності до оподаткування + податок на прибуток

Етап 4. Визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду:

Чистий прибуток (збиток) = фінансовий результат від звичайної діяльності ± дохід від надзвичайної діяльності, податок на прибуток від надзвичайної діяльності, витрати від надзвичайної діяльності, зменшення податку на прибуток від збитків надзвичайної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]