Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_96_voprosov_GOS.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.02 Кб
Скачать
  1. Аналіз прямих матеріальних витрат у складі собівартості продукції. Як розрахувати вплив зміни норм витрат матеріалів на загальну їх вартість в собівартості продукції.

Прямі матер витрати відносяться на собівартість виробів за прямою ознакою і утворюють одноелементні статті.

Непрямі матер витрати (напр, ТЗВ) попередньо групуються в кошторис по кожній статті; утворюють комплексні статті витрат, які після розподілення за певною ознакою вкл-ся в соб-ть виробів пропорційно.

Отже, прямі матер витрати оцінюють шляхом співставлення факт витрат з плановими, перерахованими на факт обсяг виробленої продукції.

На зміну величини прямих матер витрат впливає:

  1. Обсяг вир-ва:

МВпрямі=МВпряміпл*%Викон-ня ПлануВипускуПр-ії

МВпрямі=(МВпряміфакт-МВпряміпл)*ВипускПр-іїфакт

  1. Рівень прямих матер витрат у соб-ті одиниці пр-ії, який залежить від:

  1. Зміни норм витрат:

МВпрямі=(МВпрямііфакт-МВпрямііпл)*Ціпл

  1. Зміни цін придбанняодиниці кожного виду матер ресурсів:

МВпрямі=(Ці1-ціфакт- Ці1-ціпл)*МВіфакт

Вир-во та реалізація продукції потребують матер., трудових, та грош. витратах, які складають с/в продукції. Матер. витрати наведені в статті «Матер витрати» у формі №5-С, яка включає: сировину та матеріали; зворотні відходи; покупні вироби; напівфабрикати; послуги ін під-в та орг-цій вир-чого напрямку; паливо та енергію на технологічні цілі. Матер витрати за одноел-тними статтями оцінюють шляхом співставлення факт витрат з плановими та плановими, перерахованими на факт обсяг виробленої продукції. На зміну величини матер витрат впливає обсяг вир-ва, асортимент продукції, рівень витрат на одиницю кожного виду продукції. Вплив обсягу вир-ва на зміну матер витрат в с/в продукції визначають множенням: суми планових матер витрат на % виконання плану випуску продукції; різниці між фактичною і плановою стр-рою на факт випуск продукції; різниці між факт і плановими витратами на факт випуск продукції. Рівень матер витрат у с/в одиниці продукції залежить від: зміни норм витрат і цін придбання одиниці кожного виду матер ресурсів, де зміни норм витрат вираховують множенням різниці між факт. і план. витратами кожного виду матер. ресурсів на план. ціну одиниці цих ресурсів, а вплив зміни цін — добутком різниці між факт. і план. ціною одиниці матер. ресурсів кожного виду на факт. їх витрату. В резерв запис-ся перевитрати за кількістю і ціною. Причини відхилення від норм витрат матер ресурсів виявляють за зведеннями чи машинограмами відхилень від норм, повідомленнями про зміну норм, про брак розкрійних листів та за іншою інф-цією

56. Аналіз змінних і умовно-постійних статей витрат у складі собівартості продукції.

Аналіз витрат на обслуговування виробництва і управління проводиться по статтях затрат. Ці затрати діляться на змінні і умовно- постійні.

Змінні витрати — це витрати, що залежать від зміни обсягу виробництва (зарплата робітників з відрядною формою оплати праці, сировина і матеріали, паливо). Умовно-постійні - це витрати, як і залишаються незмінними або майже не змінюються з збільшенням або зменшенням обсягу виробництва, тобто не залежать від зміни цього обсягу (амортизація, оренда, погодинна оплата праці). При цьому

Затрати на утримання і експлуатацію машин і обладнання є основними, тобто пов'язаними з технологічним процесом і в більшій своїй частині змінними. Тому при аналізі цих витрат потрібно знайти абсолютне і відносне відхилення. З цих витрат такі статті, як амортизація, % за користування основними засобами (орендна плата), інші витрати вважаються умовно-постійними і за цими статтями не визначається відносне відхилення, всі інші статті — змінні, тобто потрібно визначити відносне відхилення

У.П. – загальновиробничі, загальногосподарські витрати, частина витрат по експлуатації і утриманню обладнання. Їх аналіз проводиться співставленням суми і рівня цих затрат за звітний період в динаміці чи з планом. Детально вивчаються причини, які виклмикають як перевитрати так і економію по кожній окремій статті. Аналіз У.З. витрат здійснюється з порівнянням їх фактичної величини на 1грн товарної продукції з плановим чи базовим рівнем, перерахований на фактичний об»єм випуску продукції. У.З. витрати: на електро енергію для виробничих потреб, знос інвентаря.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]