Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoria_96_voprosov_GOS.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
705.02 Кб
Скачать
  1. Аналіз продуктивності праці. Основні чинники, що впливають на її рівень.

Продукт-сть праці — вир-во продукції за одиницю часу. Обернена величина продукт-ті праці — працемісткість. Показники ПП хар-ть якісний бік ви­корист. роб. сили на підприємстві. ПП вимірюють 2 способами: к-тю продукції, випущеної за одиницю роб часу, або кількістю часу, затраченого на виготовлення одного виробу. Останній показник назив. трудом. продукції. ПП визначають як у натур, так і в грош. вимірах. Аналіз поч з оцінки виконання плану по вир-ку одного прац в грош вимірі. Потім порівн. показник звітного періоду (рік, квартал, місяць) з пок. за минулий період, з показниками споріднених підприємств.Від цього загального показника продуктивності праці слід перейти до більш деталізованих показників, таких як виробіток одного роб., вироб. одного основного робітника і так далі. На наступному етапі проводять аналіз основних факторів, що впливали на заг. пок. ПП. Вирішальним фактором є виробіток одного робітника, який, у свою чергу, залеж. від факторів викор. роб. часу і сер-годинного виробітку одного роб. Останній пок. формують насамперед фактори техн. озброєності праці, технології, кваліфікації робітників, інтенсивності праці та інші. Завершають аналіз підрахунком резервів зрост. ПП і опрацювавням заходів з їх реалізації. ПП залежить від екст. та інт. факторів. До екст. факторів віднос.: зміна структури персона­лу, співвіднош. між основними та доп роб., використ. роб. часу, інші кількісні фактори. Ця група фак­торів впливає на ПП через організацію праці.До інт. факторів віднос: зміна рівня кваліфікації, тех. та енергет. озброєності праці, спеціалізації та коопе­рації, впров. нової техніки та технології, зміни форм та систем ЗП, премій та інших видів матер. заохочення і форм морального стимул.; закріплення роб. сили за підпри­ємствами; зміни якості, стр-ри, асорт. та матеріаломісткості прод.;нормування праці; організація роб. місць; управл. виробництвом та ін фактори. Ці фактори обумовлюють працемісткість продукції.

  1. Аналіз складу і технічного стану основних виробничих засобів. Аналіз впливу активної і пасивної частини основних засобів на випуск продукції.

Основні фонди підприємства поділяють на виробничі основні засоби і невиробничі основні засоби. Перші включають основні засоби основного виду діяльності (промисловості та інших галу­зей народного господарства). Основні засоби основної діяльності складаються з будівель і споруд, устаткування, інструменту та інших основних фондів. Аналізуючи склад основних виробничих фондів, необхідно поділити їх на активні та пасивні, визначивши питому вагу кож­ної групи. Треба ретельно вивчити, як змінюється співвідношен­ня цих груп упродовж останніх років. При цьому невпинне збільшення частки активних фондів у вигляді робочих і силових машин — мета кожного підприємства. У сучасних ринкових умовах дуже важливо звернути увагу на те, яка частка основних фондів здана або взята в оренду, яку земельну площу підприємство займає і наскільки доцільно використовує її. Аналізуючи стан основних фондів, насамперед на підставі даних першого розділу активу бухгалтерського балансу, розраховують коефіцієнт спрацювання (зносу) основних фондів і вивчають його динаміку за ряд років:

Кзн= Для розрах-в

Коефіцієнт вибуття основних засобів: всіх коеф-в

Квиб= викор-ся

Коефіцієнт оновлення основних засобів: лише основні

Конвл = виробничі

Коефіцієнт приросту основних засобів: фонди.

Кприр=

Коефіцієнт придатності основних засобів:

Кприд=

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]