Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonm_teoriya_ekzamen.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
314.88 Кб
Скачать

29. Пробл. Конверт. Грош. Одиниці.

Вал. курс-це ціна грош. один. 1 країни вираж. в грошов. одиниц. ін. країн.

Конверт. валют – це ступінь її здатності вільно обмін. на нац. грош. одиниці ін. країн. Конверт. невід ємний атрибут ринк. економ. Без конверт. нац.грош.од. товаровир. не може доручитись до різних структ. світ. ринку, до міжн. поділу праці. Існує: повна конв.- всі фіз.і юр.ос. як вітчизяні, так і заруб, що волод. незалежн. сумою грошей певної країни можуть вільно і необм. обмінюв. їх на іноз. з метою здійсн.всіх поточн. і зовн.рахунків.;

часткова конв-на операції з куп. і прод.валюти д. встан. певні обмеж.;

внутр.кон.-наданння гром. і фіз. особам лише певн.країни вільно купув. за нац.валюту іноз. валютудля викор. її нсампер. у зовн-екон. д-сті країни; зовн.конв.-лише іноз. особи наділ. правом вільно рожпорядж. своїми активами у грош. с-мі певної країни; замкнена конв.-це нац.валюта, яка функц.лише в межах країни не виход. за кордон і не оберт. на світ. валютних ринках.

30. Основні фактори суспільного виробництва

Сучасна економічна теорія традиційно виділяє чотири групи факторів виробництва: землю, працю, капітал, підприємницьку здібність.

1) земля, яка використовується для обробітку, для зведення будинків, заводів і прокладання доріг; енергетичні ресурси для забезпечення пальним машин і теплом наших помешкань; неенергетичні ресурси, наприклад, мідна і залізна руда чи пісок. Навколишнє середовище - повітря, яким ми дихаємо, і воду, яку п'ємо, - розглядаємо також як природні ресурси.

2) Праця - це свідома діяльність людини, спрямована на створення необхідних для задоволення особистих і суспільних потреб, матеріальних і духовних благ, а також інша діяльність, зумовлена суспільними потребами.

3) це матеріальні та фінансові ресурси в системі факторів виробництва). Їх технічний стан постійно вдосконалюється і впливає на загальну результативність виробничого процесу і його ефективну доцільність.

4) Підприємницькі здібності - особливий вид людського капіталу, який передбачає використання ініціативи, винахідливості та ризику в організації виробництва та являє собою діяльність по координації та комбінуванні всіх інших факторів виробництва з метою створення благ та послуг.

31.Суть та процес утворення капіталу

Капіта́л — за визначенням класичної економічної теорії один із факторів виробництва, усе те, що використовується для виробництва, але безпосередньо не споживається в ньому (за винятком повільної амортизації). На відміну від інших факторів виробництва, землі й природних ресурсів, капітал складається з раніше виробленого продукту. Першою формою прояву капцталу виступають гроші, але смі по собі гроші не являються капіталом, вони ним стають при певних сусп. Відносинах. Економ передумови виникнення капіталу були тов. виробн.. тов. грош відносини

Г-Т-Г*

Г*=Г+ Г

Надлишок який ств.в процесі виробн. назив дод вартість або капітал

32.Роб.Сила як факт.Виробн.І її власт

Ро.сила люд.-це той спец.товар,який ств.дод.вартість.Роб.сила стає тов.при певних умовах,коли власн.ро.сили вільн.юрид.,але екон.він залеж.від власн.зас.виробн. і вимушен.продав.свою здатність до праці в обмін на певну суму матер.благ. Роб.сила як товар має 2 власт.: спож.варт. і вартість.Варт.роб.сили визн.варт.засобів існув.необх.для відтв.роб.сили,тобто для задов.фіз.і соц-культ.потреб найм.роб.і членів його сімї. Спож.варт.-це його здатн.утв.своєю працею нову варт.,яка більша за варт.роб.сили,тобто здатн.роб.ств.дод.варт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]