Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekonm_teoriya_ekzamen.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
314.88 Кб
Скачать

68. Рентаб-ть підприємства

Рентабельність – це якісний, вартісний показник, що характеризує рівень віддачі витрат або ступень використання ресурсів, що є в наявності, в процесі виробництва і реалізації продукції.

69. Ефект-ть викор-я факторів вир-ва. Узаг. Показниками ефект-ті роботи підпр-ва є пр-к і рент-ть. Ефект-ть вир-ва- співвідн-я результатів вир-ва до витрат. Еф. вик-я факторів вир-ва визнач. такими факторами- 1)прод.праці (показ. ефект-ть викор-я роб. сили) 2)фондовіддача (..засобів праці) 3)фондомісткість (віднош-я вартості осн. виробн. фондів до вартості виробл. прод-ї) 4)матеріаломіст-ть (віднош-я вартості

70.Суть торг.кап.і торг.прибутку.Торг.кап.являє собою част. пром.капіталу,що відокр.від нього і застос.лише сфері обігу.Спец.ф-єю торг.к.є реаліз. товарів обслуг.сфери послуг.Умов.виникн.і існув.торг.к.єнаявн.товарн.виробн.і тов.-грош.відн.Торг.прибут.утв.н а основі неіквівалентн.обігу. Ф-ії торг.капіт.: -перетв.тов.капіт.в грошов.або реаліз.д.в.; -торг.кап. є капіт.обігу не ств.д.в.,але він сприяє її збільш.і сприян.норми прибутку. Джерел.торг.приб.є певна част.д.в.,яка утв.в процесі виробн. Торг.приб. – це особл. форма д.в.,джерелом якої є д.в.,що ств.в процесі виробн. І пром.,і.в вироб.кожен отрим.свою частку прибутку відпов.до влож.капіталу.Отже,торг.приб.-це чат.д.в. Торг.кап.в проц.виробн. прискорює кругообіг пром.кап.,веде до розш.виробн.;сприяє зрост.варт.та д.в.

71.Витрати обігу,їх склад і заміщ.Торг.кап.робить витрати не лише на куп.товару у виробн.,але і на реаліз. Затрати повяз.із орган. реаліз.товару утв.витрати обігу.Вони под.: -чисті витр.о., -додат.витр.о. Чисті в.о.-це ті витрати,які обумовл.викл.самим процесом к.-пр.(витр.на оплату прац.,на кореспонд.,на рекл.).Витрати,які утв.чисті витр.о. не дають суп.ніякого дод.прод. і не добавл.до товар.,що реаліз.Дані витрати джер.свого заміщ.мають дод.варт. Дод.витрати-це ті,які виклик.продовжен.виробн.процесів в сфері обігу. До них віднос.сортування,розфасування,упаковка товарів,х зберіг.,транспорт. Така праця наз.прод.прац.Вона збільш.варт.товарів,які реаліз.Заміщен. таких витрат здійсн.в процесі реаліз.товару.

72.Позичк.Капіт.Як основа кред.Відн.

Поз.к.-це відокремлена частина пром.кап.; це грош.капіт.,який надається в позичку і принос.йому %.Джерелом поз.к.є:тимч.вільні грош.кошти у формі амортиз. відрахувань;тимч.вільні оборотні кошти;накопич.на підпр.кошти для розв.виробн.;грош.доходи різн.членів суп.Форм.руху поз.капіт: Г-Г’.Поз.к.-це особл.вид к.,який відріз.від ін.к.: -поз.к.-це к.-власність,на відмін.від к.-ф-ії,який функт.в пром.,торг.;поз.к.-це к. особл.роду; специ.форма руху поз.к. Г-Г.Власн.грошей повн.відірваний від вироб.Він від.свій кап.-позичку і отрим.дох.у вигляді поз.%,який є особл.видом дод.в.

73.Суть,форми та принципи кредит.

Кред.-це специ.спосіб обміну,яому притам.вклад.на певний строк і повернен.еквіваленту за отрим. товари ігроші. т ств.довгост.звязки між агентами. Принципи: -цільовий характ.-строков.,поворотність,-платність,- матеріал.забезпечен.,-ринк.ефективн.,екон.свобода. За формами надання кред.буває: товарн.і грошов. Розгул.такі види(форми)кр.: -банків. – лише в грош.ф.,кредитор банк,не обмеж.розм.власного кап., на Корот.,сер.і довгоч.термін.; комерц.-

надають один одн.функціон.підпр.у тов.ф.на коротк.строк під вексель.; держ.-ек.відн.,що виник.між.д. і фіз..т юр.о. у проц.формув.і використ.централіз.грош.ресурс.

спож.-над.насел.для купівлі спож.товарів.Над.як торг.підпр.,так і банк.на як корот.та строк. іпотечн.- позика під заклад нерух. На довгост.

міжнар.- кр.уряду 1 країни уряду інш. лізинг – над.в довго строк.оренду машин,обладь.,трансп.зас.,при збер. права вл.на них за орендодавцем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]