Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_pitannya_redagovano.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
746.5 Кб
Скачать

25. Тарас Григорович Шевченко – втілення українського національного духу.

Тарас Григорович Шевченко народився 25 лютого (9 березня за старим стилем) 1814 року в селі Кирилівка Звенигородського повіту Київської губернії. Син кріпосного селянина Григорія Шевченка і Катерини. З дитинства захоплювався малюванням і складанням віршів. Служив в якості слуги-«козачка» у поміщика Енгельгардта.

У 30-х роках Тарас Шевченко виїхав разом з поміщиком в столицю. Тут Шевченко зустрів земляка-художника Івана Сошенка (близько 1834-35 роки), який незабаром познайомив його з демократично налаштованими і впливовими діячами культури Петербурга - В. Григоровичем, О. Венеціановим, В. Жуковським, М. Вієльгорський. Вони, розгледівши в Шевченка рідкісний талант, в 1838 році викупили його з кріпацтва. (Шевченко на той час виповнилося 24 роки).

З 1838 по 1845 рік Шевченко навчався в Петербурзькій Академії мистецтв (заснована в 1757 році), проявивши неабиякі здібності в живопису маслом, аквареллю, малюнку олівцем. В Академії навчалися студенти як на казенному утриманні так і «сторонні». Академісти слухали загальноосвітні предмети і спеціальні. «Сторонні» мали право відвідувати лише спеціальні класи. Шевченко ставився до останніх. Його вчителем був найбільший російський живописець Карл Брюллов. Шевченко відразу почав вчитися в «фігурному» класі (малювання гіпсових фігур), пропустивши три попередні, тому що мав досить високу художню підготовку. Шевченко також відвідував лекції Аполлона Феодосійовича Щедріна (професор Академії мистецтв, викладав архітектуру, перспективу та креслення, брат художника-пейзажиста Сильвестра Щедріна, одного із засновників російського реалістичного пейзажу). У ці ж роки Шевченко сформувався як поет.

У травні 1943 року Шевченко оформляє академічну відпустку і відправляється на Україну. Його ім'я вже має на батьківщині певну популярність. Підприємець і меценат Григорій Тарновський набуває його картину «Катерина», поклавши початок своєї української колекції. У тому ж році Шевченка починає роботу над серією офортів «Мальовнича України», яка триває весь 1844. Він сам працює над гравіюванням, по ходу опановуючи цієї складної технікою.

За високі успіхи в навчанні Шевченко був нагороджений трьома срібними медалями.

Після закінчення Академії Т. Шевченко отримує атестат «некласичного» або вільного художника (у Шевченка на той час сформувався свій оригінальний стиль).

Повернувшись в 1845 році після закінчення Академії на Україна, Шевченко працює художником в Археографічної комісії. Але через два роки його заарештовують за участь у таємній організації - Кирило-Мефодіївському товаристві. В руки поліції потрапили твори поета, в яких гостро обличается антинародний державний лад Російської імперії. Шевченко засудили до довголітньої посиланням рядовим солдатом в Оренбурзький окремий корпус. Засланця поета тримали під наглядом і забороняли писати і малювати. Але завдяки допомозі і сприянню місцевої прогресивно налаштованої інтелігенції він зміг протягом усіх десяти років заслання напівлегально займатися творчістю.

У 1857 році завдяки клопотанням перших людей Росії і Україні Шевченко звільнений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]