Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
INDZ_studenta_ET_Praktika_11[1].rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
598.35 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

ІНДИВІДУАЛЬНЕ

НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНЕ

ЗАВДАННЯ СТУДЕТА

З ДИСЦИПЛІНИ «ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ»

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

Завдання 1. Розв’язати задачу з розділу «політична економія»

  1. За 8 годин рибалка виловив 16 кг риби. Припустимо, що 1 година суспільно - необхідного робочого часу втілює вартість 10 г золота. Вартість знарядь лову умовно не враховуємо.

Визначте, скільки коштує весь улов, а також 1 кг риби у грамах золота. Яким стане обсяг продукції, а також його вартість за той самий час, якщо інтенсивність праці рибалки підвищиться в 2 рази? Як зміниться вартість 1 кг риби? Що таке інтенсивність праці і як вона впливає на вартість всієї продукції, виробленої за той самий час? на вартість одиниці продукції?

  1. За 8 годин рибалка виловив 16 кг риби. Припустимо, що 1 година суспільно - необхідного робочого часу втілює вартість 10 г золота. Вартість знарядь лову умовно не враховуємо.

Визначте, скільки коштує весь улов, а також 1 кг риби у грамах золота. Як зміниться обсяг продукції, вартість всього улову, а також 1 кг риби, якщо продуктивність праці рибалки зросте у 2 рази. Як впливає продуктивність праці на вартість одиниці продукції? Поясніть.

  1. За 10 годин виловлено 20 кг риби, витрачено 80 одиниць праці. Вартість знарядь лову приймаємо за нуль.

Визначте вартість всієї виловленої за той же час риби в одиницях праці, а також вартість 1 кг риби за наступних змін:

    1. інтенсивність праці збільшилась у 2 рази;

    2. продуктивність праці зросла у 2 рази;

    3. продуктивність та інтенсивність праці зростають у 2 рази одночасно.

  1. Сума цін проданих товарів і послуг – 1000 одиниць; сума цін товарів, проданих в кредит – 200 одиниці, сума платежів, за якими настав термін оплати – 300 одиниць, сума взаємно погашених платежів – 140 одиниць. Середнє число оборотів однойменних грошових одиниць – 3. Визначте кількість грошей, необхідних для обігу. Які зв’язки показує закон обігу?

  1. Яка маса грошей може забезпечити товарообіг і оборот послуг на суму 2200 млн. грн., якщо в кредит продано товарів на суму 90 млн. грн.; платежі, термін оплати яких наступив, складають 60 млн. грн.; взаємно зараховано підприємствами 50 млн. грн., а грошова одиниця робить 4 обороти на рік. Які функції виконують гроші? Який зв’язок показує закон грошового обігу?

  1. Сума цін проданих за рік товарів і послуг – 20 млрд. золотих доларів. Продано в кредит товарів на суму 200 млн. дол. золотом, сума платежів до оплати становить 300 млн., а взаємно погашено платежів на суму 140 млн. золотом. Середнє число оборотів одного долара в рік – 5.Скільки залишиться в обороті золотих доларів, якщо випустити в обіг 1442 млн. дол. паперових грошей? Дайте визначення грошей.

  1. Сума цін товарів, які реалізуються, складає 300 млн. ф. ст. Сума платежів, що взаємно погашаються – 44 млн. ф. ст., сума цін товарів, проданих в кредит – 60 млн.; платежі, термін сплати яких наступив - 34 млн. Грошова одиниця обертається 2 рази на рік. Що відбудеться з грошима, якщо їх знаходиться в обігу 230 млн. ф. ст. при умові: а) в обігу – золоті монети; б) в обігу паперові гроші. Що таке гроші? Які функції виконують паперові гроші?

  1. На підприємстві виробляється продукція вартістю 100 тис. дол. На сировину, матеріали, напівфабрикати було витрачено 55 тис. дол. Вартість зношених за цей час знарядь праці 15 тис. дол. Робітникам у вигляді зарплати виплачено 10 тис. дол.

Визначте норму додаткової вартості. Що таке додаткова вартість?

  1. Костюм коштує 40 дол. На нього пішло 3 м. тканини по 5 дол. за метр. Знос швацької машини склав 1 дол. Вартість підкладки, ґудзиків і т.п. всього 9 дол.

Визначте величину нової вартості, створеної робітниками при виготовленні костюма. Визначте масу додаткової вартості, якщо ступінь експлуатації становить 200%. На які частини поділяється нова вартість, створена живою працею найманого робітника?

  1. Авансований капітал дорівнює 1000 дол. в т.ч. постійний капітал – 800 дол. Робочий день – 10 годин. Протягом 1 год. робітник абстрактною працею створює вартість, рівну 50 центам. Денна вартість робочої сили – 2 дол.

Визначте масу додаткової вартості, створеної на даному підприємстві протягом робочого дня. Яку роль у створенні вартості відіграють конкретна і абстрактна праця?

  1. На один автомобіль корпорації “Дженерал Моторз” витрачалось матеріалів і комплектуючих виробів на суму 950 дол. Знос засобів виробництва складав 550 дол., а заробітна плата – 460 дол. Норма додаткової вартості – 200%.

Скільки коштує автомобіль? З яких елементів складається вартість товару, створеного на капіталістичному підприємстві?

  1. Капіталіст придбав річний запас сировини на суму 1000 дол.; машину, яка працює 5 років, вартістю 2000 дол. і найняв робітників, річна вартість яких становить 2000 дол. За рік робітники виготовляють 100 виробів. Норма додаткової вартості склала 150%.

Визначте, скільки коштує 1 виріб. Яка маса додаткової вартості присвоєна капіталістом за рік? Що таке постійний капітал?

  1. Авансований капітал – 100 тис. дол. Постійний капітал – 50 тис. дол. Ступінь експлуатації – 150%. На нагромадження щорічно виділяється 52,5 тис. дол.

Визначте норму нагромадження. Що таке нагромадження капіталу?

  1. Найманий робітник своєю працею створює нову вартість у 300 дол. Норма додаткової вартості – 200%.

Якою є вартість всієї продукції, якщо органічна будова капіталу 6:1? Що показує органічна будова капіталу?

  1. На виробництво товару затрачено 100 тис. дол. капіталу. Його органічна будова 4:1. Норма додаткової вартості дорівнює 100%.

Визначте розміри капіталу на початок другого року при розширеному відтворенні, якщо капіталізується половина додаткової вартості. Поясніть суть розширеного відтворення.

  1. Промисловий капітал в суспільстві складає 400 млн. дол. Середня органічна будова його 9:1. Норма додаткової вартості 150%. Торговий капітал становить 50 млн. дол. Чисті витрати обігу складають 15 млн. дол.

Визначте середню норму прибутку та масу прибутку торгового капіталіста. Яка економічна природа торгового прибутку?

  1. Функціонуючий капіталіст взяв у позику 2 млн. дол. з розрахунку 5% річних. Середня норма прибутку – 20%.

Визначте підприємницький доход і масу процента. Що таке підприємницький доход?

  1. Два підприємці взяли в позику 2880 дол. і 12 тис. дол. Перший сплатив суму проценту 432 дол., а другий 1800 дол. Хто з них взяв більш вигідний кредит? Що таке ставка позичкового проценту?

  1. Банк одержав від клієнтів депозити на суму 100 млн. дол. і сплачує 8% річних. Він надає кредити на суму 95 млн. дол. і бере 12% за кредит.

Обчисліть величину прибутку банку. Яка економічна природа проценту і банківського прибутку?

  1. Авансований капітал – 50 тис. дол., його органічна будова – 7:3. Норма додаткової вартості – 200%.

Визначте норму прибутку. Чим відрізняються показники норми додаткової вартості і норми прибутку?

  1. Основний капітал дорівнює 30 тис. ф. ст. Строк його служби 10 років. Оборотний капітал дорівнює 40 тис. ф. ст., змінний капітал – 10 тис. ф. ст. Ступінь експлуатації – 140%.

Визначте витрати виробництва за рік і норму прибутку. Що таке витрати виробництва?

  1. Основний капітал становить 60 тис. ф. ст., строк його служби 10 років. Оборотний капітал становить 40 тис. ф. ст., змінний – 10 тис. ф. ст. Ступінь експлуатації 100%.

Визначте річну вартість продукції і ступінь ефективності авансованого капіталу. Що показує норма прибутку?

  1. Основний капітал складає 1200 тис. дол., його повна амортизація настає через 10 років. Оборотний капітал складає 480 тис. дол. На робочу силу витрачено 100 тис. дол. Норму додаткової вартості приймаємо за 100%.

Визначте авансований капітал, витрати виробництва за рік і вартість річної продукції. Чим відрізняється авансований капітал від витрат виробництва?

  1. Авансований капітал підприємства – 40 тис. дол., оборотний капітал – 16 тис. дол. і обертається щороку 6 разів. Основний капітал зношується за 8 років.

Визначте загальний оборот авансованого капіталу за 1 рік. Що таке амортизація?

  1. На виробництво товару витрачено капітал у 200 тис. дол. Його органічна будова 4:1, норма додаткової вартості дорівнює 100%.

Визначте розміри капіталу на початок другого року:

а) при простому відтворенні;

б) при розширеному відтворенні, якщо на зростання виробництва йде половина додаткової вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]