Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 14.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
196.1 Кб
Скачать

8. Масова людина: психологічні й комунікативні особливості

ПР досить часто спрямовані на масову свідомість, тому для спеціаліста з ПР важливим стає знання і в цій сфері, тим більше, що тут з'явилась вже велика кількість якісних досліджень354

Кампанія направлена на

одну людину

цільову групу

масову свідомість в цілому

Державні ПР працюють з усіма громадянами країни, жи­телями конкретного регіону. Виробник того чи іншого товару може вирішувати іміджеві завдання, для чого йому потрібно охопити широку аудиторію. Політичні ПР, працюючи з кон­кретними цільовими групами, часто звертаються і до всього населення округу.

Є також низка завдань, важливих як з погляду впливу, так і з погляду протидії їм. Так, сьогодні знайдено певні нетрадиційні методи, які отримали назву "політики ненасиль­ницьких дій", і автори яких вважають, що їхня методологія використовувалась польською "Солідарністю", прибалтійсь­кими урядами при відділенні від СРСР, при усуненні від влади С. Мілошевича. Один із творців цієї методики (і техніки!) Дж. Шарп розглядає конфлікт як бажаний в таких випад­ках. Оскільки влада спирається на покірність населення, роз­робляються способи пасивного опору. Дж. Шарп перераховує Ї98 таких способів.

Ненасильницькі дії влаштовані таким чином, що дають можливість реально діяти лише одній стороні — тим, хто протестує. Влада в цьому випадку позбавляється свого поля протидії, оскільки вона може реагувати лише на активні, а не на пасивні дії.

Поведінка людини у складі соціальних груп відрізняєть­ся від її індивідуальної поведінки. Це вже добре розумів і використовував навіть такий перший іміджмейкер (як на­звав його Брендан Брюс), як Геббельс, на столі в якого лежала не тільки книга Е. Бернейса, а й книга Г. Лебона, звідки він знав напам'ять багато сторінок.

Г. Лебон називає три способи впливу на натовп: утвер­дження, повторення, захоплюваність. "Утвердження тоді лише справляє дію, коли воно повторюється часто і, якщо можливо, в одних і тих же виразах. Здається, Наполеон сказав, що за допомогою повторення ідея поселяється в умах до такої міри міцно, що врешті-решт вона вже сприйма­ється як доведена істина358.

Фрідріх Ніцше, говорячи про стадний інстинкт, підкрес­лює його явні ПР-аспекти: "Дорікання сумління і в найсумліннішої людини слабкі порівняно з почуттям: "ось це і он те гидке гарному тону твого товариства". Навіть найсильніший все ще боїться холодного погляду, викривленого грима­сою рота з боку тих, серед яких і для яких він вихований. Та чого ж, власне, боятися? Самотності — цього аргументу, перед яким відступають навіть найкращі аргументи на користь якоїсь особистості чи справи! Так промовляє в нас стадний інстинкт"358.

Іспанський філософ Хосе Ортега-і-Гассет говорить про зміну характеру сучасного суспільства, в якому щезли герої і залишився тільки хор. Визначення маси він будує так: "Всіляке суспільство — це динамічна єдність двох факторів, меншин і маси. Меншини — це особистості чи групи особис­тостей особливої, спеціальної гідності. Маса — це велике чис­ло людей без особливих достоїнств. Це зовсім не те саме, що робітники, пролетаріат. Маса — це середня, звичайна люди­на"359. І далі: "Людина маси — це той, хто не відчуває в собі ніякого особливого обдарування чи відмінності від усіх, гар­ного чи поганого, хто відчуває, що він точнісінько як вся решта, і притому нітрохи не засмучений, навпаки, щасливий відчувати себе таким самим, як і всі"360. Про втрату особистісного начала в сучасному світі писав і німецький філософ Романо Гвардіні361.

Зміну ситуації Ортега-і-Гассет бачить в тому, що, по-перше, маси стали виконувати ті функції, які раніше виконувалися вибраними меншинами, і, по-друге, маси перестали слухатись меншин, а відстороняють і витісняють їх. Все це пов'язано з тим, що рівень життя сьогодні став вищим, ніж був учора. Світ вселяє упевненість, що завтра він буде ще багатшим.

X. Ортега-і-Гассет вважає, хоча це можна піддати сумніву, що людина маси не хоче визнавати над собою ніякого автори­тету. "Навпаки, людина еліти, тобто людина видатна, завжди відчуває внутрішню потребу звертання угору, до авторитета чи принципу, якому вона вільно і добровільно служить. <...> Ми так встановили відмінність між людиною еліти і люди­ною маси: перша висуває до себе суворі вимоги; а друга — завжди задоволена собою, більше того, захоплена. Всупереч звичайній думці, саме людина еліти, а зовсім не людина маси, проводить життя в служінні. Життя немає для неї інтересу, якщо вона не може присвятити її чомусь вищому"362.

Головною ха­рактеристикою людини маси стає таке: "Людина маси відки­нула застарілі заповіді не з тим, щоб замінити їх новими, кращими; ні, суть її життєвих правил в тому, щоб жити, не підкоряючись заповідям. Не вірте молоді, коли вона говорить про якусь "нову мораль"3

Із своєю теорією масових рухів виступив і Ерік Хоффер. У нього також переважна більшість характеристик маси має цілком негативне забарвлення. Загальну спрямованість його теорії можна передати такими словами: "Ми не шукаємо союз­ників, коли любимо. <...> Але нам завжди потрібні союз­ники, коли ми ненавидимо"365. І цю ненависть він вважає однією із головних складових, які служать об'єднанню в ма­совий рух. Серед інших він називає наслідування, переко­нання і примус, лідерство, дію, підозру.

Масовий рух набирає тих чи інших форм, живе довго чи ні залежно від типу лідера. Е. Хоффер вважає, що світ був би іншим, якби Гітлер помер у тридцяті роки. Лідеру масового руху немає необхідності бути оригінальним. Е. Хоффер нази­ває такі його здібності: вміння наслідувати як друзів, так і ворогів, як застарілі, так і сучасні моделі. Слідом за Г. Тардом, С. Московічі говорить про новий тип лідера нашого часу, до­статньо міцно пов'язаного із засобами комунікації, які мо­жуть великою мірою збільшити владу вождя, утрируючи його авторитет і створюючи поклоніння перед ним36.

Н. Смелзер звів кілька теорій колективної поведінки в таку таблицю369:

Теорія

Теоретик

Основна думка

Зараження

Лебон

У натовпі формується ірраціональ­на поведінка

Конвергенція

Олпорт

Учасники збираються і діють відпо­відно до вже наявних спільностей

Виникнення норм

Тернер

Певні норми та оцінки включа­ються в регулювання колективної поведінки

Політичний протест

Школьнік

Учасники висловлюють незадово­лення існуючим політичним та со­ціальним устроєм

Приростаюча цінність

Смелзер

Колективна поведінка — це праг- нення змінити пануючі соціальні умови, воно розгортається шляхом проходження шести послідовних етапів

Концепція самого Н. Смелзера схожа на економічну кон­цепцію додаткової вартості, коли на кожному етапі зростає цінність об'єкта:

1. Структурні фактори.

2. Структурна напруженість.

3. Посилення і поширення узагальненого вірування.

4. Активізуючі фактори.

5. Мобілізація до дій.

6. Соціальний контроль.

Можна, наприклад, спробувати описати в рамках цієї мо­делі порушення порядку, що відбулося у Києві в 1995 р. під час похорону патріарха Володимира.

1. Структурні фактори — протистояння церков двох патріархатів між собою, втягнення в це протистояння як дер­жавних осіб, так і окремих депутатів.

2. Структурна напруженість — руйнування довіри між церквою і державою, з одного боку, з другого — активне втру­чання депутатського корпусу, що відчуває свою недотор­канність. Були задіяні також представники УНА — УНСО, котрі початково "заряджені" на протидію владі.

3. Посилення і поширення узагальненого вірування — невирішеність з вибором місця поховання кристалізувала громадську думку цієї соціальної групи в єдине ціле.

4. Активізуючі фактори — дії натовпу активізувалися спільною справою — копанням могили й опусканням в неї домовини.

5. Мобілізація до дій — наявні у складі натовпу "бійці" УНА — УНСО діяли як організована сила, що визначала в ряді випадків поведінку натовпу.

6. Соціальний контроль — влада не застосовувала контро­лю, не було ніяких попереджуючих натовп оголошень із гучномовців, а просто почався раптовий розгін натовпу з-за воріт Софії.

У цілому слід визнати цю подію програшем з боку влад­них структур, які, до того ж, з великим запізненням стали давати своє пояснення ситуації, хоча до цього часу по засобах масової інформації вже пройшло n-не число інтерпретацій всіх учасників подій.

Складність роботи з масовою аудиторією полягає в її роз'єд­наності як у плані фізичному, так і в плані інформаційному. Проте певні стереотипні явища, що відображають даний зріз суспільної психології, все одно спостерігаються. Так, сьогодні ми маємо чітку перебудову соціально-групових ідентифікацій, які стабілізуються на рівні повсякденного побутового спілку­вання (сім'я, друзі, менше — товариші по роботі), відходячи від символічних спільностей типу "радянський народ"370. Більш чітке уявлення цільової аудиторії дає можливість бу­дувати більш ефективні повідомлення для комунікації з нею.

Рене Генон написав, можливо, неприємні, але загалом спра­ведливі слова: "Як же не дивуватися, коли бачиш, скільки шахрайських трюків, навіть найгрубіших, з легкістю вдаєть­ся навіяти натовпу, і як, навпаки, важко після того вивести його із омани. "Vulgus vult decipi" ("Натовп хоче бути ошу­каним"), як говорили вже стародавні в "класичну епоху"; і завжди, безперечно, знайдуться люди, хоча ніколи їх не було так багато,як у наші дні,налаштовані додати: "ergo deci piatur" ("отже, будемо ошукувати")!"371

На завершення відзначимо ще дві важливі особливості маси. Людина почувається в ній анонімною (саме звідси непередбачувана поведінка натовпу). Порушення анонімності може бути і привабливим, наприклад, так відбувається у пе­редвиборчих кампаніях, коли немовби реалізується увага до одного єдиного голосу, коли знову відбувається особистісне звернення до людини з маси. Коли ж такого індивідуального знання про адресат немає, масова комунікація починає орієнтуватися на загальні для всіх уявлення. І в цьому виявляється її сила і слабкість. Слабкість, тому що, як вважав А. Богданов372, загальна орієн­тація різко занижує рівень, бо люди не рівні за своїми вищи­ми реакціями, а рівні саме за нижчими. А сила, ймовірно, лежить в універсальності такого повідомлення. Масова поведінка не тільки досить передбачувана, а й несе в собі ще багато "білих плям". Ці "прогалини" іноді виходять і в політику: наприклад, Німеч­чина і Франція ввели систему ідентифікаційних карток, а голландці відмовилися, оскільки ця система нагадувала їм часи нацистської окупації.374

Як зазначалося, для пропагандиста вигідною є пасивна аудито­рія, гомогенна, тобто однорідна за потребами, настроями та кому­нікаційним результатом. Пропаганда спрацьовує передусім за умов існування натовпу.

Натовп — це сукупність індивідуумів, які діють разом у надзви­чайних умовах.

Це психологічний феномен, коли індивідууми з різними життєвим досвідом і стилем, заняттями та характерами "отримують колектив­ну душу", що спонукає їх поводитися зовсім інакше, аніж вони б по­водилися кожний окремо.

Формування такої "колективної душі" можливе лише через пе­рехід до примітивного стану, коли зникають моральні гальма й пере­магають інстинкти та збудження.

Пояснення феномена перетворення людей на фанатичний натовп у кожному конкретному випадку ускладнюється, якщо брати до ува­ги кількісні показники культурного рівня суспільства. Наприклад, на час приходу нацистів до влади в Німеччині країна утримувала першість в Європі за кількістю симфонічних оркестрів. Відомо, що в нацистських таборах смерті під час масових страт грали оркестри, скомплектовані з музикантів кращих європейських театрів.

Зрозуміло, люди перетворюються в натовп за екстремальних об­ставин, здебільшого під час паніки. Відому подію, що відбулась у 1938 р. в Америці, коли десятки тисяч людей кинулися тікати з міст, шукаючи в лісах і полях порятунку від нашестя марсіан, спричинила не трансляція радіовистави "Війна світів" за романом Г. Уелса, а випадковий збіг обставин. Нацистська Німеччина у той час вже захоп­лювала країни-сусіди, до Америки прибували тисячі біженців. Вони розповідали про жахи "нового порядку", газети і радіостанції твер­дили про загрозу нової світової війни, нарешті, автори радіовистави для зайвої правдоподібності почали її трансляцію без попередження та ще й у формі екстреного випуску новин... Одне слово, паніку спро­вокувало відчуття близькості великої біди, очікування нової крива­вої війни світового масштабу.

І вже зовсім "свіжий" приклад. У серпні 1998 р. уряд Малайзії оголосив загальнонаціональний розшук зловмисника, який через мережу Інтернет поширив чутку про масові сутички, що начебто ста­лися у жвавому торговельному центрі столиці між місцевими жите­лями та індонезійськими заробітчанами. Власті оголосили розшук автора "справою національної безпеки і расової гармонії". І це не було перебільшенням. На біржах Лондона та Нью-Йорка почалося падіння і без того ослабленої національної валюти — рінгіта. Але зрозуміло, що проблему спричинив не Інтернет і навіть не автор та його повідомлення, а кризова ситуація у країні, яка щойно пережила фінансовий колапс, коли люди в паніці скуповували геть усе, аби позбутися знецінених грошей. І тут знову нагадує про себе необхід­ність чітко усвідомлювати, де причина, а де привід.

Теорії прямої дії повідомлення. Вони характеризуються кількома положеннями:

• аудиторія сприймає повідомлення ЗМІ більш-менш однаково;

• ці повідомлення значною мірою впливають на емоції та почут­тя кожного індивідуума;

• ці повідомлення викликають в окремого індивідуума реакцію, подібну до реакції інших індивідуумів.

Звідси висновок: ЗМІ мають прямий і потужний вплив на ауди­торію.

У 30-х роках XX ст. група німецьких учених (М. Хоркхаймер, Т. Адорно та ін.), які через єврейське походження і відданість марк­сизму змушені були емігрувати до США, висунули так звану теорію магічної кулі. Спостерігаючи, як доктор Й. Геббельс успішно викори­стовує для пропаганди нацизму найпередовіший тоді медіум — радіо, ці вчені (згодом вони стали відомі як представники "франкфуртської школи") переконливо доводили, що радіоповідомлення чинять пря­мий і потужний вплив на слухачів. Останні навіть не лише не беруть під сумнів почуте, а й сліпо готові виконати все, що їм накажуть через "чарівний" медіум. Після війни з появою телебачення багато хто з учених із жахом стенав: "А що сталося б, якби Гітлер володів телеба­ченням?!"

Теорії непрямої дії повідомлення. Згодом, в умовах мирного часу, зокрема під час проведення вільних демократичних виборів, вияви­ли, що аудиторія ЗМІ не однорідна. Дослідники отримали картину варіантності сприйняття повідомлень від мас-медіа залежно від зви­чок у сприйнятті, які пояснюють унікальність переконань, уподо­бань, потреб і досвіду кожного. Це сприйняття також залежить від та­ких соціальних категорій, як вік, стать, доходи, освіта, діяльність і соціальні відносини, в яких перебуває кожний індивідуум. Звідси зро­зуміло, що реакція одного відрізняється від реакції інших,..

Із розвитком технологій соціологічних опитувань з'являються нові, виваженіші теоретичні спроби охарактеризувати дієвість ЗМІ. І всі вони (теорія вибіркового впливу, "потік у два кроки", аналіз культивації та ін.) об'єднані одним висновком: вплив ЗМІ не є пря­мим і потужним. Аудиторії ЗМІ не слід розуміти лише як спожива­чів, які пасивно сприймають будь-що, запропоноване мас-медіа, адже це активні індивідууми й члени соціальних груп,- які спожива­ють продукцію ЗМІ в контексті особистих і соціальних цілей.

Мас-медіа взагалі можна ігнорувати: у комуністичну добу поляки у визначений час масово йшли на променад, аби продемонструвати властям зневагу до офіційної телепрограми новин. А повідомлення від мас-медіа із чіткою ідеологічною настановою часом можуть по­силювати навіть протилежні переконання, тобто людину важко пе­реконати в чомусь за допомогою ЗМІ, якщо вона вже визначила­ся — або самостійно, або під впливом близького оточення. Відомо, що улюбленим фільмом Й. Геббельса був "Броненосець Потьомкін" С. Ейзенштейна. Й. Геббельс часто його переглядав і завжди повто­рював: "Після цього фільму я неодмінно став би більшовиком, якби не був до цього переконаним націонал-соціалістом".

Так само можна наводити чимало прикладів, коли застосування певного медіуму не лише не гарантує бажаного сприйняття аудито­рією, а й навіть завдає шкоди. Відомо, що за прямою вказівкою ра­дянського лідера Л. Брежнєва державне телебачення ввело в норму показ у головній інформаційній програмі "Время" довгих промов і церемоній у Кремлі. У такий спосіб старанно фільмувалося керуван­ня Л. Брежнєвим країною протягом 18 років. Упродовж цього часу глядачі могли спостерігати, як він старіє й хворіє. Мало того, поява Л. Брежнєва на телеекрані давала змогу всьому світові спостерігати, що він стає дедалі нездатнішим керувати державою.

Варто окремо зупинитися на дихотомії "очікування — задоволен­ня". Ідеться про те, що споживач вимагає від мас-медіа дати змогу читати, бачити, слухати те, що хоче. І тут уже мас-медіа починають залежати від волі споживача. Мало того, якщо споживач не отримує бажаного, він готовий протестувати, домагатися, бойкотувати. У 1998 р. американка Д. Лотус заснувала й очолила рух "Антителебачення", після того як приятель переконав її, що в "ящику" нічого путнього не показують (для більшої переконливості він викинув телевізор із третього повер­ху). За іронією долі Д. Лотус та її послідовники ведуть боротьбу з те­лебаченням за допомогою... преси, зокрема власного часопису "Біла крапка". Вони навіть видали книгу під назвою "Візьміть життя". Кожного року активісти руху закликають провести загальноамериканський "Тиждень вимкнутого телевізора".

Отже, сучасна аудиторія мас-медіа не є сукупністю пасивних споживачів, які слухняно "ковтають" усе, що їм дають. Це активні й свідомі користувачі, які обстоюють свої права. Не випадково з'я­вився термін "суверенітет споживача", тобто незаперечне право от­римувати ту інформацію і з того медіуму, якому споживач віддає перевагу. Красномовний цьому доказ — постійно зростаюча кількість медіумів. Лише за один рік у США з'являється близько 1000 нових журналів (майже така сама їх кількість зникає з ринку). Тепер меді­уми змушені шукати вже не масову аудиторію, а лише певну частку населення залежно від статі, віку, рівня освіти, професії, хобі тощо, потреби якої в інформації вони здатні задовольнити. Телебачен­ня — для чорношкірих, радіо — для гомосексуалістів, журнали — для рибалок — це лише поверховий приклад подрібнення аудиторії за інтересами й запитами.

Чому ж тоді з'являються начебто наукові публікації про можли­вість маніпулювання аудиторією "ін'єкціями у підсвідомість"? Пере­дусім завдяки працям психіатрів, яким постійно додається і роботи, і пацієнтів, а отже, можливостей винаходити нові методи лікування. Значний відсоток населення Землі страждає на психологічні розлади. Як свідчить статистика, кількість тих, хто зазнає депресії, постійних стресів тощо, невпинно збільшується в кожній країні: десь— через соціальні негаразди (наприклад, в Україні), десь — через напружений ритм роботи (наприклад, у США, Японії)... Подекуди взагалі немає чітких пояснень. Чимало років фахівці б'ються над питанням, чому саме в Угорщині фіксують найвищий рівень самогубств. Отож, про­блема в наявності величезної кількості людей із непомітними зовні психічними травмами. Наприклад, у 1998 р. в Японії за один вечір 550 школярів потрапили до шпиталів із схожими симптомами: кон­вульсії, блювання тощо. Падуча сталася в них під час перегляду мультфільму "Кишенькові монстри". Серіал негайно зняли з ефіру. Пізніше лікарі оприлюднили висновки: усі постраждалі діти схильні до епілепсії, а припадок спровокував яскравий червоний вибух на ек­рані, що тривав лише 5 секунд. Психолог Р. Каяма пояснив, що яск­раве червоне світло через подразнення зору може викликати так зва­ну фоточутливу епілепсію та групову істерію. Мультсеріал врешті поновили в ефірі, але з обов'язковим оголошенням застереження про можливу шкоду для здоров'я.

Чимало й тих, хто став залежний від певного медіуму, щось на зразок алкоголіків і наркоманів. Недарма кажуть: ранок у Нью-Йорку — це кава, пончики і газета "Нью-Йорк Таймс". Сформу­валася вражаюча за чисельністю армія залежних від телебачення. Японці утримують першість у світі за кількістю годин, проведених біля екранів телевізора — 4 години щодня. На одну хвилину менше телебачення дивляться мексиканці, далі — американці. В Європі найзавзятіші телеглядачі — росіяни, потім — британці, французи та німці.

Із поширенням Інтернету з'явились інтернетоголіки. У США ві­домо кілька випадків позбавлення батьківських прав за недогляд за дітьми, оскільки горе-матусі днями не полишали комп'ютер.

Окремо слід сказати про тих, хто імітує запропоновану по телеба­ченню і в кіно лінію поведінки — мавпування. Люди всі трохи мавпи (не за Ч. Дарвіном). Інакше не було б реклами. Загалом реклама мало ілюструє переваги товару, натомість агресивно пропонує пев­ний образ. Мавпування з'явилося не вчора. Хвилю самогубств серед молоді свого часу спричинив роман "Страждання молодого Вертера". На початку століття з появою танго в Європі знову знайшлося багато охочих під цю музику накласти на себе руки. І виною не Г. Гете і не аргентинський темперамент, а привабливість запропоно­ваної лінії поведінки. Завдяки мас-медіа ми дізнаємося про шокуючі випадки мавпування. Двадцятитрирічна парижанка, яку сусіди змал­ку вважали сором'язливою дівчиною, постала разом із приятелем пе­ред судом за вбивство трьох поліцейських і таксиста. На це їх надих­нула поведінка персонажів фільму О. Стоуна "Природжені вбивці", який, до речі, спровокував подібні трагедії і у США. Найтиражніший нині в Америці письменник Д. Грішем, у минулому юрист, навіть почав готувати судовий позов проти О. Стоуна за привабливість образів убивць у фільмі — як докази фігурували факти мав­пування.

У січні 1998 р. лікарі Британії підняли тривогу з огляду на загро­зу масових самогубств серед фанів рок-зірки М. Гатченса та спорт­смена Д. Берстоу, які наклали на себе руки. У грудні 1999 р. кілька молодих японців повісилися саме так, як це зробив місцевий рок-ідол... А фахівці навіть встановили нову хворобу "зірок" під назвою "депресія із посмішкою", коли людина ззовні виглядає щасливою, натомість потерпає від тяжких душевних переживань.

І вік тут ролі не грає. Психологи встановили, що діти починаючи з чотирьох років розуміють, де межа між дійсністю і псевдореальністю, що транслюється по телебаченню (дослідження австралійського вченого В. Шрамма). Діти на віддаленому англійському острові Свя­тої Олени бачать не менше насилля на телеекрані, ніж їхні ровесники на континенті. Однак психологи відзначили цих острівних дітей як найслухняніших у світі. І причиною цього є надзвичайно міцні сім'ї та дружня громада.

Отож навіть дитина не є "чистою дошкою". Як і доросла людина, вона здатна критично сприймати повідомлення ЗМІ.

Критично оглядаючи діяльність українських компаній і фахівців у сфері паблік рилейшнз та політичного маркетингу, можна стверджу­вати, що найпоширенішою причиною їх невдач є ігнорування фак­тора сегментності аудиторії. Іншими словами, багато хто й далі вва­жає аудиторію однорідною в запитах і сприйнятті. Звідси спроби відшукати універсальне повідомлення, здатне зацікавити всіх без ви­нятку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]