Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
61.67 Кб
Скачать

33

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Івано-Франківський державний коледж технологій та бізнесу

Відділення фінансів та кредиту

Спеціальність 5.03050801

Курсова робота

Монополії. Олігополії

Виконавець, студент

III курсу, групи ФК-28

Віцько Володимир

Керівник

Протас І. В.

Курсову роботу захищено

з оцінкою______________

керівник_______________

Івано-Франківськ

2011 Вступ

На сьогоднішній час у світовій економіці дуже часто звучать наступні терміни: «монополія» та «олігополія». Саме завдяки цим двом термінам характеризується становище конкурентоспроможності в багатьох сферах діяльності (металургія, машинобудування, електротехнічна та комп’ютерна індустрія та ін.). На арені ринкових відносин домінують переважно ті самі компанії впродовж років, а пробитися так званим «новопрохідцям» дуже важко.

Мета мого дослідження полягає у виявленні особливостей сучасної монополізації економіки, порівняння значення «монополії» та «олігополії», їх подібність та відмінність.

Для досягнення мети поставлені такі завдання:

  • характеристика монополії та монополістичної конкуренції;

  • характеристика олігополії;

  • зрівняти позитивні та негативні аспекти цих структур ринку:

Об’єктом дослідження є оліго– та монополістичні структури ринків розвинених держав світу, а саме США, Японія та ін..

Зміст

Вступ 6

Розділ І. Монополія.Монополістична конкуренція 8

1.1 Суть та особливості ринку монополістичної конкуренції 8

1.2 Визначення ціни та об'єму виробництва 9

1.3 Витрати монополістичної конкуренції. Збиткова (неповна) виробнича потужність 10

1.4 Нецінова конкуренція 11

Розділ II. Олігополія 16

2.1 Олігополія: поняття та ознаки 16

2.2 Загальна взаємозалежність 17

2.3 Ціноутворення та рішення про об'єм випуску продукції 18

2.4 Олігополія і економічна ефективність 20

Розділ III. Монополії та олігополії в умовах капіталістичної змішаної економіки 22

3.1 Рівень монополізації виробництва в сучасних умовах 22

3.2 Фінансово-монополістичні групи. США. Японія 24

ВИСНОВКИ 31

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА 33

Розділ I. Монополія. Монополістична конкуренція.

1.1 Суть та особливості ринку монополістичної конкуренції.

Монополія — виключне право (виробництва, торгівлі, промислу і т.п.), що належить одній особі, групі осіб (олігополія) чи державі. Термін «монополія» походить від грецьких слів («mono» – один, «poleo» – продаю) – наявність одного продавця товару чи послуги на ринку. Це монополія одного підприємства або продавця.

Під монополістичною конкуренцією слід розуміти таку ситуацію, при якій відносно велика кількість невеликих виробників пропонують подібну, але не ідентичну продукцію.  Ознаки монополістичної конкуренції:  – кожна фірма володіє відносно невеликою часткою ринку, тому вона має обмежений контроль над ринковою ціною; – наявність відносно великої кількості фірм до того ж гарантує, що таємна угода, узгоджені дії фірми з метою обмеження об'єму виробництва та штучного встановлення цін, майже неможлива; – при багато чисельності фірм в галузі нема відчуття взаємозалежності між ними; кожна фірма оприділяє свою політику, не враховуючи можливу реакцію зі сторони конкуруючих з нею фірм. Основна ознака монополістичної конкуренції. Диференціація продукту – при монополістичній конкуренції фірми випускають різні види одного продукту. При цьому диференціація продукту може мати ряд різних форм: – якість продукції. Вони можуть відрізнятися по потужності; – послуги. Упакування та доставка додому, надання кредиту та відсоткові знижки; – розміщення. Малі магазини, які розташовані ближче жилих масивів можуть мати вищі доходи, ніж крупні супермаркети; – стимулювання збуту і упакування. Взаємозв'язок назви товару з ім'ям знаменитості, реклама. Багато фірм робить «ставку» на значки та товарі знаки, з метою переманити споживачів; Найважливіше значення диференціації продукту – не дивлячись на наявність відносно великої кількості фірм, виробники, в умовах монополістичної конкуренції, володіють обмеженим степенем контролю над цінами на свою продукцію. Споживачі надають перевагу продукції певних продавців і в певних границях платять більш високу ціну за цю продукцію, щоб задовольнити свої потреби. Вступ в галузь є відносно легким. Легкість вступу сприяє виникненню конкуренції в галузі із відносно великою кількістю невеликих фірм в довготерміновому періоді. [1. с. 5]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]