Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-51.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

38. Розвертки і їх геометрія.

Розвертки (рис. 24) бувають хвостові і машинні, хвостові і насадні, суцільні і збірні, твердосплавні або швидкорізальні.

Рис.24 Елементи і геометричні параметри розвертки

Типова розвертка складається з робочої частини 1, шийки 2 і хвостовика 3. В робочу частину входять різальна 6 і калібрувальна 5 секції. Кут φ для ручних розверток φ = 1-2˚, а для машинних – φ=3-15˚.

Передній і задній кути у розверток (чорнових) знаходиться в межах 5-12˚, а у чистових γ = 0.

39.Методи нарізання різьб.

Основні методи створення різьблення наступні: 1 - нарізування різьбовими різцями або різьбовими гребінками, 2 - нарізування плашками, різьбонарізні головками і мітчиками, 3 - накочення за допомогою плоских або круглих накатних плашок; 4 - фрезерування за допомогою спеціальних різьбових фрез; 5 - шліфування абразивними колами . Нарізування різьби різцями. За допомогою різьбових різців і гребінок на токарно-гвинторізних верстатах нарізують різьблення як зовнішню, так і внутрішню (внутрішня різьба, починаючи з діаметра 12 мм і вище). Спосіб нарізування різьби різцями характеризується відносно невисокою продуктивністю, тому в даний час він застосовується в основному в дрібносерійному й індивідуальному виробництві, а також при створенні точних гвинтів, калібрів, ходових гвинтів і т. д. Перевагою цього способу є простота ріжучого інструменту і порівняно висока точністьодержуваної різьблення. Схематично він полягає в наступному (рис. 32): при одночасному обертальному русі деталі, на якій нарізається різьба, і поступальному русі різця (на токарному верстаті - II) останній знімає (вирізає) частину поверхні деталі у вигляді гвинтової лінії (I).

Нарізування різьби плашками і мітчиками. Нарис. 33 показані плашки, які за своїмконструктивним особливостям діляться накруглі - I і II (Леркі) і розсувні - III (клупповие). Круглі плашки, мають застосування намонтажних, заготівельних та інших роботах,призначені для нарізування зовнішньої різьбидіаметром до 52 мм в один прохід. Для більшоїрізьблення застосовують плашки особливої ​​конструкції, які фактично служать лише длязачистки різьблення після попередньої нарізкиїї іншими інструментами. Розсувні плашки складаються з двох половин, що вставляються в Клупи і поступовозближуються в процесі різання.

При нарізуванні різьби на металорізальнихверстатах (II) плашка встановлюється ізакріплюється в спеціальному патроні абопристосуванні (рис. 34). Деталь подається вкалібрує частина обертається плашки.Внутрішню кріпильну різьблення в переважнійбільшості випадків нарізають мітчиками. Мітчик (рис. 35) представляє собою сталевийстрижень з різьбленням, розділенийпоздовжніми прямими або гвинтовимиканавками, що утворюють ріжучі кромки. Ці жканавки служать для виходу стружки. За способом застосування мітчики поділяютьсяна ручні та машинні.

Накочення різьблення. Основний промисловийметод виготовлення різьблення в даний час -накатка на спеціальних різьбонакатнихверстатах, мають корпус трехроліковойголовки 1, ролико-тримач 2 і накатної ролик 3 (рис. 37). Деталь 4 затискається в лещатахсупорта. В цьому випадку при великійпродуктивності забезпечується отриманнявисокої якості вироби (форми, розмірів і шорсткості поверхні).

Фрезерування різьблення. Фрезеруваннязовнішньої і внутрішньої різьби проводиться наспеціальних різьбофрезерні верстатах. Вцьому випадку обертається гребенчатаяфреза при радіальної подачі врізається в тілодеталі й фрезерує різьблення на її поверхні.Періодично відбувається осьове переміщеннядеталі або фрези від спеціального копіру навеличину, рівну кроку різьблення за час одногообороту деталі (рис. 39). Шліфування точної різьблення. Шліфування якспосіб створення різьблення застосовуєтьсяголовним чином для отримання точноїрізьблення на порівняно коротких різьбовихдеталях, наприклад різьбових пробках -калібрах, різьбових роликах і т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]