Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-51.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

49. Хонінгування. Суперфініш.

При виготовленні важливих деталей для сучасних високошвидкісних і важко навантажених машин до якості обробки їх ставлять високі вимоги. В ряді випадків шліфування не відповідає цим вимогам, тому застосову­ють методи обробки, які забезпечували б більш високу якість поверхні. З таких методів найпоширенішими є хонінгування та суперфініш.

Хонінгуванням називають метод чистової обробки за допомогою дрібнозернистих абразивних брусків, які вставлені в спеціальний пристрій (хонінгувальну головку). Разом з нею вони здійснюють головний обер­тальний рух і поступальне переміщення вздовж осі, що є рухом подачі Хонінгувальна головка розсувна. Під дією пружин бруски в процесі роботи притискаються до оброблюваної поверхні. Застосовую­чи хонінгування, можна зробити отвори з точністю ІТ7...ІТ6 і шорсткіс­тю до Rа = 0,04, зменшити овальність і конусність до 5 мкм.

Суперфініш – це метод дуже тонкої чистової обробки з метою утво­рення особливо гладенької поверхні. Виконують його за допомогою двох дрібнозернистих абразивних брусків, поєднуючи обертальний та по­ступальний рухи вздовж осі оброблюваної деталі і коливальний (осцилюючий) рух брусків. Суперфінішна головка за допо­могою встановлених у ній абразивних брусків знімає з деталі гребінці шорсткості, що залишилися від попередньої обробки. Роботу ведуть з ін­тенсивним змащенням. Коли в процесі обробки гребінці згладжуються, мастило утворює безперервну плівку, тиск бруска недостатній, щоб її прорвати, і різання припиняється. Суперфінішем досягають шорсткості поверхні Rа - 0,02.

50.Зміцнювально-калібруючі методи пластичного деформування.

Обробка заготовок методами пластичного поверхневого деформування відбувається без зняття стружки. Формотворні методи використовують для накочування різей у холодному стані з використанням:

плоских різцевих плашок, коли заготовку прокочують між плашками, на робочих поверхнях яких виконані розгортки профілю різі. Коли одна плашка прямолінійно переміщується відносно другої, заготовка котиться між ними і вдавлює профіль різі;

циліндричних роликів, коли вони обертаються в одному напрямку, а між ними находиться заготовка, то завдяки чому поступово формується висота різі.

Зубці коліс накочують за допомогою спеціальних накатників, як у холодному, так і в гарячому стані.

Шліци на волах накочують інструментом, профіль якого відповідає профілю впадин між шліцами. Інструмент заглиблюється в заготовку, обертаючись навколо своєї осі й переміщаючись уздовж заготовки.

Зміцнювально-калібрувальний метод ґрунтується на пластичному згладжуванні твердим роликом поверхневі мікро виступи, а твердість поверхневого шару підвищується завдяки наклепу.

Обробка металів з підвищеною твердістю застосовують алмазне вигладжування, коли алмаз напівсферичної поверхні загладжує мікро нерівності поверхні.

Метод калібрування полягає в проштовхуванні крізь оброблюваний отвір твердого інструмента (кулька або дорн), розмір якого дещо перевищує розмір отвору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]