Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная работа 1 , ноосфера и взаимосвязь ч...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
151.72 Кб
Скачать

Сутність, суб’єкти та структурні компоненти глобалізації

Термін глобалізація був вперше використаний Т. Левіттом, у статті «Гарвард бізнес рев'ю» в 1983 р., в якій глобалізація позначалася як феномен злиття ринків окремих продуктів, що виробляються великими багатонаціональними корпораціями. Кенічі Омае, опублікував в 1990 р. книгу «Світ без кордонів» в якій дав своє визначення глобалізації - що люди, фірми, ринки збільшують своє значення, а прерогативи держав слабшають, цей вчений постулював, що в новій ері глобалізації всі народи і всі основні процеси виявляються підлеглими глобальному ринковому просторі, а «традиційні держави-нації втрачають свою природність, стають непридатними в якості партнера в бізнесі», в ролі основних діючих суб'єктів на світовій економічній сцені починають виступати «глобальні фірми»

Глобалізація найчастіше розглядається як процес інтенсифікації взаємозв'язків між різними формами організації суспільного життя, що призводить до стану взаємозалежності між компонентами системи взаємозв'язків.

Процес глобалізації має суб'єктивний характер. Соориентироваться на постипенное перетворення в єдиній зоні все буде тесть Світове сообощество нової якості поглиблення сязей в усьому світі

Структурні компоненти глоб: глобальна фінанс сист, глоб інформаційна система, глобальна система товародвиж, система лідерства (країна лідер випереджає в динаміці розвитку друг стр і Використовує це для посилення своєї могутності)

Суб'єкту-активне створення структури виступає Рушійною силою. (Країни лідери економ розвитку країни понад 7). Організації Урядовий і неурядові, ТНК, інституційні інвестори, великі міста, особистості

Об'єкт зазнає впливу суб'єкта. Об'єктом глобалістікі є планетарна реальність загальнолюдського світу-цілісність.Значіт об'єкт глобалізації - це та об'єктивна реальність, яку суб'єкти творять або перетворять, підпорядковуючи законам розвитку світової цивілізації.

Глобалізація - це процес становлення глобального суспільства та глобальної людини. Глобалізація забезпечує інтеграцію народів і держав в єдиний світовий простір.

Інтеграційні процеси відбуваються у всіх сферах жизнидеятельности. Це процеси інтеграції планетарного масштабу.

Глобалізація Як процес передбачає реальність світового або глобального Суспільства Як її результату.

Процес глобалізації характеризується наступними основними аспектами:

1. Інтернаціоналізацією;

2. Лібералізацією, усуненням торгових бар'єрів, мобільністю інвестицій і розвитком інтеграційних процесів;

3. Вестернізацією

4. Детерриторизациейуменьшении значимості державних кордонів.

Феномен глобалізації стає все більш важливою проблемою сучасності. Сьогодні він охоплює вже не тільки економіку, а й політичну і соціальну сфери. Глобалізація - це не тільки одна з головних тенденцій світового розвитку. З цим терміном пов'язують виникнення нової системи міжнародних відносин, яка замінила систему Ялтинсько-Потсдамської.

В умовах глобалізації ускладнюється структура світового розвитку, трансформуються цінності та норми життєдіяльності людей, видозмінюється система взаємодії між ними (глобальні відносини), встановлюються нові пріоритети у вирішенні глобальних системних проблем. В результаті цього формується така нова форма соціальної організації в умовах впливу сучасних процесів глобалізації, як глобальне суспільство.