Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольная работа 1 , ноосфера и взаимосвязь ч...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
151.72 Кб
Скачать

Ментальні глобальні трансформації

Як людина сприймає себе в світі і сам світ. У ХХІ ст. здобула популярність концепція глобального суспільства, з точки зору якої всі люди нашої планети є громадянами єдиного глобального суспільства, яке складається з безлічі локальних товариств окремих країн світу. Ця концепція значно спрощує розгляд процесів глобалізації, які в цьому випадку перетворюються на звичайні суспільні перетворення в рамках глобального суспільства. Ідеї ​​глобального суспільства висловлювалися давньогрецьким мислителем Діогеном, він використовував поняття космополіт, тобто громадянин світу або громадянин космополіт (суспільства світу). У світогляді жителів Китаю, Середньої Азії, Монгольської імперії Чінгісхана, важливе місце займала ідея Піднебесної - всієї Землі (під Небом) та людського суспільства, існуючого на її теренах. Карл Маркс закликав пролітаріі всіх країн об'єднуються.

Мондіалізм - це рух, що виражає солідарність популяцій на Землі, націлене на встановлення наддержавних законів і федеративної структури на всій планеті, при повазі різноманіття культур та особистостей. Рух мондіалізму виступає за утворення нової політичної організації, що управляє всім людством, перемістивши частини національних суверенітетів у Всесвітній Федеральний Департамент, Світовий Федеральний Уряд Президент Світового Уряду обирався б громадянами прямим голосуванням, як у президентській республіці.

Мондіалізму неможливий без підписання всіма державами відповідних законів або міжнародних договорів, які мають силу закону.

Помірний єкуманізм стверджує об'єднання всіх конфесій в одній релігії християнство.

Інтернаціональний єкумунізм пропонує об'єднати всіх віруючих людей в Бога.

Теософія («божественна мудрість») - релігійно-містичне вчення про єднання людської душі з божеством. Розроблено Блаватською та її послідовниками Томас Едісон, Анрі Альпат.Соціально-історична концепція Теософії будується на ідеї «Всесвітнього Братства Людства», яка є провідною в усіх світових навчаннях .Потрібно об'єднати загальнолюдські цінності в єдину систему. Бловадская заперечувала персоніфікацію творця. «Таємна доктрина, синтез науки, релігії та філософії» головний твір О. П. Блаватської

Антропософія релігійно-містичне вчення, засноване в 1912 Рудольфом Штайнером з метою відкрити широкому колу методи досягнення так званого «духовного споглядання» Згідно антропософії, фізичний світ являє собою лише часткове відображення духовного світу, який і керує всім через духовні істоти і сили. Людина - це тіло, душа і дух або система тонких тел. Духом людини управляє закон перевтілення ( Реінкарнація). Тілом управляє закон спадкування, душею - створена нею самою доля ( Карма)..Людина в результаті повинен самосовершенствоватья.

Роза Світу - умовна назва майбутньої інтеррелігіі в основному складається з існуючих релігій, описаної в однойменній книзі Д. Л. Андрєєва. Одними з пунктів програми Рози Світу є демілітаризація і міждержавна інтеграція. Згідно з ним "Роза Миру" є нова релігія, яка об'єднає старі без тиску або поглинання їх. Але це буде не тільки релігійне і етичне об'єднання. Наука з'єднається з релігією в Розі Світу. Андрєєв мріяв про об'єднання всіх держав світу в одній Всесвітній федерації.. Суть Рози Світу, майбутнього всесвітнього Братства полягає в тому, що політика повинна бути етичною, маючи на увазі терпимість по відношенню до різних конфесій. Віра Бахаї відноситься до числа нових релігійних рухів. Головні теми бахаї - єдність Бога, єдність релігій і єдність людства.

Бахаї претендує на статус нової світової релігії, відомі своїми ідеями космополітизму, толерантності, єдності релігій і людства, боротьби з расизмом, нерівноправністю підлог, є активними прихильниками глобалізації (при цьому висловлюють ідеї збереження національних цінностей, традицій, вважаючи, що це не суперечить глобалізації). Деякі російські вчені звертали увагу на багаї. Серед них А.Є. Кулаков, А.Л. Дворкін