Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
me.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
759.3 Кб
Скачать

94. Особливості економічної інтеграції країн Азії

Основними інтеграційними утвореннями в Азії є Асоціація країн Південно-Східної Азії (АСЕАН), що створена в 1967 р., включає Малайзію, Філіппіни, Таїланд, Індонезія та Сінгапур, Бруней (1984р.), В'єтнам (1995р.), Лаос та М'янма (1997р.), Камбоджа, а також Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво (АТЕС), засноване в 1989р.

АСЕАН націлена на послідовне проходження 5 етапів інтеграції: відкрита економічна асоціація; зона вільної торгівлі з відміною тарифів та інших обмежень; митний союз зі встановленням єдиних тарифів у торгівлі і просуванні капіталу і праці; економічний союз без будь-якої дискримінації з погодженням економічної політики країн-учасниць; повна інтеграція з єдиною економічною політикою, спільною валютою та органами наднаціонального регулювання. Тривалий час роль Асоціації в регіоні була більше політичною, ніж економічною. Країни АСЕАН широко співпрацюють як між собою, так і з третіми країнами, особливо з Японією, США, Південної Кореєю, Тайванем, Китаєм.

Особливістю моделі інтеграції АСЕАН є те, що в АСЕАН інтеграційні процеси надійно охоплюють мікрорівень на основі діяльності ТНК. Країни АСЕАН намагаються співпрацювати у багатьох сферах, включаючи промисловість і торгівлю. В галузі промисловості робиться натиск на реалізацію спільних проектів і створення в різних країнах-учасницях середніх за розмірами галузей. В таких галузях 60% власності контролюється країною-господаркою, а 40% - рештою членів АСЕАН. Наприклад, були реалізовані проекти будівництва заводів по виробництву добрив в Індонезії, Малазії та ін. На експорт продукції спільних підприємств в країни АСЕАН розповсюджуються пільгові митні збори. Базовий договір про торговельні преференції всередині асоціації був схвалений ГАТТ і привів до деякої лібералізації взаємної торгівлі. АСЕАН підкреслює необхідність взаємоді? в галузі безпеки , соціо-культурно? та економічно? інтеграці?. Найбільшого успіху вдалося досягнути як раз в економічній галузі. На разі встановлено мету про створення в 2015 році Економічно? спільноти АСЕАН. Вона об’єднає понад 560 млн. людей, обсяг торгівлі перевищить 1,5 трлн. доларів США. В цілому країни АСЕАН зіткнулися з проблемами економічного регіоналізму, оскільки держави, що проводять прискорену економічну модернізацію, як показує світовий досвід, не поспішають відмовлятися від політики протекціонізму. У цілому процес оформлення економічних організацій у цьому регіоні істотно відставав від розвитку подій в Європі і Америці, хоча він і перетворюється у величезного імпортера капіталу.

Найбільшим у світі за територією й населенням інтеграційним угрупуванням є Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво, до нього входить 21 учасник. На подане об’єднання приходиться більше 57% світового ВВП та приблизно 48% світової торгівлі. АТЕС являє собою міждержавний форум, що має консультативний характер. Головною метою організації є узгодження політики в галузі торгівлі та інвестицій, співробітництво в таких галузях як енергетика, транспорт і телекомунікації, туризм, охорона довкілля. Передбачається створення зони вільної торгівлі до 2020року. Специфіка інтеграційних процесів у даному регіоні проявляється у наступному: в інтеграцію включені як розвинені, так і держави, що розвиваються, що мають різний рівень економічного розвитку; процеси інтеграції відбуваються в основному на мікроекономічному рівні, між фірмами, корпораціями країн регіону; інтеграція протікає на регіональному рівні й великою мірою на рівні окремих субрегіонів; ступінь організаційної готовності інтеграційних процесів поки невелика; відсутнє чітке інституціональне оформлення даного інтеграційного угруповання.

Серед інших інтеграційних об’єднань Азії та АТР слід назвати: “План Коломбо” із спільного економічного і соціального розвитку в Азії і Тихому океані, створений у 1951р. і об’єднує 24 держави Південної, Південно-Східної, Східної Азії, США, Австралія та Асоціація регіонального співробітництва Південної Азії(СААРК), утворена в 1985р., об’єднує Бангладеш, Бутан, Індію, Мальдіви, Непал, Пакистан, Шрі-Ланку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]