Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
me.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
759.3 Кб
Скачать

92..Характеристика інтеграційних процесів у Північній Америці

Один з найбільших і найбагатших об”єднаних ринків склався у Північній Америці після об”єднання національних ринків США, Канади та Мексики – Північноамериканська зона вільної торгівлі(НАФТА) підписана в 1989році, а в 1994році перетворилась в союз трьох держав. Створена для заохочення збільшення торгівлі і інвестицій між партнерами по НАФТА, Угода містить грандіозний план знищення тарифів і скорочення нетарифних бар'єрів поряд з докладними положеннями по веденню бізнесу в зоні вільної торгівлі де записані правила, що стосуються інвестицій, послуг, інтелектуальної власності,конкуренції і пересування ділових людей через кордони.

Однак, що більш важливо, НАФТА і його попередник, Канадсько-американська Угода про вільну торгівлю (FTA) стимулювали значний прогрес у продуктивності і спеціалізації в економіці країн-учасниць. НАФТА володіє чіткою організаційною структурою. Центральним інститутом НАФТА є Комісія з вільної торгівлі, у яку входять представники на рівні міністрів торгівлі від трьох країн-учасниць. Комісія спостерігає за здійсненням і подальшою розробкою Угоди і допомагає вирішувати суперечки, що виникають при інтерпретації Угоди. Вона також спостерігає за роботою більш ніж 30 комітетів і робітників груп НАФТА.

В даний час велика частина торгівлі, здійснюваної в Північної Америці, відбувається відповідно до чітких і сталих норм НАФТА і Всесвітньої організації торгівлі (ВТО). Уже починаючи з 1995 року почалися розмови про приєднання Чилі до НАФТА.

Вигода від інтеграції для:

США – забезпечення глобальної конкурентоспроможності за рахунок об”єднання природних ресурсів Канади і дешевої робочої сили Мексики.

Канада – необхідність участі в глобальній інтеграції, розширення доступу канадських товарів на мексиканський ринок та ринки країн Латинської Америки.

Мексика – величезний приплив капіталів США та Канади, створення нових підприємств, підвищення зайнятості та технологічного рівня виробництва.

Специфічність НАФТА:

1. НАФТА має континентальні масштаби;

2. Має достатньо великий розрив у рівнях економічного розвитку країн-членів;

3.Яскраво виражений центр інтеграційного угрупування – США;

4. Угода має широкий масштаб;

5. Країни-члени є Атлантичними і Тихоокеанськими.

93.Особливості інтеграції країн Південної та Центральної Америки

Для південної Америки характерним є 3 моделі інтеграції: спільний ринок, зона вільної торгівлі та модель часткових економічних преференцій. Прикладом спільного ринку служить Андська група. що ставить перед собою наступні цілі: єдині зовнішні тарифи, обмеження припливу іноземних інвестицій, інтеграційна політика в економічній і соціальній сфері. Ці ж цілі мають Центральноамериканський спільний ринок, Співтовариство і спільний ринок Карибського басейну (КАРІКОМ), Спільний ринок країн Південного Конуса (МЕРКОСУР). Особливістю є те, що перелічені вище угрупування не базуються на стабільних загальних стимулах, притаманних ЄС. Андська група вирішила розвивати промисловість у своєму субрегіоні і розміщувати підприємства в країнах-учасницях, але регіональні політичні і економічні проблеми завадили групі повною мірою використати переваги інтеграції. Специфікою діяльності МЕРКОСУР є наявність труднощів, що пов’язані з величезними зовнішніми боргами її учасників, високим рівнем інфляції та “закритістю” економік. Модель часткових економічних преференцій найкраще ілюструє Латиноамериканська асоціація інтеграції (ЛААІ), що включає 11 країн. Її особливість полягає є можливості для членів встановлювати двосторонні угоди з включенням до них (за бажанням) і інших країн. Це дозволяє країнам зі спеціальними інтересами розвиватися швидше, ніж у випадку, коли роз’єднані країни-члени змушені шукати компроміси, що знижують ефективність угод. Замість скасування прикордонних тарифів ЛААІ розробила більш гнучку систему регіональних пільгових митних зборів, але не запропонувала графіка переходу до справжнього спільного ринку. Інші інтеграційні об’єднання континенту: – Андський пакт (Болівія, Венесуела, Колумбія, Перу, Еквадор).  – Центральноамериканський спільний ринок (Гватемала, Гондурас, Коста-Рика, Нікарагуа, Сальвадор). – КАРИКОМ або Карибське співтовариство (налічує 14 англомовних країн Карибського басейну) – досить розвинуте інтеграційне угруповання, має низку єдиних зовнішніх тарифів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]