Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
me.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
759.3 Кб
Скачать

36..Характеристика світових фінансових центрів

Світовий ринок капіталів має певну географічну локалізацію. Він включає в себе цілу низку міжнародних фінансових центрів, які акумулюють по всьому світу величезні маси позичкових капіталів. У них сконцентровано багато чисельні кредитно-фінансові установи, які обслуговують світову торгівлю та міграцію. До основних фінансових центрів сьогодні відносяться:

1.Нью-Йорк (США) – головний міжнародний центр, де діє найбільша в світі фондова біржа;

Нью-Йоркський фінансовий центр на відміну від інших фінансових центрів був і залишається тільки іноземним ринком капіталу, проте він є головним першоджерелом євродоларів.

Долар належить до розряду валют, що виконують роль світових грошей. Будь-які операції з доларами тут, навіть ті, що проводяться цілком по лінії міжнародних розрахунків, одразу підпадають під національне регулювання, що позбавляє їх міжнародних рис, притаманних євродоларовим операціям.

2.Лондон (Велика Британія) - основний європейський фінансовий центр. Він посідає перше місце у світі за обсягом валютних і кредитних операцій;

На початку XIX ст. Лондон замінив Амстердам як головний світовий фінансовий центр. Подальше зростання його впливу до Першої світової війни пов'язане зі зміцненням комерційних банків. Ставши світовим фінансовим центром, зосередив діяльність головно на чотирьох ринках: золота, валют, короткострокового та середньострокового кредиту і страхування.

На сучасному етапі Лондон зберігає позиції найбільшого світового фінансового центру.

3.Цюріх (Швейцарія), Франкфурт-на-Майні (Німеччина), Люксембург – фінансові центри, що спеціалізуються на коротко- та середньостокових кредитних операціях;

Цюріхові належать провідні позиції у світі як валютному ринку та джерелу міжнародних капіталів для довгострокових вкладень. Як ринок золота він поділяє світову першість із Лондоном.

Розташований у центрі Західної Європи, Цюріх являє собою зручний плацдарм для облаштування там іноземних банків. Сприятливим фактором є досить ліберальне валютно-фінансове законодавство Швейцарії, хоча воно стало дещо жорсткішим останнім часом. Право не публікувати звітів про значну частину банківських операцій, ввозити та вивозити необмежену кількість іноземних банкнот, продавати та купувати в будь-якого індивідуума золоті зливки та монети, зберігати цілковиту таємність депозитних рахунків, навіть від податкових органів США та інших країн, — усе це створило швейцарським банкам високу репутацію в західному діловому світі.

4.Токіо, Сінгапур, Гонконг, Бахрейн – спеціалізуються на кредитних операціях;

Міжнародні валютно-фінансові операції в Токіо, як ні в одній іншій розвинутій країні, контролюються і регламентуються. Тут досі є порівняно сильними обмежувальні заходи що стримують випуск у Токіо нерезидентами цінних паперів у єновій валюті або отримання банківських кредитів у єнах. Проте Токійський фінансовий центр, який репрезентує одну з найпотужніших економік світу, має великі перспективи до перетворення як у міжнародний, так і іноземний ринок капіталу.

Перетворення Сінгапуру на світовий фінансовий центр відбувалося під впливом досить суперечливих факторів. З одного боку, Сінгапур не належить до розряду експортерів капіталу. В цій країні немає ні надлишку капіталу, ні високорозвинутої індустрії. З іншого боку, Сінгапур має вигідне географічне положення на шляхах регіональної та світової торгівлі, володіє одним із найзручніших портів у світі, практикує пільговий податковий режим. Крім того, Сінгапур є єдиним серед країн, що розвиваються, фінансовим центром з повним набором усіх необхідних складових: ринком золота, валютним ринком, ринком короткострокових та середньострокових банківських кредитів, фондовим ринком.

Якщо виходити з класичного визначення світового фінансового центру, Гонконг, здавалось би, ще менше, ніж Сінгапур, відповідає його вимогам. Він не тільки не володіє надлишком капіталу і серйозним економічним потенціалом, але й не є самостійною державою. Вирішальним чинником формування світового фінансового центру в Гонконгу стала його давня ключова позиція як стратегічного пункту міжнародної торгівлі Великої Британії і як важливих воріт зовнішньоекономічних зносин КНР.

5.Латиноамериканські фінансові центри – Панама, Багами, Антіли та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]