Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
me.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
759.3 Кб
Скачать

45. Роль спільних підприємств у міжнародних інвестиційних процесах

Спільне підприємництво – це діяльність, заснована на співробітництві з підприємцями, підприємствами і організаціями країни-партнера та їхньому спільному розподілі доходів і ризиків від здійснення цієї діяльності.

Спільне підприємство – це організаційно-правова форма поєднання зусиль партнерів різних країн з метою здійснення спільної підприємницької діяльності.

Переваги спільного підприємництва:

1 - це реальний спосіб функціонування на ринках країн, в яких заборонена або обмежена діяльність іноземних фірм без участі місцевого партнера;

2 – можливості об¢єднання капіталів;

3 – можливості отримати певні пільги, переваги місцевого партнера;

4 – можливості швидкого пристосування, розуміння місцевого середовища за допомогою місцевого партнера;

5 – можливості мінімізувати ризик за умов мінливої політичної та економічної ситуації в різних країнах;

6 – загострення конкуренції на світових ринках.

Недоліки:

1 – зіткнення інтересів партнерів;

2 – поєднання двох і більше корпоративних культур не завжди дає можливість подолати суперечності.

В розвинених країнах спільне підприємництво частіше всього зумовлюється такими причинами, як жорстка конкуренція на світових ринках та об¢єднання ресурсів для спільних науково-дослідницьких та науково-виробничих проектів. Так, 25-відсотковий пакет акцій фірми “Вольво” в компанії “Рено” і 25-відсотковий пакет акцій “Рено” у “Вольво” сприяли спільним розробкам і виробництву технологічно удосконалених компонентів за менших витрат, що дозволяло фірмам успішно конкурувати з такими автомобільними гігантами як “Дженерал Моторз” і “Фольксваген”.

43. Фактори впливу на масштаби та структуру іноземного інвестування

Причини і фактори, що впливають на прямі іноземні інвестиції в розвинутих країнах.

Серд розвинутих країн спостерігається висока міра географічної концентрації прямих іноземних інвестицій - їх найбільша і дедалі зростюча частина зосереджується в західноєвропейському регіоні. Головна причина, що зумовлює наростаючі темпи і масштаби прямих іноземних інвестицій у цьому регіоні, полягає в успішному розвитку інтеграційних процесів, і в першу чергу - у рамках Європейського Союзу (ЄС).

Важливим фактором, який стимулює приплив іноземних інвестицій до Західної Європи, є система міжнародних податкових угод. Необхідно відзначити ще одну особливу причину, яка пояснює істотне наростаюче збільшення прямих іноземних інвестицій в Західній Європі в 90-ті роки. Йдеться про розгортання другої хвилі приватизації в цьому регіоні. Іншим велким за нагромадженням прямих іноземних інвестицій регіоном є промислово розвинута частина Північної Америки (США, Канада), на яку припадає понад 35% (681 млрд. дол.) загальної суми прямих іноземних інвестицій в розвинуті країни. Що приваблює іноземних інвесторів в США? Крім спільних для всіх країн факторів, необхідно виділити такі: не порівнянні за своїм обсягом і структурою внутрішні ринки товарів, послуг науково-технічних знань, капіталів, робочої сили; стабільно висока міжнародна конкурентоспроможність; величезні масштаби іноземного сектора (активи понад 2.5 трлн., обсяг продажі понад 1.5 трлн. дол.), що дозволяє здійснювати значною мірою самофінансування; чітка тривала тенденція до зниження курсу американського долара по відношенню до інших ключових валют, що зумовлює зниження витрат іноземних компаній на інвестиційну діяльність у США

Наступним важливим об'єктом прикладання іноземних інвестицій в розвинутій частині світу є Австралія і Нова Зеландія. Прямі іноземні інвестиції відіграють значну і дедалі зростаючу роль в економіці цих країн. Серед основних факторів, які стимулюють приплив інвестицій до цих країн, небхідно виділити такі: високорозвинуте виробництво, надзвичайно багата і різноманітна сировинна (втому числі промислова і сільськогосподарська) база; дуже розвинута сфера послуг (дає понад 2/3 ВВП Австралії); великий експортний потенціал, високий рівень міжнародної конкурентоспроможності і високий рейтинг привабливості для іноземних інвесторів; висока політична, економічна, соціальна стабільність; значні результати у здійсненні економічних реформ.

Особливе місце серед розвинутих країн - імпортерів іноземних інвестицій займають Японія і ПАР. Особливість Японії полягає в тому, що, будучи другою після США економічно розвинутою країною, за обсягом прямих іноземних інвестицій вона займає серед розвинутих країн 16-те місце, а на душу населення - останнє.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]