Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
me.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
759.3 Кб
Скачать

73. Особливості становлення та розвитку європейської валютної системи

Європейська валютна система – це специфічна організаційно-економічна форма відносин країн ЄС у валютній сфері, спрямована на стимулювання інтеграційних процесів, зменшення амплітуди коливання курсів національних валют та їх взаємний зв’язок.

Цілі створення Європейської валютної системи:

- Встановити підвищену валютну стабільність всередині співтовариства і створити зону європейської стабільності з власною валютою на противагу Ямайській валютній системі, що заснована на доларовому стандарті,

- Стати головним елементом стратегії росту в умовах стабільності.

- Спростити конвергенцію процесів економічного розвитку та надати новий імпульс європейського процесу

- Забезпечувати стабілізуючий вплив на міжнародні економічні та валютні відносини.

- Обмежити загальний ринок від експансії долара.

Структурні принцити та відмінності ЄВС від Ямайської валютної системи:

- ЄВС базувалась на ЕКЮ (Ямайська – на СДР).

- На відміну від ЯВС, яка юридично закріпила демонетизацію золота, ЄВС використовувала його в якості реальних резервних активів (було створено спільний золотий фонд - Європейський фонд валютного співвиробництва, який згодом перетворено на Європейський Центральний Банк).

- Режим валютних курсів заснований на спільному плаванні валют у формі “європейської валютної змії” у встановлених межах взаємних коливань

- В ЄВС здійснюється міждержавне регіональне валютне регулювання шляхом надання центральним банкам кредитів для покриття часового дефіциту платіжних балансів і розрахунків, пов’язаних з валютною інтервенцією.

- Як підсистема ЄВС несе на собі негативні наслідки нестабільності світової валютної системи і вплив долара.

74. Валютний ринок, його функції та структура

Валютний ринок (третій елемент світової системи): як економічна категорія – це система стійких економічних та організаційних відносин, пов’язаних з операціями купівлі-продажу іноземних валют та платіжних документів в іноземних валютах; як інституціональний механізм - це сукупність установ і організацій – ТНБ, валютні біржі, інші фінансові інститути, що забезпечують функціонування валютних ринкових механізмів.

Функції валютного ринку : забезпечення виконання міжнародних розрахунків; забезпечення ефективного функціонування світових кредитних та фінансових ринків; страхування валютних та кредитних ризиків; отримання спекулятивного прибутку учасниками ринку у вигляді різниці курсiв валют; визначення валютних курсів; диверсифiкацiя валютних резервів банків, підприємств, держав; регулювання економіки. Структура валютного ринку: за суб’єктами : Міжбанківський ( прямий і брокерський )(65%обсягу всіх операцій на світовому валютному ринку припадає на міжбанківський ринок), Клієнтський(35% обсягу всіх операцій на світовому валютному ринку припадає на цей ринок), Біржовий (торгівля через валютну біржу; Торгівля деривативами). За терміном операцій: Спот ринок (поточний); Форвардний ринок (терміновий); Своп ринок. За функціями: Обслуговування міжнародної торгівлі; Чисто фінансові трасферти (спекуляція, хеджування, інвестиції ). За валютними обмеженнями: Вільні; Обмежені. За застосуванням валютних курсів: З одним режимом;З кількома режимами. За об’ємом і характером валютних операцій: Глобальні (світові) ;Регіональні (міжнародні);Внутрішні (національні). За обсягами операцій: Угоди спот –41%; Прямі форварди і свопи-53%; Ф’ючерси і опціони –6%. За територіальною ознакою: 1.Європейський ринок – Лондон, Франкфурт–на-Майні, Париж, Цюрих. 2.Американський ринок –Нью-Йорк, Чикаго, Лос-Анджелес, Монреаль.3.Азіатський –Токіо, Гонконг, Сінгапур, Бахрейн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]