Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-62.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

61. "Ромео і Джульєтта" Шекспіра - п'єса про велике людське кохання, яке

          торжествує над середньовічним фанатизмом.1 пер.

Трагедія,в якій розповідається про трагічне кохання двох молодих веронців із ворожих родин.П’єсанаписана десь приблизно в 1595 або раніше. За життя Ш вона видавалася 4 рази: у 15971599,1609,Сюжет запозичено  з поеми англ.поета  Артура Брука.траг.пройнята вірою в гуманістичні відносини.трагізм Р і Д зумовлений обставинами сусп..життя,зіткненням у ньому старого і нового,феод і гум.моралі. Рі Д-люди нового часу.кохання героїв показане як пристрасть,що породжує позитивні начала.в трагедії проявляється жорстокість старої моралі і трагізм долі молодих героїв,які гинуть у боротьбі з цією мораллю. 

62. Проблематика пізніх п'єс Шекспіра ("Цимбелін", "Зимова казка",

         "Буря").

Пізні п’єси Ш написав у 3 період своєї творчості, так званий романтичний.Найповніше особливості жанру останніх творів Ш проявилися в «Бурі»(1612).драма   починається картиною бурі,під час якої неапол.король Алонзо і міланський Герцог Антоніо рятуються з потопаючого корабля і опиняються на невід.ос трові. Багатозначними у творі є образи Міранди і Фердінанда, -це майбутне суспільства,з такими образами увійшла нова тема зміни поколінь.зміст бурі широкий: він містить глибокі роздуми,налічує багато персонажів і символічних  ситуацій. У «Б» Ш закликає до створення нового світу, без приниження, насильства і жорстокості.Ш зобразив широку картину дійсності в якій центральне місце посідає людина…

63.     Рицарський роман в Іспанії ("Амадіс Гальський").

З розповідних жанрів раннього періоду 1 розвинувся риц.роман, властиві риси середн.авантюр.риц.роману+гуманіст.зміст. «А.Г.»один з 1 романів Ісп, написаній Гарсі де Монтальво(скористався романом невід.автор),надруков 1508. Роман відзначається:захопл,авантюрс сюжетом, легким для сприйн стиль.Структура: І-ІІкниги відносяться до прототипу,будучи його скороченням,але вірним переказом.3-4книги-сюжетні перестановки,5(1510)-додана автором. В Ісп роман перевидавався протягом стол.30разів. перекл.На франц,італ,нім,анг

 64.     Шахрайський роман в Іспанії та його демократична спрямованість ("Ласарільо з Тормеса").

Напр раннього періоду Відр виник інший різновид розповідного жанру, названий шахрайським рома, який протягом наступних 100р залишався 1 із провідних жанрів в ісп літ, його поява також була зумовлена процесами, що відбув в сусп житті країни. Зубожіння різних верств населення, засліплення жадобою легкої наживи за океаном, презирство до повсякденної праці, моральний розклад і почуття безнадійності, що посилювалися в іспанському суспільстві, призвели до виникнення декласованого елемента - маси авантюрників,злодіїв. Герой історії вдається до різних занять, буває серед різних людей, зазнає багато пригод і злигоднів, навчається всіляких шахрайств і хитрувань і зрештою досягає певного матеріального благополуччя.  «Життя Ласарильйо з Тормеса», опубл у .1554 p., а написаний значно раніше, можливо ще в 20-ті роки. Імя автора не встанов. У пролозі до твору автор посилається на Плінія, Туллія Ціцерона, використані книжні і фольклорні джерела. Складається ця розповідь з низки епізодів, кожний з яких відіграв свою роль у вихованні Ласарильйо і формуванні його свідомості. З дитячих років Ласаро зазнав злиднів і жив в атмосфері шахрайства, його батько, мірошник, -крав зерно у млині; після смерті батька вітчим, мавр Сеїд, крав овес і шахраював. Протягом розповіді ставлення до героя змінюється. Хлопчик Ласаро, який терпить стільки злигоднів, зображ зі співчуттям.Але зрілий  Ласарильйо поданий з іронією, в образі його відчутна викривальна тенденція,корисливість .У критичному плані змальовані в романі різні сторони соц. Життя( занепад дрібного дворянства і його психологія яскраво відбиті в образі бідного ідальго з Кастилії, котрий узяв Ласаро на службу. Ідальго і бідніший за жебрака, і честь його вже нічого не варта, але він зберігає дворянську пихатість, певність своєї зверхності над іншими людьми) Яскравими образи священ.,зображені гостро критично, що надає твору антицерковної спрямованості. Тому роман був засуджений інквізицією і в 1559 р. внесений до списку заборонених книг.Загалом роман відзначається вільнодумством, великою дотепністю.

65.     Сервантес  "Дон Кіхот" Сервантеса(1547-1616)-іспанський новеліст,драматург,поет, відомий, написанням твору "Дон Кіхот", який багато критиків називають першим сучасним романом та одним із найкращих творів світу.   ародився в місті Алькала-де-Енарес. Міґель. Батько-хірург, мати -Леонор про яку відомо мало.  У 1551 році переїхав до Вальядоліда. Не існує точної інформації щодо перших років навчання Сервантеса. У 1566 році, переїздить до Мадрида1581 року Сервантес переїхав до Португалії, де в той час знаходився двір Феліпе ІІ, з метою знайти щось, з чим переробити своє життя і заплатити борги, які отримала його сім'я з метою викупу Сервантеса з Алжира. «Д.К»(1час-1605,2-1615)задумав, як пародію на лиц.роман,щоб висміяти захоплення ними в Іспан.(риц.обладунки;культ прекр.дами; рицар.обряди:посвята в лицарі,етикет лицар.поєдинку,диталі риц.служби дамі.Трагіком.епос ісп.життя: висміювання свідомостей вищих класів суспільства;прозаїзм простого народу;протест проти світогляду правлячої верхівки Ісп; знищення феод.свідомості.В романі 669 персонажів, Д.К-істинний мудрець: поради зброєносцю, гуманізм вчинків,гум.ідеї.Жалюгідний божевільний:незграбний,живе у світі фантазій,безкорисний,має високу мету.С.П.: вірний,справедливий,розсудливий,простодушний весельчак, АЛЕ поспати і поїсти,корисний,боягуз. «Д.К»задав нищівного удару риц.роману та поклав початок  розвитку «роману великої дороги»