Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_Онишкив_Осн шк_С_120-127.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

ІНСПЕКТУВАННЯ ШКІЛ

6.1. Структура шкільної інспекції

Інспектування — це система державного контролю за виконанням освітніми закладами будь-яких форм власності постанов і законів Вер­ховної Ради, указів і розпоряджень Президента України, рішень уряду в галузі освіти, директивних і нормативних документів інших керівних органів з одночасним наданням їм необхідної допомоги.

Державний контроль за виконанням загальноосвітніми навчальними закладами й органами освіти рішень у галузі освіти здійснює інспектор шкіл. Шкільний інспектор не тільки контролює, а й надає кваліфіковану методичну допомогу вчителеві, вихователеві, класному керівникові, ке­рівникам предметних гуртків, дитячих клубів, керівникові закладу освіти.

Структура шкільної інспекції така: інспектори відділів освіти районної державної адміністрації, інспектори управління освіти і науки обласної державної адміністрації, інспектори Міністерства освіти і науки України.

Інспекторський контроль районної ланки спрямований на діяльність керівників загальноосвітніх навчальних закладів та інших закладів осві­ти, управління освіти і науки обласної держадміністрації — на діяльність відділів освіти районної держадміністрації, а через них на керівників навчальних закладів, Міністерства освіти і науки — на діяльність управ­ління освіти і науки обласної держадміністрації, а через них на районні відділи.

Інспектори відділів, управлінь освіти призначаються з числа найбільш досвідчених педагогів, які мають організаторські здібності, вищу освіту і відповідний стаж роботи. Неодмінними якостями інспектора повинні бути висока вимогливість, об'єктивність, знання справи, повага та доб­розичливість у ставленні до працівників підвідомчих установ.

Інспектори відділу освіти районної держадміністрації призначаються і звільняються завідуючим відділом, інспектори управління освіти і науки обласної держадміністрації — начальником управління, Міністерства освіти і науки України — міністром освіти.

Тема 6. Інспектування шкіл 121

Функціональні обов'язки інспектора шкіл визначає керівник відділу освіти. До функціональних обов'язків інспектора шкіл відділу освіти най-частіше входять такі:

  • вивчення стану внутрішньошкільного керівництва і контролю закріп­ лених за ним шкіл;

  • вивчення організації навчально-виховного процесу, якості знань, умінь і навичок учнів, їх вихованості;

  • перевірка стану шкільних приміщень, організації харчування учнів;

  • контроль за дотриманням вимог правил техніки безпеки, правил про­ типожежної безпеки;

  • вивчення ефективності позакласної та позашкільної роботи, системи виховної роботи з дітьми в мікрорайоні школи;

  • перевірка дотримання санітарно-гігієнічного режиму;

  • планування розвитку мережі загальноосвітніх навчальних закладів;

  • підготовка та забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів екзаменаційною документацією і ін.

Інспектор, виявивши недоліки в організації навчально-виховного про­цесу в загальноосвітньому навчальному закладі, повинен дати рекомен­дації педагогічним працівникам, керівництву закладу освіти щодо поліп­шення їхньої роботи.