Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_ХАРЧУВ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
65.54 Кб
Скачать

4

Лекція 4 гігієнічні основи харчування дітей раннього і дошкільного віку

1. Значення харчування для життєдіяльності організму.

2. Харчування дітей раннього віку.

3. Харчування дітей дошкільного віку.

4. Організація харчування дітей у дошкільних закладах.

1. Значення харчування для життєдіяльності організму

Раціональне харчування – один із найбільш важливих і ефективних факторів збереження та зміцнення здоров'я та гармонійного розвитку дитини.

Інтенсивні процеси росту і розвитку дитячого організму можуть бути забезпечені лише при отриманні дітьми їжі у відповідності з їхніми віковими потребами. Чим молодша дитина, тим вище значення харчового фактора, тим більша потреба в харчових речовинах. Раціональне харчування має сприятливий вплив на фізичний і нервово-психічний розвиток дітей, підвищує опірність організму до захворювань.

Продукти харчування в організмі дитини виконують як будівельну (пластичну), так і енергетичну функцію. В процесі травлення складні органічні речовини розпадаються на простіші, які через слизову оболонку кишечнику всмоктуються в кров і забезпечують живлення всіх клітин організму. В результаті окислювальних процесів у клітинах прості харчові речовини перетворюються в складові частини самої клітини (асиміляція). Внаслідок асиміляції клітини збагачуються не лише будівельним матеріалом, але й енергією. Поряд з процесом асиміляції в організмі безперервно проходить і процес розпаду (дисиміляція) органічних речовин, внаслідок чого звільняється енергія, необхідна для синтезу складних органічних речовин в клітині.

У дошкільному закладі правильна організація харчування передбачає необхідність дотримання таких принципів:

  • складання повноцінних раціонів харчування;

  • збалансоване співвідношення харчових речовин у раціоні при співвідношенні білків, жирів, вуглеводів як 1:1:4 (при дотриманні в білках і жирах співвідношення компонентів тваринного і рослинного походження);

  • використання різних продуктів з вмістом необхідних мінеральних речовин та вітамінів;

  • дотримання режиму харчування;

  • правильне поєднання режиму дня кожної дитини та режиму роботи закладу;

  • правильне поєднання харчування в дошкільному закладі з харчуванням вдома;

  • індивідуальний підхід до кожної дитини з врахуванням стану її здоров'я, особливостей розвитку, періоду адаптації, наявності хронічних захворювань;

  • врахування та облік ефективності харчування дітей.

2. Харчування дітей раннього віку (від 1 до з років)

Харчування дітей віком від 1 до 3 років є перехідним від вигодовування до харчування дорослої людини. До травлення підключаються всі групи слинних залоз, зміцнюються всі шари стінок стравоходу, шлунка, кишок, збільшується місткість шлунка з 250 мл у однорічної дитини до 300-500 мл у дитини 3-го року життя. Травлення їжі проходить 4 години після вживання. Формується жувальний апарат: за період від 1 до 2,5 року в дитини прорізується 12 зубів.

Дітям раннього віку рекомендується режим харчування з чотириразовим прийманням їжі і чотиригодинним інтервалом між ними. Найліпший час для прийняття їжі такий: сніданок – 8.00-8.30 год., обід – 12.00-12.30, підвечірок – 16.00, вечеря – 19.00-19.30.

Рекомендований набір продуктів для дітей віком від 1 до 3 років: хліб пшеничний, житній, крупи, макаронні вироби, картопля, овочі різні, фрукти свіжі, сухі, кондитерські вироби, цукор, яйця, молоко, сир, м'ясо, риба, сметана, сіль, чай, кавовий напій.

У меню для дітей цього віку необхідно використовувати продукти тваринного походження (молоко, м'ясо, риба, яйця) і різноманітні продукти рослинного походження (олія – соняшникова, соєва, кукурудзяна; крупи – гречана, вівсяна, рисова, пшоно, горох, квасоля; листяні овочі, коренеплоди, зелень, фрукти і ягоди, особливо вишні, абрикоси, сливи, горобина, яблука, персики, шипшина, смородина, чорниці, а також кавуни). Необхідно давати дітям фруктові та овочеві консерви, призначені спеціально для дитячого харчування, особливо в осінньо-зимовий період.

Їжа для дітей від 1 до 3 років має бути подрібненою. Страви мають бути м'які, кашкоподібні, у вигляді пюре, суфле, тефтельок, парових котлет, протертих чи дрібно нарізаних фруктів і овочів. Підготовка їжі має бути такою, як для дітей старшого віку.