Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_Онишкив_Осн шк_С_120-127.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

6.2. Зміст роботи шкільної інспекції

У своїй роботі шкільна інспекція керується постановами і законами Верховної Ради, указами і розпорядженнями Президента України, дек­ретами, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами та нормативними документами Міністерства освіти і науки України, управління освіти і науки обласної держадміністрації, відділу освіти районної держадміністрації.

У зміст роботи шкільної інспекції входить контроль за:

  • забезпеченням закладів освіти кадрами;

  • виконанням загальноосвітніми навчальними та іншими закладами освіти постанов, наказів, директивних та нормативних документів;

  • станом викладання та якістю знань, умінь і навичок учнів, їх вихова­ ністю;

  • виконанням завдання щодо охоплення обов'язковим навчанням всіх дітей шкільного віку, які проживають у мікрорайоні школи;

122 ___ Тема 6. Інспектування шкіл

  • за роботою адміністрації закладу освіти щодо підвищення кваліфі­ кації педагогічних працівників;

  • вивченням і впровадженням передового педагогічного досвіду, до­ сягнень психолого-педагогічної науки;

  • вивченням морально-психологічного клімату в колективі.

Основні умови ефективного інспектування — це плановість, систе­матичність, усебічність, глибина педагогічного аналізу стану справ, об'єктивність в оцінці роботи, вимогливість, тактовність інспекторсько­го персоналу.

Інспектування поділяють на фронтальне і тематичне. Фронтальне інспектування передбачає перевірку всіх сторін діяльності загальноос­вітнього навчального закладу. Тематичне інспектування дає можливість глибоко і всебічно вивчити лише одне питання роботи школи чи групи шкіл (наприклад, "Стан викладання та якість знань учнів з математи­ки", "Активізація пізнавальної діяльності учнів на уроці", "Диференціація навчання школярів", "Організація позашкільної та позакласної виховної роботи").

6.3. Особливості організації та проведення інспектування

Тематика, термін та перелік освітніх закладів, що підлягають інспек­туванню, визначені в річних планах роботи відділу, управління, Міністер­ства освіти і науки. Проведенню інспекторської перевірки передує під­готовча робота. У ході підготовчої роботи опрацьовуються керівні і нор­мативні документи і матеріали, пов'язані з темою перевірки, визначаю­ться і аналізуються наявні матеріали і показники роботи загальноосвіт­нього навчального закладу, матеріали попередніх перевірок. Підбирає­ться бригада та розподіляються обов'язки між її членами. До складу бригади відділу освіти райдержадміністрації можуть входити працівни­ки відділу освіти, методисти райметодкабінетів, працівники позашкіль­них установ, голови районних методичних об'єднань вчителів-предмет-ників, вчителів початкових класів, керівники загальноосвітніх навчаль­них закладів.

Для проведення перевірки складається пам'ятка, готуються тексти контрольних робіт, запитання до усного опитування, завдання для прак­тичних робіт, тексти для анкетування учнів. Проводиться інструктаж з членами бригади.

_123

Тема 6. Інспектування шкіл

Перелік питань, які включають в пам'ятку, залежить від виду і теми перевірки. Наприклад, пам'ятка для фронтальної перевірки загальноос­вітнього навчального закладу може бути такою:

  1. Статут навчального закладу: відповідність його вимогам Типово­ го статуту.

  2. Навчальні плани і програми: відповідність їх базовим планам і про­ грамам Міністерства освіти і науки, розподіл годин шкільного компоне­ нта, доцільність цього розподілу; авторські навчальні плани і програми, погодженість їх з Головним управлінням Міністерства освіти і науки України.

  3. Система планування діяльності закладу.

  4. Стан викладання навчальних предметів, якість знань, умінь і на­ вичок учнів.

  5. Система виховної роботи.

  6. Позакласна, позашкільна, гурткова робота.

  7. Зв'язок школи, сім'ї, громадських організацій у вихованні дітей.

  8. Стан фізичної підготовки та допризовної підготовки юнаків.

  9. Групи продовженого дня.

  10. Робота шкільної бібліотеки.

  11. Вивчення і впровадження у практику роботи досягнень психоло- го-педагогічної науки, передового педагогічного досвіду.

  12. Експериментальна робота закладу (актуальність теми, стан екс­ перименту).

  13. Стан внутрішньошкільного контролю.

  14. Методична робота.

  15. Навчально-матеріальна база закладу (стан навчальних, спальних і господарських приміщень; забезпеченість навчально-наочними посіб­ никами, ТЗН, обладнанням, інструментами, матеріалами, меблями навчальних кабінетів, шкільних майстерень; база з фізичної культури та допризовної підготовки юнаків: спортивні майданчики, спортзали, стріл- кові тири тощо, їх обладнання).

  16. Стан ведення шкільної документації.

  17. Морально-психологічний клімат у колективі.

  18. Робота ради навчального закладу.

Максимальна тривалість фронтальної перевірки загальноосвітнього навчального закладу освіти — 2 тижні. У ході перевірки члени бригади