Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-62.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

53. Шекспірівське питання. Значення творчості Шекспіра(1564-161

англійський драматург .1з найзнаменитіших драматургів світу, автор принаймні 17 комедій, 10 хронік, 11 трагедій, 5 поем і циклу з 154 сонетів.Є кілька теорій шекспірівського питання. Одна з них пов'язує Шекспіра із Крістофером Марло. Той убитий незадовго до появи Шекспіра. Його автори теж трагедії й історичні хроніки. Тип героя - титанічна особистість, дивні здатності, можливості. Не знає, куди все це прикласти, немає критеріїв добра й зла.

Шекспір - Френсіс Бекон, ця теорія живе дотепер. Вважається, що Бекон зашифрував у п'єсах Шекспіра свою біографію. Творчість Ш-народна,пов’язана з усім сусп..життям країни.через усю творчість проходить ствердження гуманності.творч актуальна всім часам,вона як джерело,яке живить прагнення до справедливості,краси,ідеал. 

54. Періодизація творчості Шекспіра, особливості І, II, III періодів. Дослідники творчості Шекспіра (данський літературознавець Г. Брандес, видавець російського повного зібрання творів Шекспіра С. А. Венгеров) наприкінці XIX - початку XX ст., Спираючись на хронологію творів, представили його духовну еволюцію.Протягом усієї творчості розвивався та змінювався світогляд автора,як і характер його творів.1(1590-1600) у творах-оптимістичне,радісне сприйняття життя,не уникає змалювання темних,негативних рис дійсності,але він певний,що зло можна подолати.в цей період написані  драми-хроніки,ранні трагедії(Р і Д),поеми,комедії (сон літньої ночі),сонети.2(1600-1608)збігається з поглибленням соц.-пол.суперечностей у країні.Ш заглибився в аналіз трагічних суперечностей у люд.житті і творив переважно в жанрі трагедія.комедії написані в цей час (кінець діло вінчає,міра за міру)позначенні трагічним світосприйняттям.в трагед він залишався вірним високим ідеалам.3(1609-1613)-романтичний,написав 4 романт.драми ті іст.драма(генріх8).Ш зберігає почуття реальності ,вірний гум.ідеал,але як реаліст не бачив можл.здійснення їх у суч.сусп. (А. Смирнов)

55.     Своєрідність і тематика сонетів Шекспіра.

154 сонети :1592-1599 написана більша частина сонетів,1609-вперш надруковані без відома автора,1599 в збірці «пристрасний пілігрім» надрукували 138 і1 44сонети. Сонети Ш становлять сюжетний цикл.Хоч кожен з сонетів це завершений вірш,важливий сам по собі,але взяті разом,вони створюють певний сюжет,який будується на розвитку відносин між поетом,другом(1-126) і смаглявою леді(127-154).кохана-земна жінк,почуття не ідеалізоване,а земне; дружба-висока цінність.

56.     Історичні хроніки і відображення в них політичних поглядів Шекспіра (“Генріх IV”, “Річард ІІІ”)

Ш розпочав свою творчість жанром хронічки,інтерес до якого виник через війни з Іспанією,розгром «непереможної Армади»1588 викликали патріотичне піднесення в країні,живий інтерес до пол.проблем.Г.4-відтворені події агл.істор.15ст-періоду становлення монархії.в центрі сюжету-боротьба Г проти бунтівних феодалів; немає порядку у державі; вороги-могутні,жорстокі;на чолі заколоту родина Персі(нортемберленд-старий політик,Вустер хитрий,злий,зачинщик інтриг,Генрі-син,властива рицарська мужність,чесна,відкрита натура) поразка феод.через:недосяг.єдності, кожним керує жадоба влади і помсти. Р.3-король – сильна особа ,володіє потрібними рисами для  правління держ: воля,відвага,але позбавлений здатності служити загальнодержавним інтересам. Кривавий деспот і злочинець,р не може погасити феод.чварисам їх розпалює; порушує закон,убиває старих і дітей,всіх хто стає на шляху до трону; визнає правильним те,що вигідно йому;коли треба прихильність,він з легкістю отримує.Ш показує,що такий король зло для журжави,знесилює її,сіє ненависть і ворожнечу,тому має загинути.в образі Р підкреслюються зловісні риси і засуджується тиранія.