Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-62.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

49. Попередники ренесансу в Англії ( Ленгленд. "Видіння про Петра- орача". Чосер. “Кентерберійські оповідання”).

Англ.відр(кін14-поч17ст)але підготовка грунту для виникнення гум.культури розпочалася раніше в14ст.це був час значних соц..змін: розклад феодалізму;швидкий розвиток міст;ремасла,торгівлі;зв’язки з Італ,звідки потрапляли гум.ідеї.соц.зрушення були зумовлені 100 війною. В 1381-велике селянське повстання, виник реформаційний рух проти папства,катол.церкви.Чосер(1340-1400)-народився в Лондоні в родині купця, в 17 батько домігся місця пажа у почесті дружини сина короля Едуарда 3. 1374-наглядач Лонд.митниці.Творчість розпочал на поч..60-х років,перекладом романа про Троянду.виховув.на зразках франц та лат.середн.літ-ри та схоластичної філософії; зазнав впливу раннього італ.ренесансу;був 1 представником англ..реалізму, створив нове віршування«к.о»-збірка віршованих оповідань створена в кін.14ст.; відходить від алегоричн.принципу зображення до змалювання життя тогоч.Англії.Будова:обрамована новелічна збірка.пролог-22вірші та 2 прзаїчні новели-малі прологи.Темат.новел(рицар-куртуазна новела,на ант.сюжет; мірошник-про ревнивого тесляра,котрого дружина обдурюв з клерком; управитель-про злодія мірошника,якого провчили за кражу борошна).пробл-соц.нерівн.,буття людини,шлюбу,вірності. Ідея:звеличення люд.Тема:розкриття люд.сутності через похід людей. «П.О»-численна кількість рукописів.Поема: 11видінь(1-2найб.соц.значення);соц.-мор.цінність –необхідність праці і значення її в житі люд. 

50. Томас Мор(1478-1535)соціаліст-утопіст у європ. Літ. ("Утопія").

Нар.в Лондоні,в судді.1492-вступ до Оксфорда,захопл.філософ,літ,лат і грец. 1502-став адвокат.1504-обраний у парламент.1510-полытичний шериф.1529-очолив пост лорда-канцеляра Англії.1532-подав у відставку, жорсткі репресії з боку короля,звинувачення у держ.зраді,ув’язнення –страта. Твір побуд,як бесіда автора з моряком.2 книги.1-соц-пол.лад країн Європи, особливо Англії, засудження війн, схвильовані бідуванням народу, жорстокими законами. Мор розкриває причину соц..несправедливості,панування приватної власності(благо для всіх можливе за умови знищення прив.власності).2-розповідь моряка про сусп.лад на о.Утопія-суспільство соц..рівності, де не існуєприват.власності,всі працюють,рівно корист.плодами праці.Політ.лад-демократичний,посади-виборні.Літ.джерело У-твори Платона,романи-подорожі 16ст,в деякій мірі твори Чосера.Ідея- засудження пороків соц..устрою,побудованого на основі приват.власності.

51.     Боротьба Бекона(1561-1626) зі схоластикою і догматизмом у науці в "Новій Aтлантиді".

Англ..політик,філософ.1 з творців емпіризму-філос.напрямок,який твердить,що головне власній досвід. «Н.А».Тема:через подорож на острів, зображення ідеал.утопічної держ.Ідея:засудження соц..нерівності, оспівув.науки.Завязка:герої відпливають від перу до Кит.Кульм: опис устрою держ.Розв:відсутня,опис пририв. Пробл: віри,науки,освіти. 

52.     Марло як творець англійської ренесансної трагедії ("Трагічна історія доктора Фауста").

М(1564-1593)-англ.поет, народ в Кентербері в сімї чоботаря.відвідував корол.школу,потім кембрідж.1584-закінчив.1587-став магістром.Вніс зміни в англ..драму(зробив спробу надати драмі  псих.єдності);наблизив трагедію до клас.драми типу Сенеки; вбачав реальні витоки траг.не в зовн.обставинах,а у внутр..душевних протиріччях. «Д.Ф»Іст.нап:Ф-ученний кін15-поч16ст4 «нар.книга»»1587-1книжкова весія.Особл.буд:1част-молодість Ф,укладає союз з Мефістофелем.2-подорож Ф у потойбіччя, його мандри.3-«чудеса»Ф,розплата за гріхи,смерть.Тема:незвичайне життя-незв.людини.Жанр:філософська траг.Проблем:душевного стану, життєвих цінностей,добра і зла.