Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
41-62.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

57. Життєстверджуючий, оптимістичний характер комедій Шекспіра: проблематика, головні герої.

Ш.написав 10 комедій,сюжети брав з різних джерел: італ.новел,античних і суч.творів.написані в найбільш оптимістичний період англ.гуман,комедії пройняті ренесан.утвердженням  земного життя,благородство людини. Герої-люди веселі,природні,нерідко зустрічаються з перешкодами на шляху до  щастя,стикаються з жорстокістю та несправедливістю, але ніколи не схиляються перед злом.Комедії вражають широтою життєвого матеріалу,кожен із 180 персонажів-неповторна індивідуальність.Особливість жанру Ш.комедії є поєднання в ній фантастичного і реального,серйозного і смішного.З ранніх комедій хар.є «сон літн.ночі»,тут виділяється кілька сюжетних мотивів запозичених  у Плутарха(Тезей та Іпполіта),овідія(мета морф-Пірама та Фісбу).у центрі-заплутана любовна історія(Гермія і Лізандр кохають одне одного.Єлена кохає Деметрія,але він байдужий до неї,а коха Герміюю.У комедії,як помітив Ф.Енгельс,у хар-рах дійових осіб сильно відчувається вплив півдня,разом з тим проступає англ.колорит,особливо в побутових сценах.сюжет збагачений побут-гумор та фант мотивами.Особл. героїв-здатність вільно віддаватися своїм почуттям.Ця комедія-життєрадісна та гуманістична.іі зміст полягає у ствердженні торжества природного люд.почуття і нездоланої сили кохання.

58.     Трагічний конфлікт гуманістичної мрії  в трагедії „Гамлет".  Образ Гамлета.(1600-1601)*як відомо Ш не придумував сюжетів для своїх п’єс,а брав уже існуючі в літ.і надавав їм драматичної обробки*скористався легендою записаною в 1200.*створив трагедію, сповнену величезного соц.-філос.змісту.Обр.система:у центрі сюжету образ Г,принц студент Віттенберзького унів,повернувся через смерть батька. Болісні переживання посилюються вчинком матері.У ході подій розкр.гнилість і жорстокість датс.двора;приводять г до висновків щодо людини і світу.йому важко визначити своє місце і знайти реальні засоби боротьби,характерним є монолог Г.Проблем:моралі,добра і зла,людина-вінець творіння чи жалюгідний раб,релігії,людина і світ. 

59.     "Отелло" - трагедія "обманутої довіри" : пробл, образи Отелло та Яго.

2 період творчості.Написання: джер.сюжетустала новела «венеціанський мавр»Д.Чінтіо.Ш багато чого змінив у ній(надав іншого хар-ру,змісту; вийшов за межі родинної теми й особистих стосунків)Трагедія кохання зумовлена  світоглядом і мораллю суспільства доби Відр.Сюжетні лінії,персонажі,їх хар-ри  зумовлені істор.дійсністю з її супереч,світлими й темними сторонами.В непримеримому конфлікті зіткнулося 2 типи людей,породжені 1 добою.Те,що було в ній героїчного  й благородного-Отеллло,Дезд.темні сили-Яго.

60.     Динаміка образу Ліра в трагедії Шекспіра "Король Лір"(1605-1606)

До Ш існувала п’єса,яку він використав.Сюжет складний,багатозначний. Ш повязав родинну історію з історичними конфл й соц.протиріччями;твір на тему невдячності дітей набув соц.-філос.хар-ру.Трагедія зобража сусп.,де панує приват.власн,через яку розпадаються нормальні,природні зв’язки між людьми.у центрі –образ Ліра в його складній динаміці.на початку перед нами величний, повновладний король,який роподіля своє королівство та вірить в існування моралі-молодші шанують старших,діти покірні батькам.потім зника шанобливість дочок,він пояснює все злобним хар,черствістю, невдячністю, проклинає їх.Ціною нестерпних страждань дісталась йому істина про світ і людину,усвідомлює не справ.світу,це зумовлено панував.власності.Наприкінці Л. не тільки зрозумів свою помилку,а й не справ.суспіл.загалом. Найцінніше-людяність. Головний поет.образ-буря(символ катастрофи сусп.життя)