Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sss.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
239.01 Кб
Скачать

12. Ринок підприємств

Ринок підприємств- сукупність юридичних осіб та фізичних осіб підприємців які закуповують товар для використання їх у виробництві подальшому збуті та для засобів свого функціонування Ринок підприємств – ринок організації споживачів Класифікація (види споживачів)Види діяльності:Виробнича: посередники державно організації некомерційні неприбуткові За галузевим належності:сільська господарства , будівництва ,транспорту, зв’язку, гірничо оборотна , банківська,страхова .За організаційно правовою: господарські підприємства обєднання За чисельністю працівників : Малі великі середні працюючі За територіальною сферою діяльності : підприємства на внутрішньому ринку зовнішньо економічні Відомості шар під від споживача Ринок підприємств біля географічного зконцентроване: Споживачі покупців на ринку під більше професійні Реклама більш емоційного характеру Конкуренція більшанаполі стичнаПопит на товар виробничого призначення залежить від попиту кінцевого споживачівНа ринку під куп сировину і споживчі товари Мета придбання для підприємств для засобів функціонування (для виробничого подальшого перед продажем)Прийняття рішення для підприємстваВиникнення та усвідомлення потреб Узагальнений опис партнера Оцінка характеристики потрібному товару Пошуки постачальників Вибір постачальника Розробка процедур видання замовлення переговори органу до ставки приймання Оцінка роботи постачальника

14. Роздрібна торгівля. Види роздрібної торгівлі

Роздрібна торгівля - будь-яка діяльність по продажу товарів і послуг кінцевими споживачами для їх особистого некомерційного використання.Види роздрібної торгівлі :через магазини; поза магазинами.

Магазини залежно від асортименту діляться:на вузько спеціалізованих спеціалізовані;торговельні комплекси.

Залежно від набору послуг :з обмеженим обслуговуванням;з повним обслуговуванням;з вільним відбором товарів;самообслуговування.

Внемагазинная торгівля включає: прямий маркетинг, прямий продаж, продаж за допомогою торговельних автоматів.

Прямий маркетинг реалізується через рекламу, адресований споживачам з метою отримання прямої відповіді на пропозицію про купівлю. Існують різні форми прямого маркетингу:поштою; маркетинг по каталогах;

маркетинг по телефону (товар замовляється по безкоштовному телефонному номеру на підставі телевізійної або радіо реклами);телевізійний маркетинг (реклама прямої відповіді);електронна торгівля заснована на використанні телефонної або кабельної лінії, яка зв'язує покупця з ЕОМ БД продавця. Продаж через інтернет"; інтегрований маркетинг реалізується за допомогою різних маркетингових засобів у декілька етапів з метою поліпшення реакції споживача на пропозицію товарів.

Прямий продаж здійснюється торговельними агентами вдома або в конторах клієнтів. Організовуються зустрічі з групою клієнтів. Достоїнства - зручність для покупців; недолік: вища ціна.

Продаж через автомати дозволяє економити заробітну плату торговельних працівників.

15. Товар — продукт природи і людської праці або тільки людської праці у матеріальній і нематеріальній субстанції та у формі послуг, який завдяки своїм властивостям здатен задовольняти наявні чи передбачувані суспільні потреби і призначений для обміну і купівлі-продажу; продукт праці, що виробляється не для власного споживання, а на продаж, а також матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.

Товарна номенклатура та асортимент товару

Товарна політика підприємства включає прийняття рішень щодо товарної номенклатури й асортименту. Товарна номенклатура (серії продуктів) — це групи товарів, тісно пов´язаних між собою або через подібність їх функціонування, або тому, що їх продають тим самим групам покупців, або реалізують через однотипні магазини, або в межах певного діапазону цін. Товарна номенклатура (або товарний мікс) — це систематизований перелік товарів усіх асортиментних груп і товарних одиниць, які пропонуються виробником для реалізації (сукупність усіх товарів фірми).

Основними цілями товарної політики підприємства є забезпечення прибутку, збільшення товарообігу, збільшення частки ринку, на якому діє фірма, зниження витрат на виробництво й маркетинг, підвищення іміджу, зменшення ризику.

Основні показники номенклатури продукції: ширина — чисельна оцінка різноманітності продукції фірми свідчить, скільки окремих за призначенням або іншими властивостями видів продукції виготовляє підприємство (кількість асортиментних груп або товарних ліній);     насиченість — загальна кількість товарів, що пропонуються фірмою;

  глибина — кількість пропозицій кожного з окремих видів продукції;гармонійність — рівень подібності товарів різних асортиментних груп за призначенням, технологією виготовлення, організацією обороту.

Під товарним асортиментом (товарною лінією) розуміють набір однойменної продукції (послуг), назви, види, сорти, розміри й артикули якої конкретизовані.Широкий асортимент дає змогу диверсифікувати продукцію, орієнтуючись на вимоги споживачів. Глибокий асортимент дозволяє задовольнити потреби різних сегментів сфери споживачів у якомусь одному товарі.Товарна лінія може бути короткою або довгою. Лінія вважається короткою, якщо фірма може збільшити свій прибуток за рахунок розширення асортименту продукції, яка входить у товарну лінію.

Товарна лінія вважається довгою, якщо фірма може збільшити прибуток, скорочуючи асортимент.

Збільшення товарної лінії здійснюється шляхом подовження або наповнення Подовження може здійснюватися «вниз» (випуск дешевого і простого товару), «вверх» (випуск дорожчого і складнішого товару), або в обох напрямках одночасно. Наповнення товарної лінії відбувається завдяки розширенню асортименту товарів даної лінії, що дає змогу повніше використовувати виробничі потужності і задовольняти потреби споживачів.

16.Конкурсентноздатнісь товару, параметри, які його характеризують. Наведіть приклади. Назвіть сильні сторони окремого товару певної марки.Конкурсентоспроможність – сукупність якісних і вартісних характеристик товарів, що зумовлюють його здатність конкурсевати з іншими товарами – аналогами на конкретному ринку у певний ас та забезпечує задоволення конкретної потреби. Вартісні х-ки: ціна товару – ціна придбання, ціна споживання - ціна придоб + витрати пов’язані з експлуатац споживачів. В стратегічному управлінні найчастіше конкурентоспроможність роз-глядається в двох аспектах:1) конкурентоспроможність товару (продукції) тобто ступінь його від-повідності на певний момент вимогам цільових груп споживачів або обрано-го ринку за найважливішими характеристиками: технічними, економічними, екологічними тощо.2) конкурентоспроможність підприємства — це рівень його компетенції відносно інших підприємств-конкурентів у нагромадженні та використанні виробничого потенціалу певної спрямованості, а також його окремих складо-вих: технології, ресурсів, менеджменту (особливо — стратегічного поточного планування), навичок і знань персоналу тощо, що знаходить вираження в таких результуючих показниках, як якість продукції, прибутковість, продуктивність тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]