Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sss.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
239.01 Кб
Скачать

3. Правові обмеження просування

Існує п'ять основних способів правового захисту споживачів і конкуруючих фірм від незадовільних методів просування: надання повної інформації, підтвердження заяв, рішення про припинення, виправна реклама й штрафи.

Надання повної інформації вимагає, щоб споживач мав всі дані, необхідні для ухвалення правильного рішення. Наприклад, у Федеральному законі 1995р. про рекламу відзначено, що реклама повинна обов'язково мати посилання на номер державної ліцензії даної фірми на конкретний вид діяльності.

Підтвердження заяв вимагає, щоб фірма могла довести всі зроблені нею заяви.

Рішення про припинення означає, що фірма повинна припинити нечесну практику й змінити надавану інформацію. При цьому її не примушують визнавати провину або виплачувати штрафи.

Виправна реклама вимагає публікації нових оголошень, якщо потрібно виправити неправильне враження, залишене попередніми оголошеннями.

Штрафи можуть стягуватися з фірми за нечесну діяльність по просуванню товарів і послуг. Компанію можна змусити виплатити більшу компенсацію споживачам, якщо, наприклад, вона не дотримує строків поставки.

 

45. Класифікація потреб А. Маслоу. Доведіть її динамічність.  Потреби - стан потреби людини або тварини в певних умовах, яких їм бракує для нормального існування та розвитку. Потреба як стан особистості завжди пов'язана з наявністю у людини почуття незадоволеності, пов'язаного з дефіцитом те, що потрібно організму (особистості). Потреба активізує організм, стимулює поведінку, спрямовану на пошук того, що потрібно. Вона як би веде за собою організм, приводить у стан підвищеної збудливості окремі психічні процеси й органи, підтримує активність організму до тих пір, поки відповідний стан потреби не буде повністю задоволене.  Кількість і якість потреб, які мають живі істоти, залежить від рівня їх організації, від способу життя та умов життя, від місця, займаного відповідним організмом на еволюційних сходах. Більше всього різноманітних потреб у людини, у якого, крім фізичних та органічних потреб, є ще матеріальні, духовні, соціальні (останні являють собою специфічні потреби, пов'язані зі спілкуванням і взаємодією людей один з одним). Як особистості, люди відрізняються один від одного різноманітністю наявних у них потреб і особливим поєднанням цих потреб. Основні характеристики людських потреб - сила, періодичність виникнення і спосіб задоволення. Додатковою, але дуже суттєвою характеристикою, особливо коли мова йде про особистості, є предметний зміст потреби, тобто сукупність тих об'єктів матеріальної і духовної культури, за допомогою яких дана потреба може бути задоволена.  Відомий американський психолог А.X. Маслоу в 1954 р . створив ієрархічну модель мотивації ("Мотивація і особистість"), запропонувавши таку класифікацію людських потреб: 1. Потреби фізіологічні (органічні) - голод, спрага, статевий потяг та ін 2. Потреби в безпеці - відчувати себе захищеним, позбутися страху, від агресивності. 3. Потреби в приналежності і любові - належати до спільності, знаходитися поряд з людьми, бути прийнятим ними. 4. Потреби поваги (шанування) - компетентність, схвалення, визнання, авторитет, досягнення успіхів. 5. Пізнавальні потреби - знати, вміти, розуміти, досліджувати. 6. Естетичні потреби - гармонія, симетрія, порядок, краса. 7. Потреби в самоактуалізації - реалізація своїх цілей, здібностейрозвиток власної особистості. Динамічність даній класифікації потреб полягає в тому, що вищі потреби можуть направляти поведінку індивіда лише в тій мірі, в якій задоволені його більш нижчі потреби. Тобто без задоволення нижчих потреб неможливе досягнення вищого рівня - самоактуалізації. Що ж стосується самого високого класу здібностей - самоактуалізації, то, за А.X. Маслоу, самоактуалізація як здатність може бути присутнім у більшості людей, але лише у невеликого меншини вона є в якійсь мірі доконаний. 

46. задачі реклами: інформування споживачів створення переконань споживачів у перевагах властивостей нагадування про товар формування іміджу механізм дії реклами привернення уваги зацікавлення стимулювання до купівлі цільова аудиторія адресат рекламної компанії для єфективного є рекламні звернення вибір каналу передачі рекламного звернення

засоби реклами:реклама у персі журнали газети реклама на радіо телебаченні інтернетіреклама зовнішня (бікборди плакати світло табло транспортна реклама)реклама на місцях продажу сувенірна реклама пряма поштова маркетингові принаймі підвищення єфективного реклами психологічна економічна підвищення рекламного

49.концепції маркетингового розвитку.наведіть приклади збутового і маркетингового підходів до управління фірмою.які з концепцій розвитку маркетингу є найбільш прийнятими для різних підприємств на сьогодні.

Маркетинг — діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів. Концепції, на яких будуються взаємовідносини між виробниками і споживачами в умовах ринку. Існує п'ять альтернативних концепцій, кожна з яких відповідає певному етапу становлення маркетингу, зокрема:

1. Концепція удосконалення виробництва стверджує, що споживачі надають перевагу широко розповсюдженим та доступним за ціною товарам.

Управління підприємством, яке орієнтується надану концепцію, зосереджується на вдосконаленні виробництва та підвищенні ефективності системи розподілу товару2. Концепція удосконалення товару передбачає, що споживачі віддають перевагу товарам із найвищою якістю та надійними експлуатаційними характеристиками, отже, підприємство має зосередити свої зусилля на постійному вдосконаленні товару.3. Концепція інтенсифікації комерційних зусиль стверджує, що споживачі не купуватимуть товари підприємства в достатній кількості, якщо воно не докладе значних зусиль у сфері збуту товарів.

Підприємства, орієнтовані на дану концепцію, керуються тим, що споживачі переважно не мають явного наміру придбати їхні товари, і тому треба вживати активних заходів для збуту товару4. Концепція маркетингу передбачає, що запорукою досягнення цілей підприємства є визначення потреб споживачів і задоволення цих потреб ефективнішими і продуктивнішими — порівняно і конкурентами — методами.

Запроваджуючи цю концепцію, підприємства орієнтуються передусім на задоволення потреб певної групи споживачів.5. Концепція соціально-етичного маркетингу передбачає визначення потреб споживачів та їх задоволення ефективніше, ніж конкуренти, з урахуванням інтересів усіх членів суспільства.

Ця концепція виникла під впливом багатьох зовнішніх факторів, зокрема погіршення якості довкілля, обмеженості природних ресурсів, стрімкого приросту населення тощо.

50.назвіть основні методи забезпечення якості продукції в укоаїні на сучасному етапі. Сучасні умови господарювання вимагають від кожного підприємства запровадження і дотримання належного (дійового) комплексного механізму управління якістю продукції. Визначальними елементами цього специфічного менеджменту, що справляють найбільш істотний вплив на процес постійного забезпечення виробництва і постачання на ринок конкурентноспроможної продукції, є: стандартизація і сертифікація виробів; внутрішніх систем якості; державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил і відповідальність за їх порушення; внутрішньовиробничий технічний контроль якості.Під стандартизацією розуміють визначення і застосування єдиних правил з метою упорядкування діяльності у певній галузі. Стосовно продукції стандартизація охоплює:

установлення вимог до якості готової продукції, а також сировини, матеріалів, напівфабрикатів і комплектуючих виробів;

розвиток уніфікації і агрегатування продукції як важливої умови спеціалізації і автоматизації виробництва;

визначення норм, вимог і методів у галузі проектування та виготовлення продукції з метою забезпечення належної якості і недопущення невиправданої різноманітності видів і типорозмірів виробів однакового функціонального призначення;

формування єдиної системи показників якості продукції, методів її випробування та контролю; забезпечення спільності термінів вимірювань і позначень;Найбільш жорсткі вимоги щодо якості містяться у міжнародних стандартах, які розроблюються Міжнародною організацією стандартизації – ІСО і використовуються для сертифікації виробів, що експортуються у інші країни і реалізуються на світовому ринку. Нині існують міжнародні стандарти ІСО серії 9000.Методи забезп якості в Україні:Державні стандарти України Галузеві стандарти Стандарти підприємств Стандарти і технічні умови.В Україні створена державна система стандартизації сертифікації. Національним органом, що проводить і координує роботу по забезпеченню її функціонування, є Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарт України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]