Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PITANNYa_NA_ISPIT.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
752.13 Кб
Скачать
  1. Типи характерів у теорії особистості е.Фромма

Найбільш «соціалізованим» ученням неофрейдизму визнається теорія відчуження Еріка Фромма (1900—1980), який стверджував, що проблема відчуження, яку висунув К. Маркс у суспільно-економічному аспекті, слід поширити й на психічну діяльність людини. В умовах науково-технічного поступу людина втрачає зв'язки зі світом та з іншими людьми. Виникає відчуження людини, яке Е. Фромм називає «негативною свободою». Людина стає «вільною від усього» і тому відчуженою. Цей стан пригнічує людину і породжує неврози. Людина потерпає під тягарем свободи, вона не хоче бути «вільною», вона прагне мати певні стосунки з іншими людьми, спілкуватися з ними, але навколишній світ не дає їй такої можливості. Внаслідок чого людина стає самотньою.

Для Е. Фромма відчуження є фатальною основою людських взаємин. Нестерпність тягаря відчуження може перерости в почуття агресії і виявлятися або в реакціях садизму та мазохізму, або в протилежному стилі поведінки — конформізмі, коли люди, що не витримують самотності, пристосовуються одне до одного, рятуючись від відчуження.

Е. Фромм підкреслював двоїсту природу людини. З одного боку, вона тягнеться до незалежності, а з іншого — хоче позбавитися цієї незалежності, яка призводить до відчуження. Для подолання відчуженості Е. Фромм пропонує прищеплювати людям гуманістичні засади, в основі яких лежить почуття любові. Це почуття притаманне найбільш розвиненому типу соціального характеру людини — духовному, продуктивному. Потреба в любові передбачає два її види — любов до себе і любов до інших людей. Відчуження згубно діє на людину, породжує неврози, а любов сприяє її оздоровленню і загалом — покращанню суспільства.

У прагненні до подолання відчуження стимулюючими чинниками є чотири екзистенціальні потреби: у встановленні зв'язків (зближення з іншим через підпорядкування, владу або любов), у подоланні себе (здатність піднятися над своїм пасивним існуванням, будуючи або руйнуючи власне життя), у почутті укорінення (яке породжує почуття стабільності світу, що знову стає для людини рідною домівкою), у самоідентичності («Я — це Я, і ніхто інший»), у системі поглядів (розвиток послідовного, виваженого погляду на дійсність). Е. Фромм вважав, якщо незадоволена хоча б одна з цих потреб, результатом стає психічне захворювання людини.

Е. Фромм був упевнений, що для кожного історичного періоду характерний прогресивний розвиток індивідуальності відповідно прагненню людей до особистої свободи. Проте, значного рівня автономії і свободи вибору люди досягають ціною втрати почуття безпеки і появою почуття особистої незначущості. Подолання почуття самотності, власної незначущості і відчуженості вимагають відмови від особистої свободи і пригнічують розвиток індивідуальності. Е. Фромм описав декілька стратегій «утечі від свободи»:

— авторитаризм, що визначається як «тенденція поєднати себе з іншим, щоб набути сили, втраченої індивідуальним «Я». Мазохічна форма авторитаризму виявляється в надмірній залежності, підпорядкованості і безпомічності, садистська форма — в експлуатації інших, домінуванні і контролі над ними;

— деструктивність — подолання почуття неповноцінності шляхом знищення, підкорення або приниження інших;

— конформність — абсолютне підпорядкування соціальним нормам, що регулюють поведінку, бажання бути «таким як усі».

Проте, Е. Фромм вважав, що люди можуть бути автономними й унікальними, не втрачаючи при цьому відчуття єдності з іншими людьми та суспільством і називав це «позитивною свободою». Досягнення позитивної свободи вимагає від людей спонтанної активності в житті, дій відповідно до внутрішньої природи. У книзі «Мистецтво любові» Е. Фромм підкреслював, що любов і праця — це основні чинники, за допомогою яких здійснюється розвиток позитивної свободи.

Учіння Е. Фромма демонструє гуманістичну спрямованість, відображає певні соціально-психологічні реалії. Водночас, у ньому соціальні явища дещо підмінюються психологічними, а основні тенденції поведінки людини мають надто фатальний характер.

  1. Особистість в екзистенцій ній психології

Це сучасне напрямок у психології особистості йде корінням в екзистенціалізм як популярну філософську школу другої половини XX ст., що виникла на основі філософії життя, феноменології, персоналізму, ідей С. К'єркегора, Хайдеггера, Ж. П. Сартра, А. Камю та ін Е. п. л. пов'язана з іменами Бінсвангера, Боса, Мея, Е. Ван Каама, Дж. Бьюдженталя, з гуманістичною психологією. Нерідко в контексті екзистенціального напрямку розглядається і логотерапія Франкла.

Феноменологіч. аналіз актуального людського існування здійснюється представниками Е. п. л. шляхом дослідження проблем життя і смерті, свободи і вибору, сенсу існування, любові і самотності. Єдиною реальністю, піддається вивченню, оголошується унікальне людське переживання.

На відміну від гуманістичної психології, де моделлю саморозвитку виступає мимовільно розгортається самоактуалізація, в психології екзистенціальної такою моделлю є активне, суб'єктне досягнення досконалості (perfection fulfillment).

В основі особистісного зростання лежить пов'язана з собою ланцюг життєво важливих рішень, відповідальних виборів, що незмірно складніше фатальною реалізації вродженого особистісного потенціалу.

Як і гуманістична психологія, Екзистенціальна психологія особистості орієнтована на майбутнє, а не на минуле. Детермінація особистісного розвитку вибором певного майбутнього активізує вроджені процеси символізації, що сприяє відкриттю особистості нових, більш глибоких смислів. У той же час вибір певного майбутнього неминуче веде до "онтологічної занепокоєння ", тривозі, що вимагає від особистості мужності. Вибір безпечного статус-кво стимулює переживання онтологічної вини як невикористаної можливості. Розвиваючись, рухаючись вперед, особистість робить зусилля, долає труднощі, вчиться на власних прорахунках. Справжність передбачає прийняття цього хворобливого стану справ і знаходження в собі сміливості через переживання почуття власної гідності зберігатися перед особою онтологічної тривоги і обирати майбутнє, яке зменшує онтологічну провину.

Найважливішою метою Екзистенційної психології особистості є пошук шляхів досягнення особистісної автентичності, відповідності її існування справжньої внутрішньої природі. Власне автентичний життєвий шлях передбачає цілісне творче самоздійснення. Автентичне буття висловлює особливу якість людського розуму, зване навмисністю, завдяки якому стають можливими життєво важливі для особистості рішення. Кожне з таких доленосних рішень передбачає зустріч з альтернативою між невідомим майбутнім і впорядкованим, знайомим минулим.

Серед типів особистості, що описуються в екзистенціальної парадигми, можна виділити індивідуаліста і конформіст. Індивідуаліст визначає себе як ідеального людини, яка живе інтелект, життям, що допомагає йому адекватно сприймати те, що відбувається і робити вплив на своє соціальне оточення. Має тонким смаком, почуттям інтимності і кохання. Хоча індивідуаліст не врятую нікого! онтологічної тривоги, він не дозволяє їй заважати ухваленню зважених рішень. Цей тип особистості являє собою ідеал особистісного розвитку, повністю задовольняючи біологічні, соціальні та власне психологічні потреби.

На відміну від індивідуаліста - конформіст майстерний гравець соціальних ролей, що задовольняє перш за все свої біологічні потреби. Це прагматик і матеріаліст, нездатний до символізації і заперечує значення уяви. Його взаємодія з людьми досить формально, позбавлено інтимності. Занурений в онтологічну тривогу, така людина відчуває себе даремним і ненадійним. Як результат далеко не ідеального особистісного розвитку, конформіст схильний до т. зв. екзистенційної хвороби, що виникає під тиском навколишнього середовища.

В екзистенційної психології особистість розглядається переважно в прикордонних ситуаціях. Вона як би відгороджена від буденної реальності, знаходиться поза контекстом повсякденності всередині напружених, драматичних життєвих колізій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]