Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шо треба2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
198.66 Кб
Скачать

37. Аналітичний і синтетичний облік короткострокових кредитів

Аналогічний облік ведеться за видами кредитів, банками, що надали їх за термінами погашення. Окремо ведеться облік прострочених кредитів.

Погашення основної суми банківського кредиту, так само як і %, може проводить щомісячно, частинами за обумовленими в кредитній угоді періодами або на закінченні терміну кредитування. У разі виникнення фінансових труднощів банк за клопотанням позичальника може відстрочити погашення кредиту.

Згідно із ЗУ "про ПДВ" операції з видачею і погашення кредиті звільнюються від ПДВ за винятком :

операції на передачі права власності на об"єкти застави позичальникові для погашення кредитної заборгованості

операція по визнанню майна за договором застави

Плата % за надані кредити проводиться в терміні визначені кредитною.

Розмір заборгованості підприємства за отриманими позиками на кінець періоду буде залежати від графіка погашення, обумовленого договором.

Погашення банківських кредитів може здійснюватися ;

сплатою заборгованості за відсотками й основною сумою боргу водночас у кінці строку позики ;

щомісячною сплатою заборгованості за відсотками і у кінці строку позики — за основною сумою кредиту ;

у розстрочку ;

щорічними платежами з арифметичною або геометричною прогресією чи регресією ;

після обумовленого періоду ;

з постійною сумою погашення основного боргу ;

достроково (на вимогу) тощо.

Найчастіше позики погашаються постійними періодичними виплатами (щорічними, щоквартальними, щомісячними тощо), які включать відсотки і суму погашення основного боргу.

Сннтетнчинй облік короткострокових кредитів ведеться на рах. 60.

отримання кредиту Д 311 К 60

сплачено постачальником за рахунок кредитора Д 63 К 60

нарах-я % Д901 К684

салата % Д 684 К311

нар. пені Д 948 К311

погашено кредитів Д 60 К311

- нар. кредит і переведено у довгостроковий Д 601 К 603

Д 603 К 601

51 Склад валових доходів

У процесі господарської і фінансової діяльності суб'єкти підприємництва, створивши статутні капітали, здійснюють витрати, пов'язані з підготовкою виробництва, з забезпеченням потреб виробництва матеріальними і трудовими ресурсами, та інші витрати і отримують доходи як від продажу (реалізації) власної продукції, так і від інших видів діяльності. Чинна система оподаткування прибутку підприємств, яка введена в Україні у 1997 р. оновленою редакцією Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (прийнята Верховною Радою України 22 травня 1997 p.), передбачає, що в основу системи оподаткування прибутку підприємств кладеться обсяг їхніх валових доходів і валових витрат. Саме різниця між валовими доходами і валовими витратами в основному визначає об'єкт оподаткування прибутку підприємств; тому докладно розглянемо їхні характеристики. Під валовим доходом Закон розуміє загальну суму доходів суб'єкта підприємницької діяльності, отримуваних ним на території України і за її межами у грошовій або інших формах від усіх видів діяльності. Основну питому вагу у складі валових доходів істотної більшості підприємств будь-якої галузі сфер виробництва і надання послуг складає виручка від продажу (реалізації) власної продукції (послуг, робіт), а також іншої реалізації (докладніше питання реалізації продукції розглядаються у розділі 5). Але кожне підприємство, крім реалізації товарів, робіт, послуг, може мати й інші джерела надходження коштів, тобто інші доходи, які з реалізацією товарів, робіт, послуг безпосередньо не пов'язані. Серед таких доходів найсуттєвіше значення для більшості підприємств мають такі надходження. Суми штрафів, неустойок і пені. Валовими доходами підприємства вважаються як одержані ним від контрагентів суми штрафних санкцій за порушення господарських договорів, так і ті, що присуджені судом або господарським судом і чекають стягнення на користь підприємства. Чинне законодавство України передбачає штрафні санкції за недопоставку продукції, порушення строків поставки, асортименту і якості продукції. Фінансова служба підприємств спільно з юридичною та збутовою службами проводять роботу, яка забезпечує надходження цих доходів від партнерів-порушників, зокрема слідкує за своєчасним оформленням документів для розгляду в судах справ про стягнення санкцій з тих, хто порушує умови договорів і не сплачує самостійно, як належить за законом, штрафів, неустойок, пені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]