Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шо треба2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
198.66 Кб
Скачать

20.Визначення власного капіталу, його склад та призначення.

Власний капітал-загальна вартість засобів підприємства, які належать йому на правах власності та використовуються для формування його активів.

На етапі, коли під-во ще не має зовн. заборгованості, його активи формуються тільки за рах вл. к-тів: А=ВК. Здійснюючи під-ку д-сть А можуть поповнюватися за рах ін.. фіз. і юр. осіб, п-ва взаємодіють з постачальниками і покупцями, внаслідок чого виникають зобов’язання: А=ВК+З. ВК=А-З Згідно з П(с)БО Баланс: ВК-частина А п-ва, що залишилась після вирахування його зобов’язань. ВК від обр. варт. засобів, що належать власникам п-ва та є показником, що х-зує фін. стан п-ва.Заг. сума ВК не повинна бути меншою 50% СК, якщо вона менше, п-во підлягає ліквідації, або терміновому збільшенню СК.

Складовими ВК є:

- СК-сук. внесків, засновників у грош. вимірнику при створенні п-ва для забезп. його стаб д-сті.

- Пайовий-сук добровільно розміщених у тов.-ві коштів юр. і фіз.. ос. Він формується за рах внесків споживчих тов.-в, житлово-буд кооперативів, кред спілок

- Дод к-л-склад. з емісійного доходу(дохід від операцій з акціями, дооцінки не обор А, іншого дод к-лу)

- Рез к-л-створ за рах прибутку для покриття збитків, непередб витрат, нарахування дивідендів за привілейованими акціями. Його розмір не повинен бути меншим ніж 15% СК АТ. Розмір щорічних відрахувань не може бути меншим 5% чистого прибутку за рік.

-Нерозп П-прибуток, одержаний в рез ф-г д-ті та залишився невикористаним у зв. пер., збільшує ВК, збиток-зменшує.

- Вилуч К-сума викуплених або вилучених акцій для їх перепродажу або анулювання.

- Неоплач К-сума, яка на дату реєстрації проголошена, але фактично не внесена засновниками.

21.Порядок формування статутного капіталу в акціонерних товариствах і товариствах з обмеженою відповідальністю.

СК ТОВ повинен становити не менше суми 1 мін з\п діючий на мом створ ТОВ. Жо моменту реєстрації ТОВ кожен учасник збовязаний внести до СК не менше 50% вкладу. Частина СК, що залишається неоплаченою, підлягає сплаті протягом 1 р. д-ті ТОВ, якщо повністю сума не внесена, то ТОВ повинно оголосити про зм СК, і зареєструвати ці зміни. При створенні п-ва складається засновницький договір, статут, відкривається тимчасовий рахунок в банку для зарахування внесків. Реєстрація відбувається в Реєстраційній палаті. Крім статуту ТОВ можуть ств Модельний статут, який є установчим документом після прийняття його усіма членами т-ва. Макс к-ть учасників ТОВ-100 осіб

Ісеують публічні та приватні АТ, воно може бути створено шляхом заснування, злиття, перетворення дер-х, комун-х та ін.. під-в у АТ. Акціонери-фіз та юр. ос, держава, які є власникамт акцій п-ва. Склад акціонерів у ПрАТ не може перевищувати 100 ос. ПАТ може здійснювати публічне та приватне розміщення акцій. ПрАТ може здійсн тільки приватне розміщення.

Засновниками можуть бути 1,2 ос……. Засновниками укладається засновницький договір, в якому визначається порядок здійснення засновницької д-сті щодо створення АТ, к-сть, тип, склад акцій, що підлягають придбанню кожним засновником, ном вартість, вартість придбання, строк і форма оплати вартості акцій, строк дії договору. Для створення АТ засновники повинні провести розміщеня акцій, установчі збори та здійснення держ реєстрації.

Етапи створ АТ: 1)Прийняття зборами засн. рішення про ств АТ та про закрите розм. акцій 2)Подання заяви та всіх док на реєстр випуску акцій до ДКЦПФР 3) Реєстрація ДКЦПРФ випуску акцій та видача тимчас. свідоцтва про реєстр. випуску акцій 4)Присвоєння акціям між нар ідентиф номера цп 5)Укладання з депозитарієм цп договору про обслуговув емісії акцій або реєстратором іменних цп договору пров реєстру власників іменних цп 6)Закрите розм. акцій серед засновників(ПрАТ) 7)Оплата засновниками повної номін варт а. 8)Затв устан зборами т-ва результатів, затв статуту… 9) Реєстрація та його статуту в реєстр палаті 10)Подання ДКЦПФР звіту про рез розм. акцій 11) Реєстрація ДКЦПФР звіту 12)Отрим свід про держ реєстр випуску акцій 13) Видача засновникам свідоцтва, що затверджує право вл на акції.

Мін розм. СК АТ-1250 мін з\п виходячи із ставки, що діє на мом ств п-ва. Оплата варт акцій може зд гр.. к, майном, майнов і немайнов правами, ц.п. До олати 50% СК т-во не має права здійснювати операції, пов’язані з його д-стю. Облік формув СК в АТ та в ТОВ:

на сум, зареєст в статуті 46 40

до мом реєстр зарах 50%СК 31 46

погашення вкладу 10,11,12 46

20,22,28 46

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]