Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шо треба2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
198.66 Кб
Скачать

22.Порядок формування статутного капіталу на приватних підприємствах, у кооперативах та державних підприємствах

На державних п-вах СК формується на момент виникнення п-ва за держ рахунок у вигляді основних засобів, запасіт, ін. цінностей.:

ДТ КТ

30,31

20,22,28 40

10,11,12

На держ та приватних п-вах відсутній 46 рахунок, бо формується СК одноосібно, державою чи приватною особою. Розмір СК встановлюється державою або власником, на момент реєстрації вноситься вся сума.

Кооператив — юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами на засадах добровільного членства та об’єднання майнових пайових внесків для спільної виробничої діяльності та обслуговування переважно членів кооперативу.

Статутний капітал кооперативів формується за рахунок пайових внесків. Пай — майновий внесок члена кооперативу у створення та розвиток капіталу кооперативу, який здійснюється шляхом передачі кооперативу майна, в т. ч. грошей, майнових прав, а також земельної ділянки. Розміри пайових внесків встановлюються в рівних частинах і/або пропорційно очікуваній участі члена кооперативу в його господарській діяльності.

Кооператив відповідає за своїми зобов’язаннями всім належним йому майном. Члени кооперативу (якщо інше не передбачено статутом) відповідають за зобов’язаннями кооперативу тільки в межах пайового майнового внеску. Кооператив не несе відповідальності за зобов’язаннями членів кооперативу.

23. Облік додаткового капіталу

  Додатковий капітал — це інший капітал, укладений учасниками товариства або одержаний у процесі госпдіяльності підприємства в наслідок дооцінки активів, безоплатного отримання необоротних активів, іншого додаткового капіталу.             Додатковий капітал можна використовувати на покриття балансових збитків (за умови, що для цього використані всі інші джерела); на  збільшення статутного капіталу; на покриття різниці між фактичною собівартістю вилученого капіталу, який анулюють, та його номіналом.            Для його обліку використовують рахунок 42 “Додатковий капітал”, призначений узагальнювати інформацію про суми, на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також про суми дооцінки необоротних активів і фінансових інструментів, вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та подібні види додаткового капіталу.              За кредитом рахунку 42 відображають збільшення додаткового капіталу, за дебетом – його зменшення.              Цей рахунок має такі субрахунки: — 421 “Емісійний дохід” – відображається прибуток (збиток) від продажу, випуску або анулювання інструментів власного капіталу; — 422 “Інший вкладений капітал” –  тут обліковують інший, вкладений засновниками підприємств (окрім акціонерних товариств), капітал, що перевищує статутний, інші внески тощо без рішення про зміни розміру статуткапіталу; — 423 “Дооцінка активів” – на ньому фіксують суму дооцінки (уцінки) необоротних активів і фінансових інструментів; — 424 “Безоплатно одержані необоротні активи” – показують вартість необоротних активів, безоплатно отриманих підприємством від інших осіб; — 425 “Інший додатковий капітал” – обліковують інші види додаткового капіталу, які не можна включити до наведених субрахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]