Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шо треба2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
198.66 Кб
Скачать

30.Облік забезпечення(з) зобов’язань.

Сума поточних зобов’язань визначається із застосуванням попередніх аналітичних чи експертних оцінок. Такі зобов’язання наз. забезпеченнями, оскільки їх виникнення має бути забезпечено певними коштами.

Згідно ПСБО№11, З. створюються при виникненні в наслідок минулих подій зобов-ня, погашення якого ймовірно призведе до зменшення ресурсів, що втілюють в собі економічні вигоди та його оцінка може бути достовірно визначена. З. створюються на для відшкодування майбутніх витрат на: виплату відпустки працівникам, додаткове пенсійне забезпечення, виконання гарантійних зобов’язань, реструктуризацію, виникнення зобов-нь, щодо обтяжливих контрактів.

ОР\бтяжливі – витрати, яких не можна уникнути, на виконання яких перевищують можливі економічні вигоди від цього контракту.

З. на відшкодування витрат на реструктуризацію створюються у разі наявності затвердженого кер-м під-ва планом реструктур-ї з конкретними заходами, термінами їх виконання та сумою витрат, що будуть зазначені й після початку реалізації цього плану.

Під-ва можуть створювати й інші додатк. резерви: на виплату у будівництві премій за введення об’єктів у експлуатацію, на будівництво тимчасових будівель і споруд, на списання товарів в розмірах природного убутку, на покриття передбачених витрат, пов’язаних із скороченням виробництва і виплатою вихідних доплат звільненим працівникам, на покриття витрат пов’язаних кон6сервацією і утриманням машин і механізмів сезонного викор-я. Сума забезпечення визначається за обліковою оцінкою ресурсів(за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), необхідних для погашення відповідного зобов’язання на дату балансу. З. для відшкодування витрат на реструктуризацію визначається за сумою прямих витрат, які не пов’язані з діяльністю підприємства.

Синтетичний облік ведеться на рахунку 47.

471- забезпечення витрат на відпустку. Відпустки нараховуються працівникам протягом року. З метою запобігання впливу факту нарахування з/п за період на витрати під-ва можуть створюватись забезпечення виплат відпусток. Такі забезпечення створюються за встановленими % і включаються у витрати у визначених сумах незалежно від фактичної суми нарахування відпускник. Наприкінці року проводить інвентаризація таких забезпечень в результаті якої разрахована сума забезпечень корегується, сторнуються надлишки або недораховуються недостатні суми. Щомісячна сума забезпечень розраховується за формулою:З=(Вп/ФОПп)*Форм*1,36, де Вп – відпускний фонд плановий річний, ФОПп – ФОП плановий річний, Форм - ФОП фактичний місячний. Дт92,93,91, Кт471 – створення резерву сумнівних боргів, ДТ471 Кт661- нарахування відпускних і одночасно Дт471 Кт65.

472 – забезпечення витрат на додаткове пенсійне страхування. З метою покриття соц захисту своїх працівників, п-ва можуть створювати забезпечення для виплат додаткових пенсій. Додатк пенсії можуть створюватись за рахунок п-ва або за рахуноквласних внесків працівників. Нарахування додаткових пенсій Дт23, 91 Кт472, Дт661 Кт472, Дт 472 Кт661.

473 – забезпечення витрат на гарантійний ремонт. Якщо підприємство продає свою продукцію з гарантією на визначений термін, то воно може створювати резерв на гарантійне обслуговування . Дт93 Кт473 – створення резерву, Дт473 Кт20, 661, 65 – якщо є брак, Дт 473 Кт 26 – списання неякісної продукції за рахунок резерву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]