Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilet_1_kanevsky.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
192.96 Кб
Скачать
  1. Механізми виникнення та розповсюдження чуток.

Наявність чи відсутність чуток свідчить про конкретний стан соціальної спільності, а також про ефективність, кваліфікованість управління нею.

Чутки — недостовірна або частково достовірна інформація, що надходить від однієї особи або групи, про події, ситуації.

Психологічний вплив чуток реалізується через взаємопов'язані етапи: операційний (вплив суб'єкта), процесуальний (прийняття — неприйняття впливу об'єктом), результат (реакції у відповідь). Виникнення і поширення чуток зумовлюють такі чинники:

— компенсація емоційної недостатності (той, хто повідомляє інформацію, отримує задоволення від реакції слухача; слухач також отримує задоволення від сприймання нової інформації, яку він вважає надзвичайно важливою);

— намагання утвердитися у групі (використовуючи чутки, індивід намагається здобути або підвищити свій авторитет у групі, сформувати щодо себе певну установку членів групи);

— щире прагнення попередити інших про небезпеку;

— неусвідомлене прагнення ослабити особистісне напруження, розсіяти свій страх, своє хвилювання (стосується панічних чуток);

— особистісне озлоблення, ворожі почуття стосовно інших (агресивні чутки).

Запобіганню чуткам сприяють профілактичні засоби, активна протидія. Профілактичні засоби здійснюють, послуговуючись засобами масової інформації, механізмами зворотного зв'язку.

  1. Вплив меншості на групу.

У дослідженнях впливу меншості сама «меншість» визначаєть-ся як та частина групи, яка мае менші можливості впливу (статус, влада). 3 цієї точки зору чисельна меншість фактично може бути «бі-льшістю», якщо вона здатна нав'язати свої оцінки, думки, уявлення іншим членам групи. У низці досліджень ставилося завдання виявити умови, які дають змогу меншості впливати на групу.

Фактори впливу меншості на членів групи

Експерименти, що були здійснені в Парижі Сержем Московит, визначили декілька факторів впливу меншості, а саме: послі-довність, упевненість в собі, здатність приваблювати прибічників з числа представників більшості.

Послідовність. Меншість, яка твердо стоїть на своїх позиціях, впливовіша ніж меншість, що коливається. Московічі і його помічники ви-явили, що якщо меншість постійно називає блакитні смужки зе-леними, представники більшості епізодично погоджуються з цим.

Але якщо меншість коливається, називаючи блакитними третину блакитних смужок і «зеленими» - інші, практично ніхто з більшості не назве їх «зеленими».

Упевненість в собі. Послідовність і наполегливість свідчать про упевненість в собі. Крім того, всезагальна увага дозволяє людині висловити не-пропорційно велику кількість аргументів. Більше того, як ствер-джують дослідники, будь-яка дія меншості, яка виражає упевне-ність, - така, наприклад, як наміри зайняти місце в голові столу, -схильна породжувати у більшості сумнів у собі. Відчуття сильної і непохитної упевненості меншості підштовхує більшість до того, щоб переглянути свою позицію. Відступники з боку більшості. Вперта меншість розхитує будь-яку ілюзію однодумства. Коли меншість постійно піддає сумніву мудрість більшості, деякі члени більшості не соромляться висловити свої сумніви і можуть навіть перейти на позиції меншості.

Білет №3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]