Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bilet_1_kanevsky.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
192.96 Кб
Скачать

1. Функції спілкування.

Зважаючи на мету спілкування, розрізняють функції, які реалізуються в будь-якому процесі взаємодії і забезпечують досягнення в ньому певних цілей (Л. Карпенко):

контактна. Передбачає встановлення контакту як стану взаємної готовності до прийому і передавання повідомлення та підтримання взаємозв´язку під час взаємодії;

інформаційна. Полягає в обміні повідомленнями (інформацією, думками, рішеннями, задумами);

спонукальна. Стимулювання активності партнера по спілкуванню, що спрямовує його на виконання дій;

координаційна. Взаємне орієнтування і узгодження дій для організації спільної діяльності;

розуміння. Адекватне сприймання і розуміння сутності повідомлення, а також партнерами один одного;

емотивна. Реалізується через стимулювання у партнера по спілкуванню потрібних емоційних переживань і станів, у зміні за його допомогою власних переживань і станів;

встановлення відносин. Полягає в усвідомленні і фіксуванні індивідом свого місця в системі рольових, статус них, ділових, міжособистісних та інших зв´язків;

здійснення впливу. Наслідками її дії є зміна стану, поведінки, особистісно-змістових утворень партнера.

Регуляційно-комунікативна: регуляція здійснюється у трьох напрямках: а) людина регулює свою поведінку; б) поведінку інших. Людина може спонукати іншу людину розпочати або припинити дії, посилити чи послабити їх, виправити; в) поведінка людини регулюється з боку її партнерів по спілкуванню.

2. Стратаметрічна концепція групової активності а.В. Петровського.

Підхід до вивчення згуртованості у вітчизняній соціальній психології розроблено А.В. Петровським в рамках "стратометричної концепції групової діяльності", яка пізніше була названа "теорією діяльнісного опосередкування міжособистісних стосунків в групі". Основна ідея полягає в тім, що структуру групи можна представити як таку, що складається з декількох шарів. Опосередкування діяльністю, за А. В. Петровським, є колективо-утворювальним чинником, а ціннісно-орієнтаційна єдність виявляє групову згуртованість на основі однакових для них цінностей.

У межах розробленої А. Петровським стратометричної концепції групової активності (теорії діяльнісного опосередкування міжособистісних відносин у групі) було запропоновано розглядати групову згуртованість крізь призму ціннісно-орієнтаційної єдності.

Згідно зі стратометричною концепцією групової активності групова сумісність реалізується на трьох рівнях:

1. Нижчий рівень. Основою його є психофізіологічна сумісність темпераментів і характерів, узгодженість індивідів при виконанні спільних дій, згуртованість, яка виражається в інтенсивності комунікативних внутрішньо групових зв'язків.

2. Більш високий рівень. Характеризується узгодженістю функціонально-рольових очікувань осіб групи стосовно того, що саме, з ким і в якій послідовності повинен робити кожен, реалізуючи суспільно-значущу і єдину для всіх ціль.

3. Вищий рівень. Відтворює предметно-цільову і ціннісно-орієнтаційну єдність.

Проблема згуртованості малої групи розглядається у вітчиз­няній літературі також і іншими дослідниками. Один із варіантів розвитку згуртованості пропонується авторами підручника з со­ціальної праці А.А. Дикарьової та М.І. Мірської.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]