Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать

14. Підстави виник., зміни, прип. Пв на прир. Ресурси.

Правовідносини власності і, отже, об'єктивне право власності виникає і припиняється, як і будь-які інші правовідносини, на підставі правових норм і за наявності певних юридичних фактів. Ці юридичні факти називаються підставами (або засобами) придбан­ня права власності.

У більшості випадків виникнення права власності на конкрет­ний природний об'єкт у однієї особи означає припинення права власності на цей об'єкт іншої особи. Тому одні й ті ж юридичні факти можуть виступати одночасно підставами і виникнення, і припинення права власності на природні ресурси.

Всі засоби виникнення (придбання) права власності на при­родні ресурси можна підрозділити на первісні і похідні.До первісних підстав виникнення права власності належать такі, при яких право власності виникає або вперше, або незалеж­но від волі попереднього власника (націоналізація і конфіскація природних ресурсів, відтворення природних об'єктів, тварин, рослин у неволі).

Похідними є такі засоби набуття права власності, при яких пра­во нового власника ґрунтується на праві попереднього власника (договори, успадкування) Засоби виникнення (придбання) права власності на природні ресурси залежно від того, можуть вони використовуватися всіма власниками чи певним колом власників, поділяються на загальні і спеціальні. До загальних-Належать такі, як одержання природно­го об'єкта за договором, до спеціальних— конфіскація, націо­налізація, реквізиція, що виступають підставою виникнення пра­ва власності тільки для держави або придбання частки у спільному майні подружжя, що може бути підставою виникнення права при­ватної власності громадянина.

Припинення права власності на природні ресурси, як і його придбання, здійснюється на основі певних юридичних фактів. Тут можна виділити чотири основні групи підстав:

  1. обставини, пов'язані з припиненням існування об'єкта пра­ва власності (втрата, загибель);

  2. обставини, пов'язані з припиненням існування об'єкта права власності (смерть громадянина, припинення діяльності юридич­ ної особи);

  1. добровільна відмова (купівля-продаж, дарування);

  1. примусове відчуження у власника природного об'єкта всупе­реч його волі на підставах, зазначених у законі (вилучення природ­ного об'єкта, що використовується безгосподарно чи засобами, що призводять до його знищення).

15. Суб’єкти і об’єкти пв на прир. Ресурси.

Екологічне законодавство розрізняє суб'єктів права власності залежно від форми власності, у якій перебувають ті чи інші при­родні ресурси. Таким чином, право власності на природні ресурси характеризується множинністю суб'єктів відповідно до форм влас­ності — державної, комунальної та приватної. Тобто слід ділити суб'єктів права власності на суб'єктів права державної, комуналь­ної або приватної власності на природні ресурси.

Особливим суб'єктом права власності на природні ресурси є держава в особі Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автоном­ної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських, районних державних адміністрацій. Але слід враховувати, що до розмежування земель державної та комунальної власності в натурі повноваження щодо розпорядження всіма землями, крім пе­реданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, се­лищні, міські ради, а за межами населених пунктів — відповідні ор­гани виконавчої влади.

Суб'єктами права комунальноі власності визначено терито­ріальні громади сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і в особі їх представницьких органів — рад. Безпосередньо свої повноважен­ня територіальна громада може здійснити шляхом, проведення місцевих референдумів, в інших випадках — через відповідні ради.

Субєктами права приватної вл. Є фо та юо, а також фермерські та особисті селянські госп.-ва.

Об'єкти права власності — це те, з приводу чого складаються і існують відповідні правовідносини, тобто окремі індивідуально визначені частини природних ресурсів, надані у власність для пев-ої мети. Ці об'єкти визначено у ст. 9 Закону України «Про влас­ність». Ними є земля, її надра, водні та інші природні ресурси, а також ресурси континентального шельфу і виключної (морської) економічної зони. Більш докладно об'єкти права власності визна­чаються у відповідних поресурсних нормативних актах. Об'єкти права власності на природні ресурси розрізняються залеж­но від форми власності. Тому слід говорити про об'єкти права держав­ної, комунальної або приватної власності на природні ресурси.

До об'єктів права державної влас­ності належеть всі природні ресурси; частина з них є ви­ключною власністю держави (народу України): держ-й фонд надр, водний фонд,лісовий, дикі тварини, усі землі України. Майже усі ці обєкти можуть перебувати у приватній і комунальній власності за винятками, встановлуними спец. Зак.-вом.