Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать

97. Оскарження рішень, прийнятих на підставі висновків дее.

Рішення, прийняті відповідними органами на підставі висновків державної ЕЕ, можуть бути оскаржені заінтересованими юридичними та фізичними особами до відповідних вищих органів протягом місяця від дня їх прийняття, а в разі незгоди з рішеннями цих органів - в судовому порядку відповідно до законодавства України.

98.Правопорушення в галузі екологічної експертизи.

Правопорушеннями в галузі екологічної експертизи є:

1) порушення встановленого законодавством порядку проведення екологічної експертизи;

2) надання свідомо неправдивих відомостей про екологічні наслідки діяльності об'єкта екологічної експертизи;

3) надання дозволів на спеціальне природокористування;

фінансування та реалізація проектів і програм чи діяльності, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища без позитивного висновку екологічної експертизи;

4) здійснення ЕЕ неправоздатними підпр-ми, установами, організаціями, об'єднаннями громадян та іншими формуваннями;

5) недотримання під час реалізації об'єкта експертизи вимог щодо охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки відповідно до висновку державної ЕЕ;

6) незаконне втручання будь-кого у проведення екологічної експертизи;

7) ухилення від надання на законну вимогу державних еколого-експертних органів і формувань необхідних відомостей і матеріалів;

8) підготовка свідомо неправдивого висновку державної екологічної експертизи.

Особи, винні в порушенні законодавства в галузі екологічної експертизи, притягаються відповідно до дисциплінарної, адміністративної, цивільної чи кримінальної відповідальності.

Законодавством України може бути встановлено відповідальність і за інші правопорушення в галузі екологічної експертизи.

100. Соціально-правовий механізм забезпечення екологічної безпеки.

Екологічна безпека є такий стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров'я людей.

Екологічна безпека гарантується громадянам України здійсненням широкого комплексу взаємопов'язаних політичних, економічних, технічних, організаційних, державно-правових та інших заходів.

Соціальний зміст : екобезпека - це категорія соціальна, притаманна людському суспільству, формується в межах суспільних відносин і на основі певної системи гарантій екологічної безпеки співіснування природи і людини. При забезпеченні ЕБ враховуються закони природи, за якими розвиваються екологічні об’єкти.

Правовий зміст: право ЕБ –це комплексна галузь ЕП, що являє собою систему прав. норм та ін. Засобів, спрямованих на створення правових умов для реалізації суб. права громадян на безпечне для життя і здоровя довкілля та захист його в разі порушення, а також регулювання відносин щод здійснення екол. небезпечної діяльності з метою запобігання погіршенню екол. обстановки, виникненню екол.. небезпеки для природних систем, населення тощо.