Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать

22. Використ. Прир. Ресурсів на умовах оренди.

Е законодавство передбачає можливість використання деяких природних ресурсів на умовах оренди. Договірні орендні відносини виникають тільки з приводу окремих природних ресурсів. Так, в оренду надаються: земельні ділянки, ділянки лісового фонду, водні об’єкти, а також мисливські угіддя. За договором оренди природних ресурсів сторонами виступають орендодавці і орендарі. Орендарями можуть бути громадяни і юр.особи У, іноземці та особи без громадянства, іноземні юр.особи, міжн. обєднання та організації, а також а також іноземні держави. а також можуть бути Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, Рада міністрів АРК та КМУ, а також сільські, міські, селищні, районні та обласні ради, ВРАРК у межах повноважень встановлених законом. Орендодавцями природних об’єктів, що перебувають у державній власності, є Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, Рада міністрів АРК та КМУ, а також сільські, міські, селищні, районні та обласні ради, ВРАРК у межах повноважень встановлених законом. Згідно з договором оренди природних ресурсів орендодавець надає орендарю природні ресурси в тимчасове користування на умовах оренди для задоволення потреб орендаря, а орендар зобов’язується використовувати їх за цільовим призначенням, своєчасно вносити орендну плату та виконувати ін. умови договору.права і обов’язки сторін у договорі визнаються передусім його умовами, оскільки природні ресурси за своїми природними характеристиками різні. Строки, на які укладається договір оренди природних ресурсів, різні і залежать від виду природного ресурсу, що орендується.

23. Право корист. Прир. Ресурсами заг.-держ. І місцев. Знач.

До прир. ресурсів загальнодерж. знач. належать:

територіальні та внутрішні морські води; природні ресурси континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони; атмосферне повітря; підземні води; поверхневі води, що знаходяться або використовуються на території більш як однієї області; лісові ресурси державного значення; природні ресурси в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду загальнодерж. значення; дикі тварини, які перебувають у стані природної волі в межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, інші об'єкти тваринного світу, на які поширюється дія З У"Про тваринний світ" і які перебувають у державній власності, а також об'єкти тваринного світу, що у встановленому законодавством порядку набуті в комунальну або приватну власність і визнані об'єктами загальнодержавного значення; корисні копалини, за винятком загальнопоширених.

Законодавством можуть бути віднесені до прир. ресурсів загальнодержавного значення й інші природні ресурси.

До природних ресурсів місцевого значення належать природні ресурси, не віднес. Законод. України до природних ресурсів загальнодерж. значення.

Право корист. прир. ресурсами загальнодерж. знач. хар- ується жорсткішою правовою регламентацією ніж право прродокорист. ресурсами місцевого знач., що зумовлене важливістю об’єкта регулювання для суспільства.