Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать

64. Надра як об'єкт правового регулювання

Надра - це частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і простягається до глибин, доступних для геологічного вивчення та освоєння. До надр відносять суцільнв породи і породи, що знаходяться в рідкому або газоподібному стані. Всі надра включені до Державного фонду надр(включає ділянки надр, що використовуються і не використовуються, у т.ч. контин.шельфу та виключної економ.зони). Надра є виключною власністю народу України і надаються тільки у користування. Угоди або дії, які в прямій або прихованій формі порушують право власності народу України на надра, є недійсними. Народ України здійснює право власності на надра через ВРУ, ВР АРК і місцеві Ради народних депутатів. Окремі повноваження щодо розпорядження надрами законодавством України можуть надаватися відповідним органам державної виконавчої влади.(+65)

Правове регулювання використання надр здійсн. Відповідно до Кодексу законів про надра, Гірничого закону України, ЗУ Про нафту і газ. ЗУ Про державну геологічну службу,

67. Управління в галузі використання та охорони надр.

Державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр здійснюють Кабінет Міністрів України, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з геологічного вивчення та забезпечення раціонального використання надр, Державний комітет України по нагляду за охороною праці, Рада Міністрів Республіки Крим, інші державні органи, місцеві Ради народних депутатів і органи виконавчої влади на місцях відповідно до законодавства України.

Громадяни та їх об'єднання сприяють місцевим Радам народних депутатів і спеціально уповноваженим органам державної виконавчої влади у здійсненні заходів щодо раціонального використання та охорони надр.

65. Право користування надрами.

Надра - це частина земної кори, що розташована під поверхнею суші та дном водоймищ і простягається до глибин, доступних для геологічного вивчення та освоєння.

Право надрокористування - це інститут, який форм. В с-мі гірничого права і являє собою сукупність норм, що регул. порядок виникн., зміни і припинення прав і обов’язків надрокористувачів.

Користувачами надр можуть бути підприємства, установи, організації, громадяни України, а також іноземні юридичні особи та громадяни.

Види користування надрами:

геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислова розробка родовищ корисних копалин загальнодержавного значення;

видобування корисних копалин;

будівництво та експлуатація підземних споруд, не пов'язаних з видобуванням корисних копалин, у тому числі споруд для підземного зберігання нафти, газу та інших речовин і матеріалів, захоронення шкідливих речовин і відходів виробництва, скидання стічних вод;

створення геологічних територій та об'єктів, що мають важливе наукове, культурне, санітарно-оздоровче значення (наукові полігони, геологічні заповідники, заказники, пам'ятки природи, лікувальні, оздоровчі заклади та ін.);

задоволення інших потреб.

Надра надаються у постійне або тимчасове користування.

Спеціальні дозволи на користування надрами у межах конкретних ділянок надаються спеціаліз. підприємствам, установам і організаціям, а також громадянам, які мають відповідну кваліфікацію, матер.-техн. та економ. можливості для кор. надрами.

Надання спец. дозволів на корист. надрами здійсн-ся після попередн. погодження з відповідною Радою нар. деп-ів питання про надання земельної ділянки для зазначених потреб, крім випадків, коли у наданні земельної ділянки немає потреби.

Спец. дозволи на корист. надрами надаються спец. уповноваженим центр.