Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать

34. Ек. Правопоруш. Як підстави юр. В-ності в ек. Сфері та їх класифікація.

Підставою для застосування юр. в-сті за порушення екологічного законодавства є порушення, вчиненні в галузі природокористування, відтворення природних ресурсів і охорони навколишнього природного середовища. Перелік екологічних правопорушень досить широкий тому їх можна класифікувати. Кожен вид правопорушення характеризується притаманними йому специфічними ознаками і властивостями. Так, з урахуванням суб’єктивного складу можна виокремити три види екологічних правопорушень: 1) вчиненні власниками природних ресурсів; 2) вчинення природо користувачами; 3) вчиненні особами, які не є власниками природних ресурсів або природо користувачами. Класифікувати правопорушення можна за об’єктом посягання на земельні, водні, гірничі, лісові та ін. така класифікація має практичну спрямованість і використовується, наприклад, для розробки збірників нормативних актів, характеристики напрямків правової охорони навколишнього середовища тощо. Також правопорушення можна класифікувати на такі: 1) протиправне знищення і пошкодження природних ресурсів; 2) погіршення об’єктів навколишнього природного середовища; 3) порушення правил передачі у власність, надання в користування природних об’єктів, пов’язаних з можливим заподіянням шкоди довкіллю; 4) бездіяльність, невиконання правил; 5) використання природних ресурсів з корисливих мотивів.

35. Склад екологічного правопорушення.

Екологічним правопорушенням властиві такі спільні ознаки як: об’єкт, суб’єкт, вина правопорушника, наявність причинного зв’язку між протиправною поведінкою суб’єкта та її наслідки. У ряді випадків обов’язковою ознакою є наявність завданих збитків. Одним з основних елементів складу екологічного правопорушення є об’єкт протиправного посягання. Вирізняють загальний і спеціальний об’єкт. Загальний об\єкт екологічного правопорушення – це визначений і закріплений законом екологічний правопорядок. Спеціальні об’єкти – це обумовлено комплексним характером суспільні відносини, пов’язані з використанням природних ресурсів і охороною навколишнього природного середовища. Важливим елементом складу екологічних правопорушень є їх суб’єкти. Ними можуть бути як окремі громадяни і посадові особи, так і підприємства, установи, організації – юр. особи. Обов’язковою ознакою екологічних правопорушень є причинний зв'язок між протиправними діями (або бездіяльністю) і наслідки, що настали. При відсутності такого зв’язку сам факт заподіяння збитків природному середовищу не можна визнати правопорушенням, вчиненим конкретною особою.

Із суб’єктивного боку екологічне правопорушення ха-ться наявністю вини. Відповідальність суб’єкта без вини можлива лише в разі, коли шкода завдається джерелом підвищеної безпеки, а також в інших випадках. За своїм складом екологічні правопорушення є неоднорідними і можуть бути класифіковані. Так, якщо в основу класифікації екологічних правопорушень буде покладено вид відповідальності, характер заснованих санкцій, то можна розрізнити кримінальні злочини, адміністративні проступки, дисциплінарні і цивільно-правові правопорушення.