Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологічне шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
579.58 Кб
Скачать

29. Правові форми громад у правл. У галузі ек-ї.

Конституція Укр. і нормативні акти ек. зак.-тва визнають громадське управл. Природокорист.-м важливим конституційним принципом ек.права. Зростання ек.свідомості і активності населення обумовила появу великої к-кості громадських ор-цій природоохоронного х-ру, які існують у найрізноманітніших організаційно-правових формах: товариства, асоціації, групи, центри, ліги, ради, академії і партії. Серед них відомі Громадська ек. Рада,Націоналний ек. Центр, асоціація «Зелений світ» та.ін. для досягнення своїх статутних цілей гр.орг. можуть брати участь у розробці планів, програм, пов'язаних з хороною навкол. прир. сер., розробляти і пропагувати свої екологічні програми;утворювати громадські фонди охорони природи; за рахунок власних коштів і добровільної трудової участі членів громадських об'єднань виконувати роботи по охороні та відтворенню природних ресурсів, збереженню та поліпшенню стану навкол. прир. сер., проводити громадську екологічну експертизу, обнародувати її результати і передавати їх органам, уповноваженим приймати рішення; виступати з ініціативою проведення республіканського і місцевих референдумів з питань, пов'язаних з охороною навкол. прир. сер., використанням природнихресурсів та забезпеченням екологічної безпеки; вносити до відповідних органів пропозиції про організацію територій та об'єктів природно-заповідного фонду; подавати до суду позови про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення ек. зак-тва.

Органи громадського контролю в галузі охорони навколишньогоприродного середовища можуть здійснювати наступні функції

а) брати участь у проведенні спільно з працівниками органів державного контролю рейдів та перевірок додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства про охорону навколишнього природного середовища, додержання норм ек. безпеки та використання природних ресурсів;

б) проводити перевірки і складати протоколи про порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища і подають їх органам державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища та правоохоронним органам для притягнення винних до відповідальності;

в) подавати допомогу органам державного контролю в галузі охорони риродного середовища в діяльності по запобіганню екологічним правопорушенням.

28. Сис.-ма і компетенц. Органів держ. Управл. В галузі екології.

Система державних органів, які здійснюють керівництво природокористуванням, будується на загальновизнаному в теорії управління їх поділі на органи спеціальної та загальної компетенції. В основу такої класифікації покладено обсяг і характер правомочностей щодо природних об’єктів та функцій управління ними. Державні органи, до компетенції яких входить здійснення в тому чи іншому обсязі усіх функцій управління природокористуванням, незалежно від виду природного об’єкта та суб’єктів користування ним, є органами загальнодержавного правління. До державних органів загальної компетенції належать ВРУ, президент У, КМУ, ВР і Рада міністрів АРК, державні адміністрації регіонів, органи місцевого самоврядування та їх виконавчі органи.

Ор-ни спец.компетенції. Провідним органом у галузі державного управління природоко­ристуванням та охороною довкілля є Міністерство екології та природних ресурсів. Згідно з по­ложенням про його правовий статус, здійснює комп­лексне управління та координацію державної діяльності в галузі охорони довкілля, раціонального використання, відтворення та охо­рони природних ресурсів (крім надр), забезпечення регулювання екологічної, радіаційної безпеки, ведення заповідної справи, форму­вання національної екологічної мережі, ведення гідрометеоро­логічної діяльності. Завданнями міністерства є моніторинг навко­лишнього природного середовища, затвердження або погодження лімітів використання природних ресурсів загальнодержавного зна­чення, видача дозволів на здійснення деяких видів спеціального при­родокористування та викидів і скидів забруднюючих речовин.

Безпосереднє провадження державної земельної політики і за­безпечення раціонального використання і охорони земель покла­дено на єдину систему державних органів земельних ресурсів, яка включає Державне агентство України по земельних ресурсах та його органи на місцях. До компетенції посадових осіб цих органів віднесено коорди­націю проведення земельної реформи, створення умов для рівно­правного розвитку всіх форм власності на землю, ведення держав­ного земельного кадастру, участь у землеустрої, проектуванні та підведенні земельних ділянок, державну реєстрацію прав на землю та видачу відповідних документів, здійснення державного контро­лю за використанням і охороною земель тощо. Управління в галузі використання і охорони поверхневих вод здійснює Державна агенція водних ресурсів України. До його системи, відповідно до басейнового принципу управління водними ресурсами, належать басейнові водогосподарські об'єднання, обласні управління комплексного використання водних ресурсів, басейнові (територіальні) інспекції з використання і охорони вод. Функції управління використанням і охороною підземних вод здійснюють органи Державного комітету природних ресурсів України, які, зокрема, ведуть їх облік та моніторинг, погоджують умови доз­волу користування ними.

Функції управління користуванням та охорони лісів здійснює Дер­жавна агенція лісових ресурсів України та інші органи, у віданні яких перебувають ліси. Охорона, захист та відтворення зелених насаджень, що не відне­сені до лісових ресурсів, у межах населених пунктів здійснюється органами місцевого самоврядування, їх виконавчими підрозділами та органами Мінприроди. Спеціально уповноваженим державним органом у галузі ве­ дення рибного господарства (включаючи добування водних безхре­бетних і морських ссавців), є Агентство рибного гос­подарства Міністерства аграрної політики та продовольства України. Його функції полягають в організації охорони, раціонального використання та відтворення водних біоресурсів, забезпеченні ведення рибного гос­подарства і регулюванні промислового і любительського рибальст­ва, видачі відповідних дозволів тощо.